Cenevre'de Suriyeli tarafların ikinci tur görüşmeleri başladı
Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesini amaçlayan görüşmelerin ikinci turu İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı. Müzakerelerin ilk gününde iki taraf arabulucu İbrahimi'yle ayrı ayrı konuştu, görüşmeden insani yardım ve tahliye süreci yürütülen Humus'ta üç günlük daha ateşkes kararı çıktı. Görüşmelerde rejim terörizm tanımını kabul ettirmek, muhalefet ise geçiş hükümeti üzerinde ısrarcı.
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde yapılan görüşmelerin ilk gününde BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, muhaliflerin oluşturduğu heyetle bir araya geldi. İbrahimi'nin ilerleyen saatlerde de Beşşar Esad rejimini temsil eden heyetle görüşecek.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luey Safi, Suriye rejiminin bir taraftan Suriye'de halkı öldürürken aynı zamanda barışı konuşmak için heyet göndermesinin kabul edilemeyeceğini, uluslararası toplumun bu konuda bir şey yapmasını istediklerini söyledi.
Safi, Suriye'deki iç savaşı sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre-2 Konferansı sonrasında başlatılan Cenevre görüşmelerinin ikinci turu kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile BM Cenevre Ofisi'nde yaptıkları görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.
İbrahimi ile görüşmelerinde ülkedeki geçiş sürecini ele aldıklarını ve kendi görüşleri ile prensiplerini ifade ettiklerini söyleyen Safi, İbrahimi'den rejimin uyguladığı şiddetin tamamen durdurulmasını talep ettiklerini de kaydetti.
Rejimin varil bombalarını kullanmayı durdurmasını istediklerini belirten Safi, varil bombalarıyla yüzlerce Suriyelinin öldürüldüğünü anımsattı. Safi, "Rejimin, Suriye'de halkımızı öldürürken aynı zamanda barışı konuşmak için heyet göndermesi kabul edilemez. Uluslararası toplumun bu konuda bir şey yapmasını istiyoruz" dedi.
BM Güvenlik Konseyi
BM Güvenlik Konseyi'nin önümüzdeki günlerde bazı kararlar alabileceğini ifade eden Safi, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde karar alınmasını engellememesini istedi.
Safi, Rusya'nın olası bir kararı engellemesi halinde "Suriye halkını öldürmek konusunda rejimin ortağı olacağını" kaydetti.
İbrahimi ile Humus ve Dareya şehirlerindeki kuşatmalara ilişkin hazırlanan iki raporu da paylaştıklarını belirten Safi, Dareya halkının aylardır kuşatma altında olduğunu, açlığa mahkum edildiğini ve bu kuşatmanın kaldırılmasını istediklerini söyledi.
Safi, İbrahimi'ye uluslararası örgütler tarafından hazırlanan ve Suriye rejiminin işlediği katliamları ve işkenceleri içeren yaklaşık 1000 sayfalık belge sunduklarını da bildirdi.
Humus'ta ilan edilen geçici ateşkesin ardından insanların bir kısmının bölgeden ayrılmalarının sağlanmasının kendileri açısından tatmin edici olup olmadığının sorulması üzerine Safi, "Kesinlikle olmadı" dedi.
Humus'a yardım götüren iki kamyon şehre ulaştıktan sonra rejim militanlarının kontrolündeki alanlardan konvoyun bombalandığını anlatan Safi, en az 3 sivilin öldüğünü ve BM ekibinden de yaralananlar olduğunu kaydetti. Bazı araçların tamamen tahrip edildiğini anlatan Safi, fakat çok cesurca bir iş yapıldığını ve rejim tarafından bombalanan bazı sivillerin tahliye edildiğini söyledi.
Safi, rejimin ülkeyi kontrol etmek için her türlü şiddete başvurduğunu da kaydetti.
Esad rejimi, Nusayri köyüne saldırının kınanmasını istedi
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, BM Özel Temsilcisi İbrahimi'den pazar günü Nusayri köyü Maan'da 42 kişinin öldürülmesini kınamasını istedi. Görüşmelerin en önemli özelliği, sahadaki silahlı grupların temsilcilerini de barındırması. Ancak Maan'daki saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen İslami Cephe, Cenevre'de temsil edilmiyor.
İbrahimi, planlanan basın toplantısını iptal etti. Ancak görüşmelerde Humus özelinde mesafe kaydedildi. 1 yıldır rejimin ablukası altında bulunan Humus'ta BM, insani yardım ve tahliye süreci başlatmıştı. BM Konvoyuna yapılan saldırının ardından, 3 günlük bir ateşkes kararı daha çıktı.
Kızılhaç, dün yapılan tahliyelerle Humus'tan bin yüz kişinin tahliye edildiğini duyurdu.
Ayrı ayrı görüşmeyi İbrahimi istedi
Heyetlerin İbrahimi ile neden ayrı ayrı görüştüğünün sorulması üzerine Safi, bunu İbrahimi'nin istediğini söyledi. Safi, "Önceki görüşmelerde rejim yetkilileri bizim ve Suriye halkının zamanını harcadı" dedi.
Rejim yetkililerinin daha önceki görüşmelerde konuyla ilişkili olmayan şeylerden bahsettiğini anlatan Safi, rejimin en yetkili isimlerinin Cenevre'de görüşmelere dahi katılmadıklarını ve etrafta zaman harcadıklarını söyledi.
İlk tur görüşmelerde somut ilerleme olmamıştı
Geçen ay yapılan görüşmelerin ilk turunda somut bir ilerleme sağlanamamış, ancak Özel Temsilci İbrahimi görüşmelerde "ortak bir zemine" ulaşıldığını bildirmişti.
İlk tur görüşmelerde taraflar, Suriye'de üç yıl önce olayların başlamasından bu yana ilk kez aynı odada bir araya gelmiş ancak birbirleriyle doğrudan değil, İbrahimi aracılığıyla iletişim kurmuşlardı.
Cenevre görüşmelerinin birinci turunda ilk olarak insani yardımların özellikle kuşatma altındaki Humus'a ulaştırılması konuşulmuştu. Geçen hafta Humus'ta üç günlük bir ateşkes sağlanarak 600 civarında sivilin tahliyesi sağlandı.
Suriye'de 2011'de başlayan çatışmalarda bugüne kadar yaklaşık 150 bin kişi hayatını kaybederken, 9,5 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERLERİ | Dikkat! Meteoroloji ve Valilik peş peşe uyardı: Çok kuvvetli olacak!
Şirin Elmas Hanilçi olayı! Şirin Elmas'a ne oldu, nasıl öldü?
Erzurum'da feci kaza! Otomobil alev aldı: 3 kişi can verdi
Depremleri önceden bilmek mümkün mü? Türk araştırmacı geliştirdi! O sistemi anlattı
HABER || Ahmet Özer tutuklandı! İddiaları reddetti: Konuşma dökümü ve hesap hareketleri