Başbakan Erdoğan'dan "geri kabul" genelgesi
Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine giden göçmenlerin iadesine ilişkin Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla genelge yayımlandı. Buna göre, bütün kamu kuruluşları İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi'ne destek sağlayacak, yeni "gönderme merkezleri" kurulacak ve mevcutların kapasiteleri artırılacak.
Türkiye, ülkelerindeki savaştan, baskıcı rejimlerden ve yoksulluktan kaçarak Batı'da daha iyi yaşam umudu taşıyan insanların ya da resmi ifadesiyle "yasa dışı göçmenlerin" geçiş güzergahlarından biri. Türkiye, 16 Aralık 2013'te Avrupa Birliği (AB) ile bir mutabakat ve bir de anlaşma imzalamıştı. Mutabakat, vize serbestisi için diyalog başlatılmasına ilişkindi. Anlaşma ise, AB ülkelerine Türkiye üzerinden giden bu insanların, yani "yasa dışı göçmenlerin", "geri kabulü"ne ilişkindi. Şimdi bu anlaşmanın gereklerinin hayata geçirilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bir genelge yayımlandı.
Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, düzensiz göçle mücadelenin, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada önemli sorunlar arasında yer aldığı, bu süreçte en önemli araçlardan birinin geri kabul anlaşmaları olduğu belirtildi.
Türkiye tarafından düzensiz göçe kaynak veya transit ülkelerle geri kabul anlaşmaları yapıldığı, bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakereleri sürecinde gerekli adımlar atıldığı hatırlatılan genelgede, bu çerçevede, Türkiye ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma"nın TBMM'nin onayına sunulduğu kaydedildi.
AB ile vizelerin karşılıklı kaldırılması amacıyla "Vize Serbestisi Diyaloğu" sürecinin de başlatıldığı bildirilen genelgede, bu sürecin başarıya ulaşması için anlaşmada taahhüt edilen yükümlülüklerin eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kapasitesi artırılacak
Bu kapsamda, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'yla kurulan, göç alanına ilişkin politika ve stratejileri uygulamak ve bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamakla görevli İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün idari kapasitesi artırılarak anlaşmanın uygulanabilmesi için, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilinceye kadar barındırılacağı geri gönderme merkezleri kurulacak ve mevcutların kapasiteleri artırılacak.
AB üyesi ülkeler tarafından gelecek geri kabul taleplerinin sonuçlandırılması için gerekli teknik, idari ve kurumsal alt yapı sağlanacak, bu kapsamda AB fonlarından yararlanılacak.
Geri kabul anlaşmasının olmadığı göçe kaynaklık eden ülkelerle ikili anlaşmalar imzalanacak ve halen yürürlükte olan ikili geri kabul anlaşmalarının uygulanabilirliklerinin artırılması için Dışişleri Bakanlığı ile gerekli çalışmalar yapılacak.
Anlaşma kapsamındaki üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye'ye kabul edilmelerinden sınır dışı edilmelerine kadar geçecek sürede yürütülecek iş ve işlemler süratle yerine getirilecek.
Düzensiz göçle mücadelenin daha etkin yürütülebilmesi için mevcut tedbirler gözden geçirilecek ve gerekli kanuni, hukuki, mali, idari ve teknik her türlü tedbir alınacak.
Genelgede, düzensiz göçle mücadele konusunda ve anlaşmanın hayata geçirilmesi ile ilgili hazırlık ve uygulama aşamalarında, bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne gerekli hukuki, mali, idari ve teknik her türlü katkı ve desteğin sağlanması istendi.
İzmir'de mülteci teknesi battı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Besicinin 90 koyununu 1 dakikada çaldılar
Selma Ateş'e saldırıyı azmettirmişti! Eşini ve yanındaki kişiyi öldürdü: Elektronik kelepçeyi kırıp kaçtı
SON DAKİKA HABERİ... Narin cinayetinde düğüm çözülecek mi? 3. kanlı delil ortaya çıktı
Kasesi 1000 TL! Uludağ'daki 'çorba' Bakanlığı harekete geçirdi
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak