Başbakanlık'tan "genelev" projesi
Sayılarının 100 bini bulduğu tahmin edilen hayat kadınlarına devlet desteği geliyor. Başbakanlık 'genelev projesi' için start verdi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nca oluşturulacak özel heyet, önce genelevleri inceleyecek. Ardından zorla çalıştığı tespit edilen kadınlara iş imkanı sağlanacak.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük başkanlığında, Emniyet Genel Müdürlüğü, Aile Araştırma Kurumu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin katıldığı "genelev projesi" toplantısı gerçekleştirildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre; Türkiye'deki 56 genelevde 3 bin civarında kayıtlı kadın çalışıyor.
Genelevdeki kadınların yüzde 80'i sigortalı. Geneleve düşme nedenlerinin başında "maddi çaresizlik ve aile içi şiddet" geliyor.
Az olmasına rağmen 60 yaş grubundaki kadınlar, çaresizlik nedeniyle hala çalışıyor. Türkiye genelinde ise seks sektöründe 15 bini kayıtlı 100 bin kadın bulunuyor.
Genelevler kapatılırsa ne olur?
Toplantıda, genelevlerin kapatılması ihtimali ve doğuracağı sonuçlar da tartışıldı. Yetkililer, genelevlerin kapanması veya sayılarının azaltılması halinde seks sektörünün sokağa kayma tehlikesinin bulunduğunu dile getirdi.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük, temel hedefin sömürüye uğramış kadınlar olduğunu belirterek, "İrade dışında bu yola gidenler ve kurtulmak isteyenlere yönelik çözümleri tespit ediyoruz. Bu sömürü yoluna düşebilecek çocuklar var. Bunu engelleyecek ne tür çözümler üretebiliriz diye çalışıyoruz. Sektörün fotoğrafı çekilecek. Sonra önlemler devreye sokulacak" dedi.
Üç çalışma grubu oluşturulacak
Toplantıda, hayat kadınlarının sorunlarının çözümü için üç çalışma grubu oluşturuldu. Buna göre; ilk olarak mevzuat çalışması yapılacak. Hayat kadınlarına yönelik doğrudan bir yasal düzenleme yok. Sağlıkla ilgili bazı düzenlemelerin dışında bu alana ilişkin uygulamalar 1961'de çıkarılan tüzükle yürütülüyor. Grup, yasal önlemleri içeren taslak çalışma yapacak.
İkinci çalışma grubu, saha araştırması yapacak. Bu aşamada, sosyolog ve psikologlardan oluşacak ekip, bu alana kayış kanallarının nasıl kurulduğuna ilişkin çalışma ve anketler yapacak. Pilot bölge olarak seçilen Ankara Bentderesi genelevine gidilecek. Genelevdeki kadınlarla yapılacak özel görüşmelerde, "Kendi iradenizle mi yoksa zorla mı çalışıyorsunuz? Bu hayattan kurtulmayı ister miydiniz?" gibi sorular yöneltilecek.
Üçüncü grup, genelevlerdeki kadınların hayatlarını normale çekebilmeleri için kolaylaştırıcı adımları belirleyecek. İlk olarak kadınlara devlet tarafından "maddi destek" sağlaması planlanıyor. Sektörden kopmak isteyenlere farklı alanlarda istihdam olanaklarının yaratılması üzerinde duruluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! İstanbul Sultanbeyli'de tekstil atölyesinde yangın
Kayganlaşan Yol 2 Can Aldı!
GRAND KARTAL OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Kartalkaya otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı, kaç yıldızlı? Mazhar Murtezaoğlu kızı ve damadı...
Oyuncu Burak Haktanır’dan Ayşe Barım çıkışı: Sektördeki tekelleşme çirkin amaçlar için kullanılıyor!