hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baykal'dan türban uyarısı: "Tehlikeli bir açılım"

    Baykaldan türban uyarısı: Tehlikeli bir açılım
    expand

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Başbakan, dini, aynı zamanda siyasi simge olan türbana anayasal zemin oluşturmaya çalışmaktadır" dedi.

    Baykal, böyle bir düzenleme yapılması durumunda, "okulların hastanelerin, mahkemelerin, güvenlik güçlerinin ve giderek silahlı kuvvetlerin dini ve siyasi simgelerin yayılma hedefine dönüşmeleri kaçınılmaz" olduğu görüşünü savundu.
     
    CHP Genel Merkezi'nde bir grup gazeteciyle sohbet eden Baykal, türban tartışmalarına değindi.
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu konuda İspanya'daki değerlendirmelerinin ardından Türkiye'ye dönüşünde de açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Baykal, "Başbakan'ın kendisi uzun süre türbanın dini inanç gereği kullanıldığını iddia ettikten sonra şimdi siyasi simge olduğunu da itiraf etmiştir" dedi.
     
    Başbakan Erdoğan'ın dini, aynı zamanda siyasi simge olan türbana anayasal zemin oluşturmaya çalıştığını belirten Baykal, bu durumun hem Anayasa'nın 24'inci maddesine hem de değiştirilmesi teklif edilemeyecek maddelerine aykırı olduğunu söyledi.
     
    "Tehlikeli bir açılım"
     
    "Siyasi ve dini simgelerin, özgürce kullanabileceğini ama bunun bir anayasal dayanağa kavuşturularak, kamusal yayılmaya açılmasının çok sakıncalı olacağını" ifade eden Baykal, dini ve siyasi simgelerin bir anayasal ve hukuki meşruiyet zemininden güç alması halinde, başlayacak sürecin nerede duracağının kimsenin bilemeyeceğinii kaydetti.
     
    Baykal, "Bu düzenleme sonrasında okulların hastanelerin, mahkemelerin, güvenlik güçlerinin ve giderek silahlı kuvvetlerin dini ve siyasi simgelerin yayılma hedefine dönüşmeleri kaçınılmazdır. Böyle bir düzenleme Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal tarihinde derin bir kırılmayı ortaya koyacaktır. Anayasa'mızın, hukukumuzun ve cumhuriyetimizin kendisini savunma mekanizmalarının böyle tehlikeli bir açılım karşısında görevlerini yapabileceklerini ummak istiyorum" dedi.
     
    "Çözüm Anayasa'da "
     
    Başbakan Erdoğan'ın, İspanya'dan dönüşünde, kendisinin "türban-başörtüsü" ayrımına yönelik sözlerini, ansiklopedilere atıfta bulunarak eleştirdiğini anlatan Baykal, Başbakan'ın ansiklopedi maddelerine bakmak yerine Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 24'üncü maddesine bakması gerektiğini söyledi.
     
    "Başörtüsünün Anadolu'nun her köşesinde kullanıldığını, ancak türbanın İran'da Humeyni rejiminin işbaşına gelmesinden sonra yaygınlaşmaya başladığı" görüşünü savunan Baykal, "Başörtüsüyle ilgili kimsenin bir problemi yok. Türban belli bir yorumu, anlayışı, inancın ve dinin gereği dile dayatma zorlamasıdır" diye konuştu.
     
    Baykal, "Cumhuriyetin savunma mekanizmalarının görevlerini yapmaları yönündeki" sözleriyle neyi kastettiğinin sorulması üzerine, "Anayasa Mahkemesi'ni, medyayı, sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri, üniversiteleri, sendika ve meslek kuruluşlarını, gençleri, kadınları ve bütün vatandaşları kastettiğini" söyledi.
     
    Erdoğan ne demişti?
     
    16 Ocak'ta İspanya dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda bir açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, türban tartışmaları için, ''Türkiye hala bu sorunu çözemiyorsa, bu özgürlükler noktasında ciddi sıkıntıdır. Bunu beraber aşarız. Yeni anayasayı beklemeye de gerek yok. Bunun çözümü çok kolay. Otururuz beraberce mutabık kaldığımız bir cümleyle bu çözülür" dedi.
     
    Gerekirse muhalefetten randevu talebinde bulunacağını belirten Erdoğan, "Biz çözmeye varız. MHP de 'varım' diyor. CHP 'yokum' diyor. Yoksa yok, olanlarla yola devam ederiz" diye konuştu.
     
    İspanya gezisi sırasında türban tartışmalarına değinen Erdoğan, 14 Ocak'ta yaptığı bir açıklamada da, "Siyasi simge olarak türban takmak suç mu? Simgelere, sembollere bir yasak getirebilir misiniz?" demişti.

    ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin üniversitelerindeki türban serbestisine atıfta bulunan Erdoğan, "Ama ülkemizde ne yazık ki böyle bir sorun şu anda var. Üniversitelerde böyle bir sorun söz konusu. Bunu bu düzenleme ile aşmak öyle zannediyorum ki özellikle özgürlükler noktasında, eğitim özgürlüğü noktasında bir sıkıntıyı aşmaya da vesile olacaktır" ifadesini kullanmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow