Çekirge istilası nedir, son durum ne? İstilacı çekirgeler Türkiye’ye geldi mi?
İran’ı istila eden çekirgeler bölgede ekinlere büyük zarar verirken ortaya çıkan görüntüler sonrası BM Gıda ve Tarım Örgütü’nden uyarı gelmişti. Peki, istilacı çekirgeler Türkiye’ye geldi mi? İşte çekirge istilasında son durum…
Çekirge istilası ile ilgili ilk bilgiler BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından verilmişti. Ekinlere verilebilecek olası zararlar nedeniyle istilacı çekirgeler yiyecek konusunda olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Peki, çekirge istilası nedir ve bölgede son durum ne?
ÇEKİRGE İSTİLASI ŞU AN NEREDE?
Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.
İSTİLACI ÇEKİRGELER TÜRKİYE’YE GELDİ Mİ?
Son olarak İran ve Irak’ta da görülen çekirge istilası bölgede önemli sonuçlar doğurmuştu. Bu gün yaşanan son dakika gelişmesinde ise bölgedeki çekirgelerin Hakkari Yüksekova’da da görüldüğü bilgisi paylaşıldı.
İSTİLACI ÇEKİRGELER YÜKSEKOVA’DA GÖRÜLDÜ
Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.
Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi. Türkiye istilanın etki alanı içerisinde gösterilmese de Yüksekova’da görülen çekirgeler bölgede endişeye neden oldu.
BU KEZ DE UMMAN’DA KARINCA İSTİLASI
GÜNDE 150 KİLOMETRE GİDEBİLİYORLAR
Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor. Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol kat edebiliyor.