Belek'teki katliama bakanlık savunması
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Belek'te golf sahaları açılması uğruna kesilen ağaçların "endemik" olmadığını ve "ekolojik değeri bulunmadığı"nı ileri sürdü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir, Belek'te golf sahaları açılması için 2 yılda 500 bin ağacın kesildiği yönündeki haberlere ilişkin olarak, "500 bin ağaç kesilmesi mümkün değil. Golf sahaları kurulması için verilen alanda zaten toplam 162 bin ağaç vardı. Orman Bölge Müdürlüğü'nden aldığımız verilere göre bunun 80 bini kesilmiş" dedi.
Antalya'daki TEMA yetkilisi Timur Kara'nın çektiği 2005 ve 2007 tarihli fotoğraflarda kasıt olduğunu düşündüklerini söyleyen Aydemir, "Fotoğrafların çekildiği dönem, muhtemelen oradaki golf arazilerinin inşaat dönemi. İnşaat dönemine denk geldiği için bütün araziler kahverengi toprak görünüyor. Bu da yanlı..." dedi.
Kesilen ağaç sayısının fazla göründüğünü ancak bunların önemli bölümünün okaliptus ağacı olduğunu söyleyen Aydemir, "Belek 30 yıl önce bir bataklıkmış. Bataklığı kurutmak üzere okaliptus ağaçları dikmişler. Yani herhangi endemik ve ekolojik değeri olmayan bir ağaç. Meseleye bu açıdan bakacak olursak sorun yok ama bölgedeki genel ağaç popülasyonunda azalma oldu diye bakılıyorsa bu tercih meselesi" dedi.
Aydemir, "Çok korunması gereken endemik ağaçlar olsaydı, o zaman Çevre ve Orman Bakanlığı'nın onlara izin vermemesi gerekirdi" diye konuştu.
Bölgedeki sivil toplum örgütleri ise, bölgede "endemik" fıstık çamlarının kesildiğinin altını çiziyor.
Bölgede 5 ayrı koruma statüsü bulunduğunu aktaran Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, "Orada 18 bin dönümde fıstık çamı, 5 bin dönüm de okaliptus ağacı bulunuyordu. 600- 700 bin ağaç vardı, bunun 500 binini kestiler. Halkın tepkisini çekmemek için yolun kenarında birkaç sıra ağaç bırakıldı, asıl kesim ormanın içlerinde gerçekleştirildi" dedi.
Bölgede çevreyi tahrip edecek golf sahaları yaratıldığını söyleyen Gündüz, "Golf sahaları inanılmaz oranda su tüketiyor. Bunun sonucunda aşırı ve kontrolsüz yeraltı kullanım suyu tablosu ortaya çıkmaktadır. Bir golf sahasının yılda hektar başına 10- 15 bin metreküp suya ihtiyacı var. 100 hektarlık bir golf sahasının bir yılda tüketeceği su miktarı, yaklaşık 1 milyon metreküp olacaktır" ifadesini kullandı.
İŞTE TEMA YETKİLİSİNİN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLAR
2005 yılında çekilen fotoğraf |
2007 yılında çekilen fotoğraf... |
Hediye Gündüz'ün verdiği bilgilere göre;
* Belek ormanları dünyanın en iyi ikinci doğal fıstık çamı ormanı
* Türkiye'nin en iyi fıstık çamı tohum meşceresi
* Kumul ve kıyı erozyonu nedeniyle erozyon kontrol amaçlı oluşturuldu
* 104 familyaya ait 574 tür tespit edildi
* Araştırma alanındaki bitkilerden 27'si tür düzeyinde, 1 tanesi ise alt tür seviyesinde endemik
* Nesli tehlike altında olan 109 kuş türü ormanda yaşıyordu
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı
SON DAKİKA! İzmir'de polislere kurşun yağdırıp 3 memuru yaralamıştı: İlk ifadesi ortaya çıktı!