Binalar hayatımızı nasıl etkiler?
Dünya Mimarlık Günü kapsamında bir araya gelen farklı mesleklerden isimler binaların hayatımızı nasıl etkilediğini konuştu. Medyanın yerleşik olduğu binaların da ele alındığı etkinlikte CNN TÜRK'ten Ahu Özyurt, "Gazete binaları farklı fikirlerin birbiri ile adeta çarpıştığı bir düşünce merkezidir" dedi.
Mimarlığın kullanıcıların gözünden mercek altına alındığı etkinlik, 3-7 Ekim tarihleri arasındaki Mimarlık Haftası kapsamında, Şişecam Topluluğu bünyesindeki Şişecam Düzcam ve Türk Ytong sponsorluğunda Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlendi.
Kullanıcı deneyiminin bir tasarımdaki en can alıcı faktör olduğunun altının çizildiği etkinliklere Türkiye Barolar Birliğinden, Dünya Engelliler Vakfından, üniversitelerden, sanat ve basın çevrelerinden önemli isimler katıldı.
Eski Kahta Kalesi'nin yeni odaları restore edildi
Engelli erişimi sorunu
"Ülkemiz bebekli, hamile, yaşlı ya da engelli insanlara göre değil 18-40 yaş arasındaki atletik vücutlu erkeklere göre tasarlanmıştır" diyen Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD) Genel Sekreteri Hakan Özgül, engellilerin karşılaştığı zorluklara vurgu yaparak Türkiye'deki 1 milyon 525 bin 178 adet binadan sadece 3 bin 380'inin yüzde 75 oranında erişilebilir olduğuna dikkat çekti.
Üniversitelerde dev amfi dönemi bitti
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut; üniversitelerde dev amfi döneminin bittiğini ve öğrenciler için esnek alanlar yaratmanın artık çok daha önemli olduğunu kaydetti.
Sınırları zorlayan ilginç evler
Medya binaları konuşuldu
YEM Mimarlık Haftası etkinliklerinin son gününde medya merkezleri tartışıldı. Milliyet Gazetesi Köşe yazarı, SHOW Radyo ve RADYO VİVA Yayın Yönetmeni Özay Şendir, gelecekte haber merkezlerinin kalmayacağı öngörüsünde bulunarak medya binalarının idari ofisler haline geleceğini belirtti.
'90'lardaki binalar gücün simgesiydi'
Doğan Kitap Yayın Direktörü Cem Erciyes ise 90'lı yıllarda yapılan binaların medyanın gücünün simgesi olduğunu ifade ederek medya yapılarının insanları bir araya getirdiği oranla iyi yapılar olduğunu söyledi.
Dubleks eve dönüşen tahıl ambarı!
'Farklı fikirlerin çarpıştığı bir düşünce merkezi'
CNN Türk Program Yapımcısı gazeteci Ahu Özyurt ise çalıştığı Doğan Medya Center binasının ihtiyaca göre değişen, esnek bir şekilde tasarlandığına dikkat çekerek; "Gazete binaları sosyal yerlerdir. Farklı fikirlerin birbiri ile adeta çarpıştığı bir düşünce merkezidir. Bu yüzden bu binalar büyük yapılmalıdır" dedi.
Filmlerinde Osmanlı, Bizans ve Selçuklu geleneğinden yararlanmaya çalıştığını dile getiren Yönetmen Derviş Zaim de, son filmi "Rüya"da cami inşa etmeye çalışan bir kadın mimarın hikayesini anlatmaya odaklandığını söyledi.
Etkinlikler kapsamında müzelerden, kültür yapılarına ve yeniden işlevlendirilen binaların sorunları ve çözüm önerileri de konuşuldu. Süreyya Operası, Deniz Müzesi ve Kadir Has Üniversitesi yapılarının örnek verildiği oturumlarda yapı sektörünün tasarım dehalarının ufkunu açacak kullanıcı deneyimleri paylaşıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...