Bayram Oteli iddianamesi hazır!
Van'da 9 Kasım'da meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli ile ilgili iddianame tamamlandı. Cezaevinde bulunan otel sahibi Tevfik Bayram hakkında 2 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası istendi.
Otelin yıkılmasıyla ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen soruşturma kapsamında bilirkişi raporları hazırlanıp savcılığa teslim edilirken, Savcılık da hazırladığı iddianameyi Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, hazırlanan iddianame ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.
Deprem soruşturmalarını güçlükle yürüttükleri belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Deprem soruşturmalarında, binaların yapıldığı dönemin deprem mevzuatında uygunluğunu tespit edebilmek için gerekli olan mimari ve statik projelerine ulaşmakta güçlük çekildi. Bazı projelere ulaşılmakla birlikte, binaların çoğunun statik hesap ve projeleri olmadan yapılan yapı, inşaat ve mimari izni alındığı görülmüştür. Bayram Oteli'nin hesap ve projelerinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bilirkişiler de raporlarını bu projeler olmadan düzenlemek zorunda kalmıştır. Statik hesap ve projesi olmayan binayı kullanıyor olmak, şüphelinin kusurundaki unsurlardan biri olarak değerlendirilmiştir."
"6 kat gözüken bina, 7 kat yapılmış"
Otelin, 1975 yılında statik projesi ve hesap raporları hazırlanmadan gelişigüzel inşa edildiği belirtilen açıklamada. İnşaat ruhsatına göre binanın 6 kat gözükmesine rağmen 7 kat yapıldığı, bu ilave katın ise binaya fazladan yük getirdiği, donatı detaylandırmasının yetersiz olduğunun iddianamede yer aldığı kaydedildi. Binanın ilk depremde ayakta kaldığına dikkat çekilen açıklamada, ikinci depreme kadar geçen sürede artçı şoklardan etkilenerek yıkıldığı da belirtildi.
Esas sorumlu kişi ölmüş
Yapı sahibinin ve sorumlu kişinin aslında M. Sıddık Bayram olduğu belirtilen yazılı açıklamada, M. Sıddık Bayram'ın da geçen yıl haziran ayında öldüğü kaydedildi. Bilirkişi raporlarında sorumluluğu bulanan belediyenin ilgili birimindeki sorumlular hakkında soruşturma evrakının hazırlandığı ve Van Valiliği'nden soruşturma izni talep edildiği vurgulandı.
Vali hakkında görevsizlik
Van Valisi Münir Karaloğlu AFAD görevlileri, AFAD Yönetim Başkanı Ejder Kaya, yardımcısı AFAD Yönetim Müdahale Dairesi Müdürü ile Van AFAD Müdürü Cafer Geyik hakkında açılan soruşturmada görevsizlik kararı verilerek, dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcığı'na gönderildiği belirtildi.
Başbakan ve bakanlara soruşturma yok
Açıklamada, ölümlerden sorumlu olduğu iddia edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında ise şöyle devam edildi:
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da deprem sonucu meydana gelen ölümlerden sorumlu olduğu iddia edilerek haklarında şikayetçi olunmuş. Fakat bakanların görev sorumlulukları ile ilgili soruşturma yapılması Anayasa'nın 100'üncü Maddesi ve Meclis iç tüzüğünün 107 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler çerçevesinde Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılacak bir işlem olmadığı anlaşıldığından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Çevre ve Şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar ile ilgili herhangi bir soruşturma işlemi yapılmadan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.
Van Milletvekili Fatih Çiftçi ve Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik hakkında da, deprem dolayısıyla yıkılan binalarda sorumluluğu bulunmadığından, fezleke düzenlenmeksizin kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir."
'Bilinçli taksir' suçu
Tutuklu bulanan Teyfik Bayram'ın, otel binasına hasar tespiti yaptırmadan müşteri kabulüne, konaklamasına ve otelin diğer faaliyetlerine ara vermeksizin devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Binanın ilk depremde ve arada meydana gelen artçı şoklarla da yıkılmamış olmasına güvenerek, binanın artçı bir şok ile ya da farklı bir deprem ile çökebileceğini ve binanın yıkılması ve bina içerisinde ve dışında bulunan kişilerin ölümüne neden olabileceği şeklinde meydana gelen neticeyi öngörmesine rağmen, önceki deneyimlerinin (ilk depremde yıkılmama, artçı şoklarla yıkılmama) şanslı sonuçlanması gibi nedenlerle işletme faaliyetine ara vermediği ve binayı tahliye etmediği, neticeden yıkılan ve çöken otel enkazı altında kalan 24 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenlerle, şüphelinin meydana gelen neticeyi 5237 sayılı TCK'nın 22/3 maddesi kapsamında öngördüğü; ancak istemediği, dolayısıyla da olayda bilinçli taksir halinin bulunduğu kabul edilerek, şüpheli Tevfik Bayram'ın 2 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası istendi."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü