Celal Talabani'den 'Kürt kedisi' düzeltmesi
Türkiye'ye tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki liderin basın toplantısında ağırlık konu terör örgütü PKK oldu.
Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edildi.
Talabani, Çankaya Köşkü'ne planlanandan 45 dakika gecikmeli olarak saat 18.45'te geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, Talabani'yi Çankaya Köşkü'nün Şeref Kapısı önünde aracından inerken karşıladı.
Burada her iki cumhurbaşkanı tokalaşarak gazetecilere poz verdi. Her iki cumhurbaşkanı daha sonra baş başa görüşmeye geçti.
İki lider daha sonra basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. İlk sözü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül aldı.
Gül, Türkiye ile Irak'ın ortak bir geçmişe sahip olduğunu, Irak halkı ile akrabalık, kardeşlik bağlarının bulunduğunu belirterek, Talabani ile önemli ve kapsamlı görüşmeler yaptıklarını söyledi.
"Bu görüşmelerde Türk-Irak ilişkilerinden ve o bölge için ortak bir vizyonumuz olduğunu gördük" diyen Gül, bu vizyon çerçevesinde her iki ülkenin bakanlarının biraya geleceğini ve önemli çalışmalar yapacaklarını kaydetti.
Türkiye'nin başından beri Irak'ın toprak bütünlüğüne, refahına önem verdiğini ifade eden Gül, kendi başbakanlığı ve dışişleri bakanlığı döneminde de bu konuda gerekli özeni gösterdiklerini belirtti.
Gül, "Bizim vizyonumuz ulasal uzlaşını tamamlamış komşularıyla barışık bir Irak görmektir. Bu vizyonun hayata geçmesinde Türk-Irak ilişkilerinin gelişmesine büyük önem veriyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler hayata geçtiği takdirde büyük bir potansiyel olacaktır. Bu durum tüm bölgemizdeki istikrar için de katkı yapacaktır" dedi.
"Terör acısını en iyi Irak halkı bilmektedir" diyen Gül, terör örgütü ve PKK ile mücadele konusunda Türkiye'ye anlayan en iyi ülkenin Irak olacağını kaydetti.
Terör örgütü PKK'y müşterek bir bela olarak gördüklerini belirten Gül, Talabani'nin Türkiye ziyaretinin bu anlamda önemli olduğunu söyledi.
Talabani: "Gül'ü Irak'a davet ettik"
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de, ziyaretlerinin amacının Türkiye ile stratejik ilişkiler kurmak olduğunu söyleyerek, siyasi, iktisadi, ticari, güvenlik ve petrol alanlarında ortaklık kurmak istediklerini kaydetti.
Türkiye-Irak ilişkilerinin Ortadoğu'da örnek iki ülke olarak görülmesini istediklerini ifade eden Talabani, iki ülkenin sağlam ve çok güçlü bağlarının bulunduğunu kaydetti.
Talabani, "Aramızda ortak çıkarlar ve felakatler mevcuttur. Bu zorluklar bu acılı durumları ortadan kaldırmak için inşallah birlikte hareket edeceğiz. Ve inşallah bakanlar meslekteşlarıyla beraber görüşerek sağlam ilişkiler inşa ederler" dedi.
Talabani ayrıca Abdullah Gül'ü Irak'a davet ettiklerini açıkladı.
SORU-CEVAP
Gazetecilerin sorularını da cavaplayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütü PKK ile siyasi çözüm yönünde haberler ilişkin yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin kendi toprakları üzerinde silahla gezen bir gruplara asla müsahama etmeyeceklerini söyledi.
Gül, "O bakımdan her şeyden önce kanunsuz bir şekilde silah taşıyan ve terör işleyen herkesin bunu bırakması gerekir. Türk demokrasi Avrupa seviyesinde bir demokrasidir. Herkes görüşünü fikrini açıkça söyler, bunlar ayrı şeylerdir. Onun için bir kez daha tekrarlıyorum ki kimin elinde silah varsa, hiç bir devlet buna göz yummaz" dedi.
Celal Talabani de gazetecilerin "PKK Irak topraklarında barınıyor" soruları karşısında Irak topraklarında herhangi bir silahlı grubun barınamayacağını açıklayarak, Türkiye ile Irak arasında bu konuda güvenlik anlaşmasının var olduğunu hatırlattı.
Talabani, "Irak'ın yaklaşımı net ve açıktır. Irak'ın anayasası Irak toprağından başka bir ülkeye saldırıda bulunan herhangi bir silahlı grubu barındırma izni vermez. Aynı zamanda Türkiye ile Irak arasında bu konuda güvenlik anlaşması vardır. Irak buna sadıktır. Bu konuda ortak bir bildiri söz konusudur. Siyasi çözüm konusu Türkiye'nin konusudur. Biz buna müdahale etmeyiz. Bu Türkiye'yi ilgilendirir" dedi.
Irak Devlet Başkanı Talabani, gazetecilerin "'Daha önceki bir demecinizde Türkiye'ye bir Kürt kedisi bile vermem' demiştiniz, şimdi aynı görüşte misiniz?" sorusuna karşılık ise kendisinin Irak Devlet Başkanı olduğunu ve o sözlerde yanlış bir anlaşılma olduğunu söyledi.
Talabani, "Ben Kürt kedisi demedim, Irak kedisi dedim. Bir Iraklıyı, komşumuz da olsa Türkiye'ye teslim etmek Irak anayasını aykırıdır" dedi.
Irak'ta silahlı eylemlere karşı olduklarını belirten Talabani, buna asla müsahama etmeyeceklerini ifade etti.
Bu konuda Bölgesel Kürt Yönetimi'na baskı yaptıklarını hatırlatan Talabani, PKK'nın Irak topraklarından çıkmasını defalarca istediklerini söyledi.
Cemil Çiçek karşıladı
Celal Talabani'yi havalimanında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Irak Özel Temsilcisi Vekili Elçi Murat Özçelik, Ankara Valisi Kemal Önal, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Sertaç Bucak, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi ile Arap ülkelerinin Ankara'daki büyükelçileri karşıladı.
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Ankara programı çerçevesinde ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti.
Misak-ı Milli Kulesi'ne çıkan Talabani, Anıtkabir özel defterini imzaladı.
Talabani, deftere şunları yazdı: "Benim başkanlığımdaki Irak heyeti için, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türkiye'deki yeni hayatın kurucusu büyük lider Mustafa Kemal Paşa'yı ziyaret etmek bir onurdur. Irak'ta biz, onun Kurtuluş Savaşı'nda yabancı müdahalesi konusunda gösterdiği liderliğinden ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olsa da yeni Irak'ı tanımasından dolayı büyük saygı duyuyoruz."
Irak Milli Güvenlik Bakanı El Vayli, basın mensupları için Talabani'nin özel deftere yazdıklarını İngilizce'ye çevirdi.
El Vayli, Anıtkabir'in mozolesine çıkarak çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Talabani'nin sağlık sorunu nedeniyle mozoleye çıkamadığı öğrenildi.
Çalışma ziyareti
Talabani'nin ve beraberindeki heyetin Ankara'ya gelişinde Esenboğa'da üst düzey güvenlik önlemleri alındı; havaalanına giren her araç tek tek arandı, ayrıca havaalanında yeni Irak bayrağı asıldı.
Talabani başkente resmi değil, çalışma ziyareti gerçekleştiriyor. Bu formülle; Talabani'yi törenle karşılamak istemeyen askerin endişesi giderilmiş oldu.
Ancak buna tepki gösteren Irak heyetini ikna etmek ve Talabani'ye Ankara'nın verdiği önemi göstermek için programa farklı jestler eklendi.
Kimler eşlik ediyor?
Talabani'ye Ankara ziyaretinde, Irak Maliye Bakanı Bekir Cabir El Zubeydi, Petrol Bakanı Dr. Hüseyin El Şehristani, Su Kaynakları Bakanı Dr. Abdullatif Raşid Latif, Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vayli ve Sanayi Bakanı Fevzi El Hariri eşlik ediyor.
Erdoğan ile de görüşecek
Celal Talabani, ziyaretinin ikinci gününde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek ve Erdoğan'ın vereceği öğle yemeğine katılacak.
Türkiye-Irak İş Konseyi'ne katılması da planlanan Talabani ve beraberindeki heyetin aynı gün akşam saatlerinde Ankara'dan ayrılması bekleniyor.
Talabani'nin heyetinde yer alan Iraklı bakanların da Türk muadilleriyle bir araya gelmeleri planlanıyor.
Neler konuşulacak?
Talabani'nin ziyareti sırasında Irak'la ikili işbirliğinin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, askeri, enerji ve diğer alanlarda geliştirilmesi imkanları üzerinde durulacak ve bölgesel konular ele alınacak.
Bu kapsamda, görüşmelerde terör örgütü PKK ile mücadele, Kerkük, petrol ve diğer alanlarda işbirliği imkanları konularının ele alınması öngörülüyor.
Sezer davet etmemişti
Irak Cumhurbaşkanı Talabani'yi dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer davet etmemiş, Gül döneminde de artan PKK terörü ve Kuzey Irak yönetimine karşı Ankara'da oluşan tepki ziyareti ertelemişti. Ziyareti, Washington yönetimi de bekliyordu.
Cumhurbaşkanı Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki terörist unsurlara yönelik kara harekatının başladığı 21 Şubat 2008 tarihinde harekatın terör örgütünü hedef aldığını iletmek üzere telefonla aradığı Talabani'yi Türkiye'ye davet etmişti.
Ankara'ya göre, uzun bir aradan sonra Irak'tan Türkiye'ye gelen ilk devlet başkanı olan Talabani'nin ziyareti sembolik olmasının ötesinde bir anlam taşırken, ziyaret Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak da görülüyor.
Irak için 2008 yılının güvenlik ve ekonomik açılardan "kritik" bir yıl olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, bu nedenle Türkiye'nin bu dönemde Irak ile ilişkilerini yoğunlaştırması gerektiğine dikkati çekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bolu Dağı'nda sis zincirleme kazaya sebep oldu
SON DAKİKA HABERİ: Malatya'da zincirleme kaza: Ortalık savaş alanına döndü
Son Dakika! Isparta'da Yolcu Otobüsü Şarampole Devrildi: Ölü ve Yaralılar Var!
İş Yeri Sahibi Kovada Saklıyordu: Yangın 1 Milyon Lirayı Küle Çevirdi!
Antarktika değil, Türkiye! Geceleri eksi 20 dereye kadar düşüyor...