hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Erdoğan'dan sert çıkış

    Başbakan Erdoğandan sert çıkış
    expand

    Başbakan Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının 'sağduyu' çağrısına tepki gösterdi. "Durumdan vazife çıkarıyorlar" diyen Erdoğan, Ergenekon operasyonu konusunda ise geri adım atmayacaklarını söyledi.

    Başbakan Erdoğan, 4 günlük Bulgaristan gezisini tamamlayarak yurda döndü. Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.
     
    Bir gazetecinin, "Siyasette uzlaşma çağrıları var. Geri adım atma çağrıları yapılıyor. Geri adımı kim atacak?" sorusu üzerine Erdoğan, aslında bu sorunun cevabını verdiğini ifade etti.
     
    Türkiye Odalar ve Borsala Birliği (TOBB) öncülüğünde biraraya gelen ve 'sağduyu çağrısı' yapılan bildiriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Herkes bulunduğu konumdan bir adım geri atsın" isteklerine sert çıktı.
     
    "Siyasetçi geri adım atmaz" diyen Erdoğan, kendilerinden geri adım atmasını isteyen kişilerin, bu konuya açıklık getirmesinin de şart olduğunu söyledi.
     
    "Hangi konuda geri adım atmamızı istiyorlar?" diye soran Erdoğan, eğer hükümet olarak bir yanlışları varsa, bu konuda yanlıştan dönebileceklerini söyledi.
     
    Erdoğan "Herkes geri adım atsın diyor, niye geri adım atalım. Yanlışı söylesinler geri adım atalım. Ülkemiz kazanacaksa biz kaybederiz. Fakat bana göre içi boş ifade olarak kullanılıyor. Altı yok. Neyse bu söylensin" dedi.
     
    Hükümet olarak çetelerle, mafyayla mücadele ettiklerini kaydeden Erdoğan, hiç bir hükümetin bu konuda göstermediği performansı gösterdiklerini belirtti.
     
    Erdoğan, bir gazetecinin "Bir adım derken, Ergenekon operasyonu mu kastediliyor?" sorusuna bu konuda geri adım istiyorlarsa bunun söz konusu olamayacağını söyledi.

    Erdoğan, eğer bu konuda somut şeyler söylenecekse bunları değerlendireceklerini vurgularken, ancak ortada somut bir şeyin sözkonusu olmadığını kaydetti.
     
    Başbakan Erdoğan, bu konuda sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını da takdirle karşıladıklarını dile getirerek, "Ama bir durumdan vazife çıkarır gibi de önüne gelenin 'buradan bir şeyler nasıl kaparız' diye bir değerlendirme içine girmesinin de anlamı yok. Yani Türkiye'de bu işin bedelini siyasetçilere ödetme gayreti varsa, biz iktidar partisi olarak yapılması gereken her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Daha ne yapalım?" diye konuştu.
     
    Şu anda yaşanan süreci bir siyasi kriz olarak göstermenin yanlış olacağını belirten Erdoğan, krizin çözüm yerinin parlamento olduğunu söyledi.
     
    Herkesin iktidara fatura kesmeye başladığını belirten Erdoğan, "Şu anda bir siyasi krizi doğurma gayretleri var. Fakat iktidar bu noktada sağlam duruyor. Sandıkta demokratik mücadele içerisinde AK Parti'yi alt edemeyenler, başka yollarla alt etmeye çalışıyor. İşin aslı budur" dedi.
     
    AKP hakkındaki dava
     
    "Seçimlerde AK Parti'ye oy veren 16,5 milyon insan, kapatma davasının sonucunun ne olacağını merak ediyor. Bu konuda halka bir mesajınız var mı?" sorusu üzerine Erdoğan, bu konuya zaman zaman cevap verdiğini ifade ederek, "16,5 milyon insanın oy verdiği AK Parti noktasında şu anda Sayın Başsavcı'nın açmış olduğu bir dava var. Bu konu ile ilgili olarak da en isabetli kararı şüphesiz ki Anayasa Mahkemesi verecektir" diye konuştu.
     
    Bu konudaki siyasi değerlendirmesini de bir kaç kez yaptığını anımsatan Erdoğan, tekrar bir siyasi değerlendirme içerisine girmeyi gereksiz bulduğunu, başından beri söylediği sözlerin arkasında olduğunu söyledi.
     
    Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı nezdinde sizin de bir görüşmeniz olacak mı?" sorusunu yanıtlarken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile rutin ve zaman zaman da rutin dışı görüşmeleri olduğunu kaydetti.
     
    81 ilden "Türkiye İçin Sağduyu" çağrısı
     
    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğündeki 7 kuruluş, bugün ''Türkiye İçin Sağduyu'' başlıklı bir bildiri yayımladı. Bildiri 81 ilde aynı anda kamuoyuna okundu.
     
    AKP'ye kapatma talebi, Ergenekon soruşturması ve Anayasa değişikliği tartışmasıyla başlayan gerginliğin toplumun geneline ve ekonomiye yansımasından endişe duyan sivil toplum kuruluşları harekete geçti.
     
    TÜSİAD'dan sonra; memur, işçi, işveren, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayi temsilcisi olan TOBB, TİSK, TESK, Türkiye Kamu-Sen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Hak-İş ve Türk-İş başkanları bugün İstanbul Çırağan Sarayı'nda bir araya geldi ve "Türkiye İçin Sağduyu" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.
     
    Açıklamada, bugünlerde en çok sağduyu ve serinkanlılığa ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
     
    İstanbul'da açıklamayı okuyan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması, hepimizin ortak dileğidir. Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız, bir talihsizliktir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow