hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakanlık'tan TEMA'nın "İstanbul" raporuna tepki

    Bakanlıktan TEMAnın İstanbul raporuna tepki
    expand

    TEMA Vakfı'nın "İstanbul için ölüm fermanı" olarak nitelediği 3 dev projeyle ilgili raporuna, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Raporun bilimsellikten uzak ve siyasi maksatlı olduğunu savunan Bakanlık, 3 projenin çevreye zarar vermeyeceğini savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEMA Vakfı "ölüm fermanı" dedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı çevreye zarar vermeyeceğini savundu.

    Tartışmanın konusu hükümetin İstanbul için hayata geçirmeye hazırlandığı 3 dev proje. 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul.

    TEMA Vakfı önderliğindeki 16 bilim adamı 7 ay boyunca çalışıp bir rapor hazırlamıştı o 3 projeyle ilgili.

    "Projeler için 8 bin futbol sahası kadar orman alanı yok edilecek. Su havzaları, göller, dereler, tarım alanları da tehlike altında kalacak" tespitinde bulunmuşlardı.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan o rapora sert tepki geldi.

    Yazılı açıklama yapan Bakanlık, "Söz konusu rapor bilimsellikten uzak olup, bahse konu mega projeleri engellemek için tamamen siyasi maksatla hazırlanmıştır" dedi.

    Madde madde 3 projenin çevreye zarar vermeyeceğini savundu.

    Bakanlık açıklamasında, 2003-2013 yıllarını kapsayan son 11 yılda İstanbul'da 14 milyondan fazla fidan dikildiğini açıkladı. Avrupa ve Asya şehir ormanları için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu yapılırken taşınması mümkün olan ağaçların başka bir yere taşınacağı, kesilecek ağaçların yerine Karayolları Genel Müdürlüğü'nce beş katı fidan dikileceği belirtildi.

    Bakanlık, 3. havalimanı yapımı içinse henüz ağaç kesimi yapılmadığını vurguladı. Çalışma yapılacak alanın yüzde 70'lik bölümünde orman örtüsü bulunmadığını savundu; göl ve gölcüklerin zarar göreceği iddiaları içinse, "Bu bölgede hiçbir doğal göl bulunmamaktadır" dedi.

    Açıklamada, kuş göç yollarının zarar görmemesi için araştırmalar yapıldığı, tedbirler alındığı ve alınmaya devam edeceği vurgulandı.

    Kanal İstanbul projesi ile ilgili olarak ise henüz herhangi bir izin talebinde bulunulmadığı belirtildi, "Çalışmalar tamamen verilen yasal izinler çerçevesinde yürütülmektedir" denildi.

    İstanbul'u felaket mi bekliyor?

    İşte dünyanın en riskli 10 şehri... 

    Nazlı Ilıcak'tan Alçı'ya: "Alo Nagehan"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow