hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cemil Çiçek: "Bu memlekette mahkemelerin bağımsızlığı ölmüştür"

    Cemil Çiçek: Bu memlekette mahkemelerin bağımsızlığı ölmüştür
    expand

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Anayasanın 138. maddesi (Mahkemelerin Bağımsızlığı maddesi), bu memlekette ölmüştür" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te, 2014 Vizyon Toplantısı'nda konuştu.

    Bu yıl arka arkaya seçimler yapılacağına dikkati çeken Çiçek, bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanını da halkın seçeceğini hatırlattı. Çiçek, "bağımsızlık, cumhuriyet ve demokrasinin" Türkiye'nin son yüzyıl içerisindeki üç önemli kazanımı olduğunu söyledi.

    Özeleştiri çağrısı

     

    Türkiye'nin daha huzurlu, toplumun daha dinamik ve birbiriyle kucaklaşmış olması için önerilerde bulunan Çiçek, özeleştiri yapmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Çiçek, "2014'ün başında herkes bir özeleştiri yaparsa daha önce yaşadığımız sıkıntıların bir kısmını bu dönem yaşamayız. Özeleştiri için sağduyuya, sükunete, normalleşmeye gerginliklerden uzak, birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. Açıkca ifade etmek isterim ki bir barış ve kardeşlik diline ihtiyacımız var" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiçek, "birlik ve bütünlüğe ihtiyaç olduğunu" söyleyerek, kullanılan "dış güçler, iç güçler" kavramlarının doğru yanları olduğunu ifade etti ve "Kardeşlik ve barış diline var" dedi.

    Tartışma ortamına eleştiri

    Demokrasinin özgür tartışma ortamları olduğunu ifade eden Çiçek, kurallar ortaya konularak tartışmanın yapılması gerektiğini, kurallar ortaya konulmadan, yürürlükte olan bir kısım değerler gözardı edilerek tartışma ortamına girilmesi durumunda, bunun hem insan onurunu zedelediğini hem de merkantilist bir anlayışı topluma ve siyasete egemen kılmaya çalıştığını bildirdi. Cemil Çiçek, "Demokrasi uzlaşı rejimi ise uzlaşabilmek için merkantilist bir anlayıştan ziyade, kuralları da dikkate alarak bir tartışmayı yapabilirsek birbirimizi anlamamız kolay olacaktır" diye konuştu.

    "Herkes kendi işine bakmalı"

    Türkiye'de çok sayıda yetki çatışmasının yaşandığını ifade eden Çiçek, "Herkes kendi işine bakmalıdır. Yasama yasama görevini yapacak, yürütme yürütme görevini yapacak, yargı da kendi görevini yapacak, başkaca kuruluşlar da kendi görevini yapacak. Herkes kendi işini en iyi şekilde yapacak, birbirinin alanına müdahale etmeyecek" dedi.

    Erklerden birinin diğerinin alanına müdahale ettiği için Türkiye'nin ne sıkıntılar yaşadığına yakın tarihin canlı şahit olduğunu dile getiren Çiçek, "2014 yılı madem bir çok bakımdan Türkiye için önemli. Bunun huzur ve barış içerisinde başarılı bir yıl olması için, herkesin kendi yetki alanı içerisinde kalmasına bağlıdır. Bu olmadığı taktirde Türkiye'de pek çok sıkıntıyı beraberinde getirir" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuvvetler ayrılığı vurgusu

    TBMM Başkanı Çiçek, demokrasilerde en belirgin ve belirleyici kuralın kuvvetler ayrılığı olduğunu söyledi. Kuvvetler ayrılığının; kuvvetlerin birbirine sırt dönmesi, hasım olması, husumet içerisinde olması anlamına gelmediğine işaret eden Çiçek, tam tersi birbiriyle dayanışma içinde, ama kendi hudutları içerisinde görev yapması anlamına geldiğini kaydetti. Çiçek, "Demokrasinin nekahat dönemlerinde birinin diğerinin yerine geçerek, birinin yetkilerini gasp ederek, bu alana müdahale etmiş olmasından dolayı bu toplum çok sıkıntılar çekmiştir" dedi.

    Çiçek, kuvvetler ayrılığının bir çok modeli olduğunu, Türkiye'deki kuvvetler ayrılığının nasıl bir model olduğunun Anayasa'da belli olduğunu bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    "Mahkemelerin bağımsızlığı ölmüştür"

    Çiçek, "Hukuk, adaletin enstrümanıdır, siyasetin enstrümanı değildir" ifadelerini kullandı. Anayasanın, mahkemelerin bağımsızlığına ilişkin 138. maddesine değinen Çiçek, "Anayasanın 138. maddesi, bu memlekette ölmüştür" dedi.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 5 milletvekilinin tutuklu olduğunu anımsatarak, "Bunların dışında hükmü kesinleşen, Yargıtay yolunda olan milletvekillerinin durumu ne olacak? Çıkan çıktı, bundan sonrası bizi ilgilendirmez dersek 2015'te fırtına olur" dedi.

    Çiçek, hapiste olanların aday gösterilerek yasaların arkasından dolaşılmasının yolu açılacağını söyleyerek, bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow