Bursa Barosu'ndan müftülüklere resmi nikah yetkisine tepki
Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Nazlı Ceren Şendoğan, müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisinin verilmesi ve sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimlerinin, nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılmasına yönelik girişimlere tepki gösterdi. Şendoğan, “Evlilik adı altında yapılan istismarların çoğu, doğum amacıyla hastaneye gidildiğinde ortaya çıkmaktadır. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılmayacak. Yani çocuk istismarcılarına ‘örtülü af’ geliyor” dedi.
Bursa Barosu’nda basın toplantısı düzenleyen Nazlı Ceren Şendoğan, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı;na sunulduğunu, tasarının içeriğinde vahim değişikliklerin yer aldığını söyledi. Söz konusu tasarının, 2016 yılında geri çekilen ve kız çocuklarıyla evlenmeleri halinde istismarcılarının cezalandırılmamalarına yönelik çağdışı teklifin farklı bir versiyonundan ibaret olduğunu savunan Şendoğan, şunları söyledi:
'Laiklik kadınların en büyük güvencesidir'
"En az o tasarı kadar gerici, tehlikeli ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine ters düşer niteliktedir. Anayasamızın 2. maddesi Türkiye Cumhuriyeti’ni ‘laik’ bir devlet olarak tanımlar ve laiklik başta kadınlar olmak üzere bu ülke vatandaşlarının en büyük güvencesidir. Herhangi bir ihtiyaç olmamasına rağmen; ‘vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha seri hale getirmek’ sözde sebebiyle; müftülere evlendirme memurluğu yetkisi verilmesine yönelik bu değişiklik; Anayasamızın evlilik akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağı hükmüne aykırıdır.”
'Çocuk istismarcılarının yakalanmasını zorlaştıracak'
Kanun tasarısında laiklik ilkesinin de çiğnenmesine yol açacak değişiklik, belediyede kıyılan nikah, müftülükte kıyılan nikah gibi sebepsizce ikiye bölünmüş bir uygulamayla hukuk birliği ortadan kaldıracağını vurgulayan Şendoğan, “Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimlerinin nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılmasına ilişkin değişiklik ise aynı tasarının bir başka maddesi. Bu uygulamaya göre kız çocuklarının yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Resmi makamlarca takibi yapılmayan bu doğumlar, çocuk istismarcılarının yakalanmasını ve cezalandırılmasını zorlaştıracaktır, zira evlilik adı altında yapılan istismarların çoğu, doğum amacıyla hastaneye gidildiğinde ortaya çıkmaktadır. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılmayacak. Yani çocuk istismarcılarına ‘örtülü af’ geliyor” dedi.
Şendoğan, Anayasa’nın laiklik ve eşitlik ilkelerine aykırı olan değişiklik taleplerinin toplumda ayrışmaya sebep olacağı, kadın ve çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarını artırıp, mevcut vakaların ise tespit edilmesini zorlaştıracağını savunarak, teklifin Meclis'ten geri çekilmesini istedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Korku dolu anlar! Beşiktaş'taki yangında 10 kişi mahsur kaldı!
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
SON DAKİKA! Bebek katilleri için hesap günü: Yenidoğan çetesi davası başlıyor!
POMEM 32. dönem alımları lisans ve ön lisans kadro dağılımı! 12 bin polis alımı başvuruları ne zaman?