Can Dündar ve Erdem Gül için "hak ihlali" kararı
Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararıyla ilgili DHA'ya konuşan avukatlar kararın 3'e karşı 12 oy çokluğuyla alındığı bildirdi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine tahliye talep dilekçe verdi. AYM'nin kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı.
Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği", "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 27 Kasım 2015'ten bu yana tutuklu olan Can Dündar ve Erdem Gül'ün başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Dündar ile Gül'ün, Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen "kişi hürriyeti ve güvenliği", 26'ncı maddesinde düzenlenen "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve 28'inci maddesinde düzenlenen "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
AK Partili Turan'dan Can Dündar yorumu
Kararın oy çokluğuyla alındığı, Anayasa Mahkemesi üyeleri Hicabi Dursun, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç'in ret yönünde oy kullandıkları, genel kurula katılan diğer 12 üyenin ise ihlal yönünde oy verdiği öğrenildi. Anayasa Mahkemesinin kararı, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek. Mahkeme tarafından, Gül ve Dündar'ın akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edilmeleri bekleniyor.
Can Dündar ve Erdem Gül, farklı tarihlerde yaptıkları haberler nedeniyle "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçlarından tutuklanmalarının, "Basın ve kişi özgürlüğü ile güvenlik hakkını ihlal ettiği" iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.
Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu" konunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını" gerekli görerek dosyadan el çekmiş ve başvuru Genel Kurul'a sevk edilmişti.
14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden açıklama
14. Ağır Ceza Mahkemesi Dündar ve Gül'ün tahliyesi ile ilgili kararını Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemelerine gönderilmesi sonrasında vereceğini bildirdi.
Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün "özgürlük ve güvenliği ile basın özgürlüğünün ihlal edildiğine" dair kararı 3'e karşı 12 oyla almasının ardından, gözler davaya bakacak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çevrildi.
Dündar ve Gül'ün avukatları, AYM'nin kısa kararıyla birlikte İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine geldi ve tahliye talepli dilekçelerini sundu. Kalemde bunlar yaşanırken, mahkemede ise "Tahşiyecilere Kumpas" kurulduğu iddiasına ilişkin olarak aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı dava görülüyordu.
DİLEKÇE HEYETE TESLİM EDİLDİ
Avukatların kaleme verdiği tahliye talepli dilekçe, kısa bir işlem süresinin ardında duruşma salonuna götürüldü ve halen duruşmaya bakan mahkeme heyetine teslim edildi. 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi ile ilgili kararını, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemelerine gönderilmesi sonrasında vereceğini bildirdi. Şu saatlerde Tahşiyecilere Kumpas Davası'na bakan mahkeme heyeti Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor.
MAHKEMEYE SUNULAN DİLEKÇE...
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 2 sayfalık dilekçede, Can Dündar ve Erdem Gül'ün Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu belirtilerek, "Bu tutukluluk kararlarına karşı yaptığımız itirazların reddilmesi üzerine müvekkillerin 'Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ve ifade özgürlüğü hakkı'nın ihlal edildiğinin tespiti için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulmuştur. Anayasa Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda bugün 'Tutukluluğun müvekkillerin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine' ilişkin kesin olarak karar vermiştir" denildi.
"ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARLARI KESİNDİR"
Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararını mahkemenin kendi internet sitesinde yayımlanarak aleniyet kazandığı ifade edilen dilekçede, "Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkında kanunun 66-1 maddesinde, 'Mahkeme kararları kesindir. Mahkeme kararları devletin yasama, yürütme, ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar' denilmek suretiyle açıkça düzenlenmiştir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 25 Eylül 2001 günlü, 2001/4-153 Esas ve 2001/164 karar sayılı emsal içtihadında da belirtildiği üzere Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların her kurum ve kişiyi bağlaması nedeniyle basın aracılığıyla ya da kurumun internet sitesi üzerinde duyurulması halinde kararın gerekçesinin yazılarak Resmi Gazete'de yayınlanması beklenilmeksizin yargı organlarınca uygulanmasının hukuk devletinin gereği olduğu vurgulanmıştır" denilerek Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi istendi.
ANAYASA MAHKEMESİ SİTESİNDE DUYURDU
Anayasa Mahkemesi kendi internet sitesinde, Dündar ve Gül ile ilgili kısa kararını yayınladı. Kısa kararda şu ifadelere yer verildi: "Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir."
KARAR SAVCILIĞA ULAŞTI
Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği ihlal kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı.
ERDEM GÜL'ÜN EŞİ VE OĞULLARI SİLİVRİ'DE
Erdem Gül'ün eşi Aslı Gül de, oğulları Deniz ve Sarp Güney ile birlikte Silivri Cezaevi'ne geldi.
Cezaevi önünde basın mensuplarına açıklama yapan Aslı Gül, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, Türkiye'de kurumların, kurumsallığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize hatırlattı. Evrensel hukuk normları açısından Türkiye'nin itibarını kurtardı. Son olarak, Türkiye toplumuna bence şöyle bir mesaj verdi; 'Düşünün, düşündüğünüzü ifade edin, ifade etmekten korkmayın' dedi bence. Ankara'dan geldim. Çok umutluydum, hep bekliyordum. Haberi yolda öğrendik çocuklarla, yolda arabada. Bindik geliyorduk, haberi de aldık. Boşa gelmemiş olduk en azından dedi.
Gazetecilerin, En son görüşmenizde neler söyledi şeklindeki sorusuna Aslı Gül, "O daha çok, ilk mahkemede çıkacağından hep umutluydu. Ben de en son görüşmemizde ona, 'Sen mahkemeden, ben de Anayasa Mahkemesi'nden umutlu olmaya devam edelim dedim. Son görüşmemiz öyle bitti. İlk kez bir siyasi öngörüsü, en azından kendi kişisel talihimiz açısından hatalı çıktı yanıtını verdi.
CHP'Lİ TANRIKULU DA CEZAEVİ ÖNÜNDE
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise şunları söyledi
"Kişi özgürlüğü, güvenliği ve ifade özgürlüğü bakımından, kendisinin meşruluğu için önemli bir karara imza attı. Şimdi de Çağlayan Adliyesi'nden bu karara uygun tahliye kararı bekliyoruz. Umarım bu karar gecikmez. İfade özgürlüğünün öneminin altını çizen bu kararın Türkiye ve siyasetçiler bakımından bir dönüm noktası olacağını tahmin ediyorum. Umuyorum ki yetkili makamlarda bulunanlar, özellikle Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan bu kararın değerini anlarlar. Ve yargı da bu kararın değerini anlar. Bundan sonra daha özenli kararlar verirler. Anayasa Mahkemesi'nin de bir iç hukuk mekanizması olarak kendisinin test edildiği bu karar, önemli bir karar olmuştur. Yoksa iç hukuk mekanizması olarak devre dışı kalabilirdi. Sayın Erdoğan'ın da bundan sonra mahkemelere talimat verecek nitelikte demeçlerden kaçınacağını umuyorum. Bu karar emsal olur ve yeni bir Anayasa kararı beklemeden yargı, tutuklu bulunan diğer gazeteciler bakımından da bir karar verir. Bunu da mahkemelerden bekliyoruz.
Bu arada, kararın ardından, Cumhuriyet Gazetesi çalışanları ve Dündar ile Gül'ün yakınları da Silivri Cezaevi önüne akın etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!