hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bülent Ecevit Üniversitesi'nde kimyasal silahın tespiti için araştırma

    Bülent Ecevit Üniversitesinde kimyasal silahın tespiti için araştırma
    expand
    KAYNAK DHA

    Klor gazının kimyasal silah olarak kullanıldığı kanıtlanabilir mi? Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bu sorunun yanıtı, TÜBİTAK'ın desteklediği bir çalışma ile araştırılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda, klor gazının kimyasal silah olarak kullanıldığının kanıtlanabilmesi için yöntem bulunması amacıyla TÜBİTAK destekli çalışma başlatıldı.

    BEÜ'den yapılan yazılı açıklamada, canlıları boğarak, derisini yakarak ya da felç ederek öldüren kimyasal silahların savaş suçu olmasına rağmen, 1915’den bu yana savaşlarda kullanıldığına dikkat çekildi. En son Suriye iç savaşında kullanılan klor gazı nedeniyle birçok sivilin yaşamını yitirdiğine vurgu yapılan açıklamada, Prof.Dr. Emine Yılmaz Sipahi, Yard.Doç. Dr. Kanat Gülle ve Doç.Dr. Sadık Toprak’ın gerçekleştireceği çalışma ile klor kullanımının kanıtlanması için bir yöntem bulunmasının amaçlandığı belirtildi.

    Proje yürütücüsü Doç.Dr. Sadık Toprak,  kimyasal silah kullanmanın bir savaş suçu olduğuna işaret ederek şöyle dedi:

    "Kimyasal silah kullananlar uluslararası mahkemelerde er ya da geç yargılanırlar. Burada önemli nokta kimyasal silah kullanımının kanıtlanmasıdır. Ne yazık ki, kimyasal silah kullanımının kanıtlanması oldukça zordur. Bir çok kimyasal silah, hiç iz bırakmadan ortamdan yok olmaktadır. Klor gazı en eski kimyasal silah olmasına rağmen, halen Suriye gibi ülkelerde kullanılmaya devam etmektedir. Bunun iki nedeni var. Birincisi klor üretiminin son derece kolay ve ucuz olması ikincisi ise klor, bir kaç dakika içinde ortamdan hızla yok olur ve hiç iz bırakmaz. Biz de projemizde klor kullanımının kanıtlanması için bir yöntem bulunmasını amaçladık. Eğer projemiz başarılı olursa, devletler ya da terörist gruplar klor gazı kullanamayacak. Projemizde çeşitli deneyler yapılacak, değişik dozlarda ve sürelerde klor gazının etkileri araştırılacaktır. Bu sayede klor gazı saldırısı sonrası hem yaşayan hem de ölen kişilerde kullanılabilecek bir kanıt geliştirilmeye çalışılacaktır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada 1 Haziran'da hayata geçirilen 477 bin TL'lik proje ile kimyasal silahlanmanın önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow