BDP'li belediye başkanlarına demokratik özerklik semineri
Yerel seçimlerde BDP'den seçilen belediye başkanlarına, Diyarbakır'daki Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nde (GABB) demokratik özerklik ve mevzuat eğitim seminerleri verilmeye başlandı.
Diyarbakır'da BDP'li belediye başkanlarına verilen mevzuat ve demokratik özerklik eğitim seminerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu BDP'li belediye başkanları katıldı.
GABB Genel Sekreteri Ahmet Ertak, 15 gün boyunca sürecek eğitimin birinci aşamasının 7 gün süreceğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Zorlu ve zahmetli bir görev, bir faaliyet süreci başladı. Bu süreç içerisinde el birliğiyle hareket ederek, kentlerimize halkımıza bu yönüyle cevap olmaya çalışacağız. Böylesi zorlu görevi yerine getirebilmek için sadece bir belediyenin kendi olanaklarıyla hareket etmesi yetmeyecektir. Bu anlamda birliğimizin misyonu ve görevi itibari ile yerel yönetimlerimizin etkin hale getirilebilmesi için teknik anlamda, eğitim alanında ve kısmen de olsa belediyelerimizin küçük ölçekli projelerine mali destek sunarak elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Birlikte hareket etmeden, üretmeden, eğitilmeden yada birlikte çalışmadan bugüne kadar kentlerimizi çok iyi yönetebildiğimizi ifade edemeyiz. Nerede birlikte hareket edildiyse orada büyük bir başarının açığa çıktığını gördük ve kentlerimizin sorunlarını çözerken, el birliğiyle hareket etmenin kültürünü yaratmak gerekiyor."
"Halkın kendi kendini yönetebileceği mekanizmalar olmaladır"
Eğitim toplantısında konuşan BDP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, demokratik siyaset, yerel yönetimler, demokratik özerklik ilkelerine ilişkin bir değerlendirme yaptı. Çelik, şunları söyledi:
"Siyaset demokratik olsun istiyorsak, bizzat toplum ve halk kendi kendisini yönetebileceği mekanizmalara sahip olmalıdır. Sahip olduğu demokratik mekanizmalarla politikanın öznesi olmalıdır. Yönetilen, edilgen pasif değil bizzat öncüsü olduğu, öznesi olduğu her tür sorunun ekonomik, demokratik, siyasal, sosyal, ekolojik, kültürel, tarihsel her boyuttaki sorunun çözüme kavuşturmasında söz ve karar sahibi olduğu siyasete demokratik siyaset diyoruz. Demokratik siyaset öz güce dayanmalı toplumun ve toplulukların öz ihtiyaçlarını karşılayacak mekanizmalara sahip olmalıdır. Demokratik siyaset, bu yönüyle toplumsallaştığı siyasallaştığı oranda anlamlı ve değerli olur."
Çelik, demokratik siyaseti yerel yönetimlerin demokratik katılımcılığı üzerinden şekillendirmek, toplumu kendisini yönetecek bir düzeye getirmek, artık şiddet dışı, iktidar dışı, barış ve hem toplumun doğayla, hem toplumun kendisiyle barışı özlemine hizmet etmek gerektiğini de söyledi. Çelik, "Demokratik siyasetin böylesine siyasal, tarihsel meşru bir pozisyonu söz konusu iken, halkımızın bize verdiği bu emaneti bu yönüyle başarıya ulaştırmak özgür, özerk demokratik yerelde yönetim ve yarının demokratik cumhuriyetine ulaştırmak gibi bir köprü görevimiz var. Yereldeki rolün ve misyonun siyasal taleplerinin de uygun hale getirildiği oranda başarılı olacağız" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi