hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilim insanlarından korkunç tespit: Bodrum deprem sonrası 26 santimetre kaydı

    Bilim insanlarından korkunç tespit: Bodrum deprem sonrası 26 santimetre kaydı
    expand

    Muğla bölgesinde meydana gelen depremlerin hareketlerini izlemek ve kırılma noktasını belirlemek için GPS istasyonları kuruldu. Dağın hareketlerini ve yer kabuğunun konumunu milimetrik olarak ölçen cihazlar 21 Temmuz'daki deprem sonrası tüm verileri kaydetti. 11 bilim insanının incelemesi sonucu korkunç gerçek ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GPS cihazları sayesinde, Bodrum’da 21 Temmuz’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin denizaltında yarattığı yırtılma miktarı ve şekli belirlendi. 11 bilim insanının incelemesi sonrası, bölgenin 26 santimetre kaydığı tespit edildi

    Muğla bölgesindeki depremlerin yatay ve düşey hareketlerini izlemek, kırılma noktasını belirlemek için belirli aralıklarla 20 GPS istasyonu kuruldu. Araçlarda kullanılan navigasyon cihazının gelişmiş hali olan ve yer kabuğunun konumunu ve dağın hareketlerini uydu bağlantıları aracılığıyla milimetrik olarak ölçen cihazlar, 21 Temmuz’da Bodrum’da meydana gelen depremi de kaydetti.

    Bodrum'da kartpostallık görüntü

    Habertürk gazetesinde yer alan habere göre İstanbul, Afyonkarahisar, Sivas, İzmir, Kocaeli ve Ankara’daki 7 üniversiteden 11 bilim insanının katılımıyla oluşturulan araştırma ekibi, Türkiye’de ilk defa kurulan ve takip edilen GPS sayesinde 6.6 büyüklüğündeki depremin etkisi, yırtılma şekli ve hareketlerine ulaştı.

    Türkiye'de ilk kez yapılıyor

    Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Türkiye’de ilk kez yapılan GPS istasyonundan deprem anında alınan kayıtlar sayesinde, Bodrum’un güneyindeki Kara Ada ile Kos Adası arasındaki bölgede 65 kilometre uzunluğunda ve 25 kilometre genişliğinde bir zon boyunca, deniz tabanının yırtıldığı ortaya çıktı. Bir blok diğer bloktan uzaklaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    '60 yıl hiç ayrılmayacağız' diyerek hediye etmişti

     

    50 yılda olması gerekiyordu

    50 yılda olması gereken kayma, 11 saniyede 6.6’lık depremle gerçekleşti. Depremde, bu bölgenin 26 santim kaydığını tespit ettik. Kırılma 3 fay parçası şeklinde gerçekleşti. 25 kilometre uzunluğundaki batıdaki fay parçasında 13 santim, 16 kilometre uzunluğundaki orta fay parçasında 26 santim ve 18 kilometre doğudaki fay parçasında 5 santim kayma hesaplandı. Bu nedenle Muğla, Aydın, Denizli, Manisa, İzmir ve Balıkesir çevresinde yerel GPS istasyonlarının kurulması ve sürekli izlenmesi gerekir” dedi.

     

     

     

    GPS İSTASYONU NEDİR?

    Araçlarda kullanılan navigasyon cihazının gelişmiş hali. Yer kabuğunun konumunu ve dağın hareketlerini uydu bağlantıları aracılığıyla milimetrik olarak ölçüyor ve bilgisayara aktarıyor. Bilim adamları, GPS cihazlarından gelen verileri ölçerek ve değerlendirerek, kayma ve kırılmaları tespit ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow