'Bayır-Bucak Türkmenleri'nden İlber Ortaylı'ya tepki
İlber Ortaylı'nın, "Bayır-Bucak Türkmenleri falan gibi laflar aptal laflar" sözlerine "Bayır-Bucak Türkmenleri"nden tepki geldi. Ortaylı'nın sözlerine tepki gösteren Bahçelievler Bayır-Bucak Türkmenleri Dernek Başkanı Mustafa Bozoğlan, "İlber Hoca 'boy' anlamı veriyor. Biz Türkiye dışında olduğu için bölgeyi anlatmak için kullanıyoruz" dedi.
Gazete Duvar'ın haberine göre, tarihçi İlber Ortaylı’nın, “Bayır-Bucak Türkmenleri falan gibi laflar aptal laflar. Yani 4’üncü Levent Türkleri ile Beşiktaş Türkmenleri gibi laflar söylesen, İstanbul’da bu kadar manasız olur” sözlerine Bahçelievler Bayır-Bucak Türkmenleri Dernek Başkanı Mustafa Bozoğlan’dan yanıt geldi.
“İlber Ortaylı ile ‘aptal’ kelimesi arasında bir ‘yakınlık’ olduğu takip edenler tarafından bilinir. Hoca, duygusal tepkilerini ‘aptal’ kelimesi ile ifade etmeyi seviyor. Ama bu kelimeyi çokça kullanınca yerli-yersiz telaffuz da edebiliyor” diyen Bozoğlan, ‘Bayır-Bucak Türkmenleri’ ifadesi için ‘aptal laf’ demesinin kendilerini üzen ‘yersiz bir konuşma olduğunu’ belirtti.
İlber Ortaylı: 'Bayırbucak-Bucak gibi aptal laflar var; böyle bir şey yok'
‘İlber Hoca boy anlamı çıkarıyor’
Mustafa Bozoğlan, “Bayır-Bucak Türkmenleri” ifadesi ile ‘Bölge’ tanımlaması yapıldığını, Bayır-Bucak’ın Suriye’nin Lazkiye vilayetinin kuzeyinde, Türkiye sınırına bitişik olan ve tarih içerisinde, çeşitli sebeplerle göçerek burayı yurt tutan çeşitli Türk kabilelerinin yaşadığı, yaklaşık 80 adet Türk köyünün bulunduğu bölge olduğunu belirtti.
“Bayır-Bucak Türkleri/Türkmenleri” ifadesinden maksadın bir “klan”, “kabile”, “aşiret” ya da “boy” tanımlaması değil bu bölgede yüzyıllardır yaşayan Türkler olduğunu belirten Bozoğlan, “Ancak, İlber hoca ‘Bayır-Bucak Türkleri/Türkmenleri’ ifadesinden ‘boy’ anlamını çıkarıyor ve bu anlamaya tepki gösteriyor. İzahında da, ‘tarihsel olarak bu bölgedeki Türklere Halep Türkmenleri denir’ diyor. Son konuşmasında Levent Türkmenleri ve Beşiktaş Türkmenleri gibi yanlış bir benzetme de yapmış. Levent’te ya da Beşiktaş’ta oturuyorum demek, İstanbul dışında oturuyorum, demek mi olur? Hayır, İstanbul’un neresinde oturduğunu gösterir. Burası Türk yurdu olduğu için de Levent Türk’ü, Beşiktaş Türk’ü gibi ‘kavimsel tanım’ kullanmayız, ‘bölgesel’ tanımla yetiniriz. Levent’te ya da Beşiktaş’ta oturuyorum, deriz. Ancak Suriye Arap devletinde yaşıyorsanız ve yurdunuz, PYD/PKK koridorunun Akdeniz’e ulaşabilmesi için haksız yere bombalanmış, köyleriniz yakılıp yıkılmış, insanlarınız katledilmiş ve planlı olarak göçe zorlanmışsanız ve halen kendi topraklarınıza gidemiyor ve ‘sığınmacı’ konumundaysanız, işte o zaman kendi Türk kimliğinizi ve Türkleştirdiğiniz öz yurdunuzu Türkiye’deki soydaşlarınıza ifade etmekten, Suriye için etnik azınlık olan Türk/Türkmen kimliğinizi ve yurt tuttuğunuz bölge ismini söylemenizden daha doğal bir şey olamaz” dedi.
‘Halep Türkmeni değiliz demedik’
Suriye’nin Halep, Hama, Humus, Şam, Rakka, Lazkiye gibi vilayetlerinde en az dört milyon Türkmen nüfus yaşadığını söyleyen Mustafa Bozoğlan, Lazkiye’deki Türklerin yaşadığı bölgenin yerel adının da ‘Bayır-Bucak’ olduğunu belirterek, “Bizler, Bayır-Bucak Türklerinin diğer Türk boylarından bağımsız ve tarihsel bir ‘boy’ olduğunu söylemiyoruz. Tarih kitaplarında ‘Halep Türkmenleri’ denen coğrafi Türkmen bölgesinden değiliz de demiyoruz. Sadece oldukça geniş olan ‘Halep Türkmen Bölgesi’ içinde, yaşadığımız bölgenin adını söylüyoruz. ‘Bayır-Bucak Türkleri’ demek ‘Bayır-Bucak bölgesinde yaşayan Türkler’ demektir” dedi.