hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bozdağ: "Anayasa Mahkemesi hukuku çiğnemiştir"

    Bozdağ: Anayasa Mahkemesi hukuku çiğnemiştir
    expand

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına ilişkin olarak, "Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırılık denetimi yapan bir yerdir. Bireysel başvurularda ise yargı yolu tüketildikten sonramüracaat edilen bir yerdir. Burada da hak ihlalini tespit eder ve ona göre karar verir. Ama, kendini Yargıtay, Danıştay, ilk derece mahkemesi yerine koyarak Anayasa Mahkemesi karar vermeye başlarsa o zaman Türkiye'de büyük bir hukuksal kargaşa da ortaya çıkar. Burada, bunun da altını özellikle çizmek isterim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Bozdağ Yozgat'ta Boğazlıyan'da Belediye Başkanı Hamdi Erdal'ı ziyaret ederek başarı dileğinde bulundu.

    Bozdağ, ziyaret sonunda Anayasa Mahkemesinin Twitter kararı ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Bu kararın mevzuat açısından incelendiğinde hukuki olmaktan ziyade siyasi nitelikte bir karar olduğuna işaret eden Bozdağ, başvuru hakkı olmayan kişilerin müracaatlarını kabul ederek esastan karar verdiğini belirtti.

    Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararına dikkat çeken Bozdağ, şöyle konuştu:

    "Anayasa Mahkemesi bir defa burada usulden reddetmesi gereken bir konuda esastan karar vermiştir. Hukuku çiğnemiştir. İkincisi, mahkeme kararlarına uymak ve uygulamak herkesin vazifesidir.

    TİB nasıl mahkeme kararlarına uymak, onu uygulamak zorundaysa, Türkiye'de hizmet sunan Twitter da mahkeme kararlarına uymak ve uygulamak zorundadır. Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını incelediğiniz zaman, bu konuda TİB'i eleştirirken Twitter'la ilgili ima yollu
    dahi olsa bir değerlendirme yapılmamıştır. Halbuki, Türkiye'nin mahkemeleri de Almanya'nın, Fransa'nın, Amerika'nın mahkemeleri gibi mahkemelerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hukuka uygun karar verirler. Twitter diğer ülke mahkemelerinin kararlarını hemen uygularken Türkiye mahkemelerinin kararlarını uygulamaması Türkiye'yi yok saymasıdır. Türkiye mahkemelerini yok saymasıdır. Türk hukukunu yok saymaktır. Türkiye Cumhuriyet Devleti'ni yok saymaktır."

    Kararda, TİB eleştirilirken, Twitter'ın da mahkeme kararına uymadığı için eleştirilmesini beklediğini vurgulayan Bozdağ şöyle konuştu:

    "Ama maalesef, bu kararda Twitter'a en ufak bir eleştiri getirilmemiştir. Kaldı ki, TİB'in mahkeme kararını yerine getirmemesi diye bir şey de söz konusu değildir.

    Biliyorsunuz, bizim hukukumuzda yürütmeyi durdurma kararı verilmesi durumunda 30 gün içinde bu kararın gereği yerine getirilir. Ankara 15. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Kararın üzerinden daha 8 gün geçmiş. 22 günü var daha TİB'in bunu uygulamak için. Belki dokuzuncu, belki onuncu gün uygulayacak.

    Bunun uygulanıp uygulanmadığına ilişkin değerlendirmede yasa 30 gün süre veriyorsa, Anayasa Mahkemesi yapamaz. Eğer, 30 günden sonra bir durum varsa belki o zaman bir değerlendirme hakkı doğarsa, o da yapabilir. Ama, şu anda yasanın çizdiği 30 gün süre yasal süredir, meşru süredir. Bu süre içerisinde mahkeme kararına TİB uymazsa, uymadı denir. Yasal süre dolmadan ne yapıyor, mahkeme kararını uygulamamakla, tanımamakla TİB'i adeta itham eden bir yaklaşım ortaya koyuyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Bozdağ, usulden reddedilmesi gerekirken başvurunun esastan görüşülüp karara bağlanmasının fevkalade yanlış bir durum olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

    "Bir defa herkesin şunu bilmesi lazım. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay'ın, Danıştay'ın kararlarının temyiz edildiği bir mahkeme değildir. Anayasa Mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararların da temyiz mercii değildir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya aykırılık denetimi yapan bir yerdir. Bireysel başvurularda ise yargı yolu tüketildikten sonra müracaat edilen bir yerdir. Burada da hak ihlalini tespit eder ve ona göre karar verir. Ama, kendini Yargıtay, Danıştay, ilk derece mahkemesi yerine koyarak Anayasa Mahkemesi karar vermeye başlarsa o zaman Türkiye'de büyük bir hukuksal kargaşa da ortaya çıkar. Burada, bunun da altını özellikle çizmek isterim."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow