Bu işin şakası yok: Cezası hapis! Aracınızı başkasına teslim etmeden önce dikkat!
Aman dikkat! Aracı kendiniz kullanmasanız bile kaza durumunda araç sahibi de sorumluluk taşıyor. Özellikle servis, vale ve otopark görevlisi gibi kişilere araç teslim edenlerin daha dikkatli olması gerekiyor. Ayrıca, teslim edilen aracı izinsiz kullananlar için hapis cezası da bulunuyor.
Sürücüler her zaman kendi araçlarını park edemeyebiliyor. Bazen araçlarını valelere veya otopark görevlilerine teslim ederken, bazen de tamir ve servis hizmetleri için araçlarını uzun süreli başkalarına emanet etmek zorunda kalabiliyorlar. Ancak, bu süreçte yaşanan bazı suistimaller ve kaza durumları, dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.
Özellikle sosyal medyada zaman zaman paylaşılan örnekler, araç sahiplerinin araçlarını teslim edecekleri kişiler konusunda daha temkinli olmaları gerektiğini gözler önüne seriyor.
ARAÇ SAHİBİ SORUMLU
Aracınızı birine teslim ediyorsanız veya bir yerde uzun süreli bırakmanız gerekiyorsa, mutlaka güvenilir bir yere veya kişiye emanet etmeniz gerekiyor. Aracın hangi durumda, ne zaman ve kime teslim edildiğini gösteren bir belge almak önemli; çünkü yasalara göre, aracınızı teslim ettiğiniz kişi bir kazaya karışırsa, araç sahibi de sorumlu tutuluyor. Bu nedenle, dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor.
Trafik Kanunu’nun 86’ncı maddesine göre araç sahibi, “Kendisinin kusuru bulunmaksızın, kazanın üçüncü kişinin ağır kusurundan ileri geldiğini” ispat ederse sorumluluktan kurtuluyor. Sorumlu tutulmamanın bir diğer yolu da araç sahibinin haberi olmadan, emanet ettiği kişinin, aracı bir başka kişiye kullandırması.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Demirel, bu konuda şunları söylüyor:
“Trafik Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre araç sahibi, araç için adına yetkili idarece tescil belgesi verilmiş, sahiplik veya satış belgesi düzenlenmiş kişidir. Her durumda aracın ‘işleteni’ olarak kabul edilir. Trafik Kanunu’nun 85’inci maddesine göre motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa motorlu aracın işleteni (sahibi) de doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur. Dolayısıyla aracın sahibi kanuna göre işleten kabul edildiğinden bu kişinin de meydana gelen zarardan hukuken sorumlu tutulabileceği belirtilebilir. Yine benzer şekilde işletenin aracın sürücüsünün veya aracın kullanılmasına katılan yardımcı kişilerin kusurundan kendi kusuru gibi sorumlu olduğu özellikle vurgulanmıştır. Bu açıdan bir aracın sahibi dışında bir kişinin yapması ve bir zarara neden olması durumunda şoför konumundaki kişiyle birlikte araç sahibinin de sorumluluğu gündeme gelecektir. Yani araç sahibi, aracı kullanmasa da aracı tamirciye teslim etmiş olsa ve aracın akıbeti konusunda bilgi sahibi olmasa da sırf aracın sahibi olarak, zararların tazmin edilmesi bakımından diğer kişilerle birlikte sorumlu olacaktır.”
Aracı sadece tamire bırakmak değil, yakın birine vermek de aynı sorumluluğu getiriyor. Demirel, “Nitekim bir kimse, aracını kardeşine verirse ve kardeşi aracı kullanırken kaza yaparak bir kimsenin ölümüne neden olursa araç sahibi de aracı kullanan olmasa bile meydana gelen zarardan sorumlu olur” diyor.
SERVİSE BIRAKILAN ARAÇLA GEZMEK SUÇ
Servise ya da otoparka bırakılan araçların, kişisel amaçlarla kullanılması veya izinsiz dolaşılması da suç teşkil ediyor. Araç sahiplerinin tamir amacıyla bıraktıkları araçların, tamirciler tarafından başka kişilere verilmesi veya kullanılması, Türk Ceza Kanunu’nun 155. maddesine göre 'güveni kötüye kullanma' suçu olarak kabul ediliyor. Şikayet durumunda, bu suça 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilebiliyor.
PLAKA TANIMA SİSTEMİ'NİN ÖNEMİ
Araç sahiplerinin sorumluluktan kurtulmalarında önemli bir gelişme olan Plaka Tanıma Sistemi (PTS), büyük bir öneme sahip. Doç. Dr. Demirel, PTS’nin yaygınlaşmasının önemini vurgulayarak, şu bilgileri paylaşıyor: “2022 yılı itibarıyla karayollarında 80 bin 901 kamera ve 4 bin 183 PTS sistemi bulunuyor. PTS, aranan, hacizli, çalıntı ve ikiz plakalı araçların hızlıca tespit edilmesini sağlıyor. 2022’nin ilk altı ayında, PTS sayesinde 5 bin 442 aranan araç tespit edildi ve 930 çalıntı araç bulundu. Bu sistemin kullanılması, tamir amacıyla bırakılan araçların izinsiz kullanıldığını ve bu kullanımın kazaya sebep olduğunu kanıtlamak için kritik öneme sahip. PTS olmayan durumlarda, aracın tamirciye teslim edildiğinin belgelenmesi gerekmektedir. Aksi halde, gerçekleşen zarardan araç sahibinin tazminat sorumluluğu doğabilir.”
ALKOLLÜ SÜRÜCÜYE ARAÇ TESLİM ETMEYİN!
Demirel, araç sahibinin ceza hukuku sorumluluğu açısından ‘alkol’ faktörüne de dikkat çekiyor. “Bir araç sahibi, aracını alkollü olduğunu bildiği veya öngördüğü bir kişiye teslim eder ve bu kişi kaza yaparak birinin ölümüne veya yaralanmasına neden olursa, sürücü ile birlikte araç sahibinin de taksirle öldürme veya taksirle yaralama suçundan sorumlu tutulması gündeme gelebilir” diyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika haberi: Yalovalılara kötü haber: 43 günlük su kaldı
EBRU EROĞLU KİMDİR? Teğmen Ebru Eroğlu nereli, kaç yaşında?
Korku dolu anlar! Beşiktaş'taki yangında 10 kişi mahsur kaldı!
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?