Bekir Bozdağ: "CHP reddetti"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'ya ilişkin Anayasa'nın 159. maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin önerilerini CHP'nin reddettiğini öğrendiğini söyledi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise iddiayı yalanladı.
TBMM Adalet Komisyonu'nda HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin görüşülmesine devam ediliyor.
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, teklife ilişkin eleştirilerde bulunurken toplumun ayrıştırıldığını, "devlet içinde virüs" söyleminin yanlış olduğunu savundu.
Kamu görevlilerinin inancını mesleğine karıştırması halinde sorun olacağını, bu kişilerin konumlarını devlete ve mevzuata borçlu olması gerektiğini dile getiren Başesgioğlu, uzlaşma kültürünün kaybolduğunu söyledi.
Başesgioğlu, MHP dışındaki 3 partinin tutuklu milletvekilleriyle ilgili anayasa değişikliği konusunda anlaştığını, yeniden yargılamanın gündeme geldiğini ifade ederek son olarak HSYK'ya ilişkin Anayasa değişikliğiyle ilgili de dün görüşmeler yapıldığını kaydetti.
Bu sırada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Arkadaşlardan öğrendiğime göre CHP reddetmiş" dedi.
Bekir Bozdağ, HSYK ile ilgili Anayasa değişikliği konusunda CHP'nin taleplerini reddettiğine ilişkin bilgi geldiğini söylediğini anımsatarak, "Doğruluğu teyit edilmemiş bilgi. Doğrusu CHP'nin yapacağı açıklamadır. Şu ana kadar bize gelen cevap yok" dedi.
Bakanlar hakkında fezlekeler
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, 17 Aralık'ta başlayan İstanbul merkezli operasyona değinerek, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında "28 kez rüşvet almak ve kaçakçılık", eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında "10 kez rüşvet almak, sahte belge düzenlemek" ve eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında "3 kez rüşvet almak" suçlarından fezleke düzenlendiğini belirterek, Bozdağ'ın bu fezlekeleri Adalet Bakanlığı'nda bekletme yetkisi olmadığını ifade etti.
Adalet Bakanı Bozdağ da Adalet Bakanlığı'nın fezlekeler açısından "postacı" vazifesi gördüğünü ifade etti.
Fezlekelerin adli makamlarca doğrudan Meclis'e gönderilmesine ilişkin genelge olduğunu, ancak yıllardır uygulamada önce Adalet Bakanlığı'na, oradan Başbakanlığa ve Başbakanlık'tan Meclis'e sevk edildiğini anlatan Bozdağ, "Bu vazifemizi yapacağız. Kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok. Aksi yönde yetkimiz yok" diye konuştu.
CHP'li Altay'dan cevap
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Anayasa değişikliğine olumlu baktıklarını, ancak bunun için öncelikle kanun teklifinin geri çekilmesini, soruşturmaların akamete uğramamasını, hükümetin kimi uygulamalarının durdurulmasını talep ettiklerini belirtti.
CHP olarak bağımsız yargı ve hakim teminatını sağlayan yapının Türkiye'nin yararına olduğuna inandıklarını dile getiren Altay, "Talebi, 'Perşembe günü yetkili organlarımızda değerlendirip cevabımızı ileteceğiz' dedik. 'Teklifin çekilmesi cevabımızın olumlu olmasına yol açar' dedik" ifadesini kullandı.
Bozdağ ve AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin teklifin geri çekilmesi ya da dondurulması şeklinde bir formül bulunabileceğini kendilerine ilettiğini anlatan Altay, "İki partiden grup başkanvekilleri sohbet etmişler. İnformal sohbet esnasında bizim arkadaşımız 'teklifi çekin' demiş. Sanırım Sayın Bakan o bilgiye sahip. Cevabımızı yarın ileteceğiz" diye konuştu.