Balyoz Davasının yeni bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı
Balyoz davasında 132 sayfalık bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, "11 ve 17 No'lu CD'lerde dosyaların oluşturulma ve değiştirilme tarihi ile ilk kullanılma tarihleri arasında çelişkiler var. 5 No'lu sabit hard diskteki suça konu bütün dosyaların, başka bir kaynak ortamdan kopyalandığı belirlenmiştir" denildi.
Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından, aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili, emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davaya 132 sayfalık kritik bilirkişi raporu sunuldu.
BİLİRKİŞİLER SORULAN SORULARA YANIT VERDİ
Raporu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) görevlileri bilirkişiler Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, Doç. Dr. Feza Buzlıca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı hazırladı. Raporda, yargılamayı yapan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, sanık avukatlarının, mahkemeye sunulan uzman mütalaalarına ilişkin bilirkişilere sorduğu sorular ve yanıtlarına yer verildi.
"GERÇEK ZAMANI YANSITMAMAKTADIR"
Raporda, eski tarihli TÜBİTAK görevlilerince hazırlanmış raporlardaki çelişkilere ilişkin değerlendirmelere şu şekilde yer verildi:"19 Şubat 2010 tarihli TÜBİTAK görevlilerinin hazırladığı raporda yer alan 'CD'lerin içlerindeki dosyaların oluşturulmasında kullanılan programların versiyonlarının dosyaların üretilme tarihleri ile uyumlu oldukları', 'Dosyaların oluşturulma ve son kaydetme tarihlerinin 2013 yılı ve öncesine ait olduğu', 'Dosyaların oluşturma ve son kaydetme tarihlerinin 2003 yılı ve öncesine ait olduğu' ve 'Dosyalarda tespit edilen kayıt ve diğer bilgilerle dosyalar üzerinde işlem yapan kişilerin tespit edildiği' ibarelerinin, CD'ler üzerinde yaptığımız inceleme neticesinde, bazı dosyaların içlerinde bulunan Office 2007 yazılımına ait Microsoft referanslarından dolayı, gerçek ile çelişkili olabileceği görülmektedir. Sistem ve uygulama üst verilerinde dosyaların oluşturma ve son kaydetme tarihlerinin 2003 yılı ve öncesi olarak görüldüğü doğrudur. Ancak bu üst veriler, bazı dosyaların içlerinde bulunan Office 2007 yazılımına ait Microsoft referanslarından dolayı gerçek zamanı yansıtmamaktadır."
"HEYETİMİZ SAHTECİLİK BULGUSU OLMADIĞI SONUCUNA KATILMAMAKTADIR"
11, 16 ve 17 No'lu CD'lere ilişkin TÜBİTAK görevlilerince hazırlanan rapora ilişkin ise bilirkişilerin değerlendirmesi şöyle oldu:"CD'lerdeki bazı işlemlerin sistem-kullanıcı davranışları dahilinde oluşabileceği ve sahtecilik bulgusu olmadığı sonucuna varıldığı, bir kısım çelişki ve farklı tespitlerin ise bilirkişilerin farklı uzmanlık alanlarından kaynaklandığı vurgulanmıştır. Heyetimiz sahtecilik bulgusu olmadığı sonucuna katılmamaktadır. CD'lerin ve içlerindeki dosyaların üst veri bilgilerinin dosyaların içlerinde gizli Microsoft özellikleri(calibri, cambria yazı tipleri referansları ve Office open xml şemaları) ile olan zaman çelişkileri saptanmıştır."
"944 DOSYA BAŞKA KAYNAKTAN KOPYALANDI"
Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen '5 No'lu sabit harddisk üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığı' hususunda görüş bildiren bilirkişiler, raporda, "5 No'lu Harddiske ait sistem dosyaları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, harddiskteki bazı dosya ve klasör işlemlerinin yapıldıkları sıra ile üst verilerinde gözüken zamanları arasında çelişkiler olduğu belirlenmiştir. Yaptığımız incelemeye göre, bunun sebebi 5 harddiskin sistem bölümündeki işletim sistemi 28 Temmuz 2009 günü saat 11.09'da devre dışı kaldıktan sonra 5 No'lu harddiske, tarih ve saat ayarları güncel olmayan (gerçek takvim tarihini yansıtmayan) bir bilgisayara (veya peşpeşe farklı bilgisayarlara) takılı iken 6 farklı tarihte görülecek biçimde data bölümüne toplam 944 dosyanın başka bir kaynaktan kopyalandığı belirlenmiştir. Bu kopyalamalar sırasında diskte 114 adet yeni klasör oluşmuştur. Heyetimiz bu dosya ve klasörlerin zamanlarının gerçek takvim zamanını yansıtmadığı kanaatine varmıştır" ifadelerine yer verildi.
"GERÇEĞE AYKIRI ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMİŞ..."
Raporda, "5 No'lu harddiskin İKK klasöründeki bazı word belgelerinde Calibri yazı tipi belirlenmiştir. Bu belgelerin son değiştirilme tarihleri, Calibri yazı tipinin Office 2007 Beta sürümü içinde kullanıma çıktığı 16 Kasım 2005 tarihinden öncesidir. Bu nedenle heyetimiz bu dosyaların oluşturulduğu bilgisayarın işletim sistemi tarihi ve saatinin güncel olmaması ya da tarih ve zamanı gösteren üst veri bilgilerinin gerçeğe aykırı şekilde değiştirilmiş olması senaryolarından birinin gerçekleşmiş olduğu kanaatine varmıştır. Bu dosyalar 5 No'lu harddiske kopyalama yolu ile gelmiştir" denildi.
"UYUMSUZ TARİH VE ÜST VERİLER"
Eskişehir'de el konulan ve emekli Albay Hakan Büyük'e ait olduğu belirtilen flaş bellek üzerinde yapılan incelemede ise, içeriklerindeki tarihler ve üst verilerindeki tarihlerin uyumsuz olduğu dosyaların belirlendiği kaydedilirken, flaş bellekte silinmiş bir belgenin tespit edilemediği aktarıldı.
"MELİSA VİRÜSÜNE RASTLANMAMIŞTIR"
'Melisa Virüsü'nün ilk olarak hangi tarihte ortaya çıktığı ve TÜBİTAK'ın 20 Ocak 2014 tarihli raporunda 5 No'lu harddiskte bulunduğu belirtilen Melisa Virüsü'ne ilişkin yapılan incelemede, David Smith tarafından yaratılan virüsün 26 Mart 1999'da ilk olarak ortaya çıktığı ifade edildi. Raporda, "Tarafımızdan 5 No'lu harddiskin her iki bölümünde, gerek Kaspersky endpoint 10 ve Avast Antivirüs 2015 yazılımları ile yapılan virüs taramalarında, gerekse de ikil dosya görüntüleyicisi Hex Editor Neo ile 'Melissa' karakter dizisi için yapılan aramada Melissa Virüsü'ne rastlanmamıştır" denildi.
"ESKİ TARİHLİ CD ELDE EDİLEBİLİR"
Bilirkişiler, raporda, CD'ye kayıt yapılırken bilgisayarın tarih ayarları ile oynanarak eski tarihli CD elde etmenin mümkün olup olmadığı yönündeki mahkemenin sorusuna, bir bilgisayarın işletim sisteminin kullandığı tarih ve saatin, işletim sisteminin kurulumu aşamasında veya sonradan kullanıcı arayüzü üzerinden kolaylıkla istenilen tarih ve saate ayarlanabileceğini vurguladılar. Raporda, CD yazıcının bulunduğu bilgisayarın tarih ve saat ayarlarının kullanıcı arayüzü üzerinden istenildiği gibi belirlenerek veya değiştirilerek eski tarihli CD elde edilebileceği aktarıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü