Bugün ve Millet gazeteleri basılmadı
Çarşamba günü kayyum heyetinin polis eşliğinde Koza İpek medya grubuna gelerek Kanaltürk ve Bugün TV yayınlarını kesmesinin ardından, gruba ait iki gazetenin baskısı da gece saatlerinde durduruldu.
BBC Türkçe'nin haberine göre Bugün ve Millet gazetelerinin 29 Ekim Perşembe günü nüshalarını inceleyen kayyum heyeti, gazeteleri yayına uygun bulmadığı için basıma izin vermedi.
Her iki gazetenin sayfaları Twitter üzerinden paylaşıldı. Baskıdan dönen Bugün gazetesi dün yaşanan yayın kesme olayı için 'Kayyumla gasp' manşetini kullanırken, Millet gazetesinin başlığı "Kanlı darbe"ydi.
Bugün gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Samanyolu Haber televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda "Biz gazetemizin sayfalarını saat 15:00 itibariyle bitirdik, 17:00 itibariyle matbaaya gönderdik ve teslim ettik. Saat 21:00'a kadar bizi oyaladılar. Teknik sorun var dediler. Sonrasında da basamayacağız, yazı var dediler" dedi.
Kayyum heyeti tarafından görevden alınan Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, hukuken kayyum heyetinin müdahale hakkı olmadığını, heyetin henüz resmi olarak göreve dahi başlamadığını savunmuştu.
Yapılanları 'Anayasal hak ihlali' olarak tanımlayan Toros, "Kanunsuz güvenlik gücü ile tamemen kanunsuz bir irade beni masamdan kaldırdı. Önce elimden mikrofonumu aldı sonra sürükleyerek çıkardı" dedi.
CPJ: Özgürlük ortamı kötüye gidiyor
Gazetecileri Koruma Komitesi de (CPJ) Koza İpek grubuna yapıulan baskını ve yayın kesme kararını eleştirerek "Sansür için ulusal güvenlik bahane ediliyor" dedi.
CPJ Direktör Yardımcısı Robert Mahoney yaptığı yazılı açıklamada "Yerli basına baskın ve yabancı muhabirlerin tutuklanması Türkiye’de basın özgürlüğü ortamının daha da kötüleştiğinin göstergesi" dedi.
Mahoney açıklamasında hâlâ Türkiye'de gözaltında tutulan VICE News muhabiri Muhammed İsmail Resul'ün durumunu da hatırlattı.
AA: Soruşturmayı karartmak için 3 şirketi kapattılar
Anadolu Ajansı'nda yer alan bir haberdeyse Koza İpek grubu binalarına 1 Eylül'de yapılan polis baskınlarında el konulan belgelerle şirkette göreve başlayan kayyum heyetinin incelediği belgelerin karşılaştırıldığını ve 1 Eylül'deki baskından bu yan 3 şirketin kapatıldığının tespit edildiğini yazıyor.
AA haberi şöyle devam ediyor:
"Söz konusu şirketlerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasına konu olan illegal faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştiği şirketler olduğu, soruşturmanın karartılması amacıyla kapatıldıkları iddia edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, soruşturma kapsamında aldığı bilirkişi raporunda, Koza İpek Holding'in bünyesindeki şirketlerde çalışanlara danışmanlık hizmeti adı altında toplamda 650 bin lira ödendiğine dair makbuzların da olduğu öğrenildi."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?