Çanakkale Köprüsü'nden geçiş ücreti belli oldu
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'ndeki Basın Merkezi'ne bir ziyarette bulundu. Başbakan Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte gazetecilerin sorularını cevapladı.
Yapımının 5 yılda bitmesi planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün genel özellikleriyle ilgili Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Köprünün iki kulesi arasındaki açıklık 2023 metre olacak, 2023'ün özel bir anlamı var; Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü. Yüzüncü yılı karşılarken Çanakkale 1915'in ruhuyla 2023 hedeflerini birleştirmiş oluyoruz, böyle bir anlam ifade ediyor. 2023 oldukça önemli bir açıklık, Türkiye'de inşaa edilen asma köprülerin şu ana kadar en uzunu, ayak açıklığı en fazla olanı. Dünyadaki en uzun açıklığı olan köprü, Japonya'daki Akashi Köprüsü'nden bile daha uzun. Akashi Köprüsü 1991 metre, bizimki 2023 metre. Bunun üzerine köprü ayaklarından, kulelerden sonra da 923 metrelik iki bölüm var, ondan sonra da viyadükler var. Viyadüklerle beraber toplam 5 bin 169 metrelik bir uzunluğa erişiyoruz. Yani 5 kilometreden fazla, tamamen köprü, viyadük şeklinde bir geçiş oluyor. Buna ilaveten de 100 kilometrelik bir otoyol var. Köprüyü de dahil edersek bunun ağırlıklı kısmı, Gelibolu tarafından başlayıp Malkara'ya kadar devam eden oradan da İstanbul Yolu'na katılan bir otoyol. Ayrıca buradan havza üzerinden Edirne'ye devam eden bölünmüş yol. Bir taraftan Gelibolu'dan başlıyor Lapseki'ye geçiyor, Lapseki'den sonra da yol bir kolu Çanakkale'ye gidiyor, bir kolu da Bandırma, İzmir Yolu'na. Diğer tarafı da Bandırma üzerinden Bursa'ya, Balıkesir'e, Manisa'ya ve diğer illere gidiyor."
Köprünün yapımını 2023'e kadar bitirmeyi hedeflediklerini kaydeden Başbakan Yıldırım, "Yapım süresi, yaklaşık 5 yıl öngörülüyor. 18 Mart'ta da Çanakkale törenlerinde temel atmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
Geçiş ücreti
Başbakan Yıldırım bir gazetecinin köprünün geçiş ücretini sorması üzerine, "Geçiş ücreti de 15 Euro artı KDV. Maliyet teklifle beraber gelecek ama takribi söylemek gerekirse oldukça büyük bir proje, finans maliyeti filan hariç 10 milyar TL'yi bulur. Bu Türkiye'nin gündeminde yıllardır konuşulan bir projedir. Belki son 50 yıldır hep konuşulan bir projedir. Nihayet bunu da yapmak bizlere nasip olacak diye düşünüyoruz. Yarın ihale ilanına çıkıyoruz, 26 Ocak'a kadar teklifler toplanacak sonra hemen değerlendirilecek ve inşallah her şey yolunda giderse 18 Mart'ta da ilk kazmayı vuracağız" diye konuştu.
Köprünün yapımı ile ilgili ilgilenenlerin olduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, "Japonya'da ilgileniyor, başka ilgilenenler de var, Kore ilgileniyor, Türk müteahhitler ilgileniyor, Çin ilgileniyor. Neticede birer birer meydana çıkacaklar, boy gösterecekler, er meydanı burası hangisi daha güçlü ise en iyi teklifi verirse burada tabii sistem şöyle olacak; yapım süresi dahil işletme süresini en az veren, yani süre yarıştırılacak. Trafik garantisi var, birim geçiş ücreti var, yapım dahil süreyi en kısa veren teklif kazanan teklif olacak. Türkiye'nin bir mega projesi daha start almış oldu. Memlekete hayırlı olsun" dedi.
"Çanakkale geçilir, her türlü geçilir hale geliyor"
Çanakkale geçilmez sözünün tarihte kaldığını ifade eden Başbakan Yıldırım, "Çanakkale geçilir, her türlü geçilir hale geliyor. Denizden geçiliyor, havadan geçiliyor şimdi karadan da geçilmiş olacak. Türkiye, dünyada böyle büyük projeleri yapan ender ülkelerden biri. Türkiye ekonomisinin üzerine çeşitli hikayeler yazmaya çalışanlar, kötümser hava yaymaya çalışanlar bir kez daha gerçeğin böyle olmadığını ümit ederim görmüş olur" şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Küçük kızıyla can verdi! Eşine son telefon: Yanıyoruz kurtar bizi!
Kartalkaya'da otelde yangın faciası! İhmal mi cinayet mi? Abdulkadir Selvi yazdı
HABER || 79 kişiye mezar oldu: Kahreden detaylar!
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...