hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Tekin: 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz

    Bakan Tekin: 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz
    expand

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Tekin, TÜSİAD'ın ev sahipliğinde, Tekfen Tower'da düzenlenen "Geleceğimiz İçin Eğitimi Birlikte Konuşmak" konferansında yaptığı konuşmada, eğitimi çok yönlü ve birlikte ele alma iddiası taşıyan konferansın eğitim dünyasına yeni bir soluk getirmesini temenni etti.

    Konferansın başlığı içinde geçen "geleceğimiz" vurgusunun eğitim politikalarının amacını özetlediğini, "birlikte" vurgusunun da politika belirleme süreçlerindeki ana yöntemlerinden birini ifade ettiğini kaydeden Tekin, "Evet, eğitim doğrudan doğruya ve her yönüyle geleceğimizi etkileyen bir mefhum. Ayrıca eğitim alanında başarabileceğimiz her şeyi birlikte ve bir arada olarak yapabiliriz. Bizler de Milli Eğitim Bakanlığı olarak tüm çalışmalarımızı bu bilinçle yürütüyor, katılımcılığı esas alan bir anlayışla geleceğimiz için çabalıyor ve geleceğin dünyasına hazırlanıyoruz" diye konuştu.

    Bakan Tekin, bu bağlamda, eğitimi ülkenin yalnızca maddi refahını artıran zaruri bir yatırım alanı olarak değil, aynı zamanda geleceği teminat altına alan, kültürel ve toplumsal varlığın ihyasını sağlayan dinamik ve sürekli bir öğrenme süreci olarak kabul ettiklerini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yakın bir zaman önce kamuoyuyla paylaştıkları ve "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ismini verdikleri yeni müfredat çalışmasını bu inancın bir gereği ve somut bir ürünü olarak gördüklerine dikkati çeken Tekin, "Bu eğitim öğretim yılı itibarıyla 1, 5 ve 9. sınıflarda kademeli olarak uygulamaya konulacak olan yeni müfredatımız öğretmen, öğrenci, akademisyen ve eğitim alanındaki diğer tüm paydaşlarımızın etkin katılımı ve aktörlüğünde şekillenen uzun soluklu bir hazırlık sürecinin sonucunda ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

    Tekin, yeni müfredatın, kolektif bir emeğin ve kümülatif bir anlayışın ürünü olarak hem bugüne yanıt verebilecek hem de yarınların eğitim dünyasına dönük ihtiyaçları karşılayabilecek zengin muhtevasıyla öne çıkan, esnek ve dinamik bir yapı taşıdığını anlattı.

    "İçerdiği bu esneklik ve dinamik yapısı dolayısıyla da özellikle pedagojik açıdan tamamlanmış ya da bitmiş bir çalışma olarak değil, tam aksine ihtiyaç duyulan her aşamada yenilenebilecek, güncellenebilecek bir başlangıç çerçevesi olarak görülmelidir" diyen Tekin, bu çerçevenin ana odağında en yalın haliyle insan kavramının yer aldığını bildirdi.

    Tekin, yeni müfredatla, öğrenci tarafından yönlendirilen öğrenmeyi ön plana çıkardıklarına işaret ederek, içeriğin birbirinden kopuk bilgi kompartımanları şeklinde değil, gündelik hayatta olduğu gibi birbiriyle ilişkili bir bağlam bütünlüğü içerisinde öğrencilere kazandırılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Tekin: 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz

    Eğitim sistemini her yönüyle geliştirmek ve yarınların dünyasına entegre olabilecek bir esneklik ve dinamizme kavuşturmak amacıyla oluşturdukları "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin başarısı için birlikte çalışmanın önemine ve gücüne inandıklarını vurgulayan Tekin, bu yönde katkı sunacak herkese ve her kesime kapılarını sonuna kadar açık tuttuklarının altını çizdi.

    Bakan Tekin, eğitim reformlarına karşı çıkanların ideolojik ön yargılarla hareket ettiğini belirterek, eleştirilerin müfredatla ilgili olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğitimde bilgi yükünün hafifletilmesi, beceri odaklı eğitime geçiş, öğretmen ve öğrenci katılımının artırılması gibi yeniliklere neden karşı çıkıldığını anlamadığını kaydeden Tekin, Mustafa Kemal Atatürk'ün belirttiği milli terbiye programı doğrultusunda erdemli ve milli değerlere sahip bireyler yetiştirme hedefini anlattı.

    Tekin, mesleki ve teknik eğitim konusundaki yaklaşımlarına ilişkin ise şunları söyledi:

    "Siyasete ve siyasal karar alma mekanizmalarına dışsal ve antidemokratik vesayetçi müdahalelerin sembolü haline gelen 28 Şubat sürecinin en hazin sonuçlarından birinin mesleki eğitimde olduğunu eminim çok iyi biliyorsunuz. Vesayetçi odakların yarattığı derin tahribatların izini yok etmek kolay olmuyor maalesef. Bilhassa 2014 yılından itibaren bu konuda da çok önemli adımlar atıldı. Sektörle ortak proje meslek liselerinin kurulması, işbaşı eğitimlerine asgari ücretin yüzde 30 ve 50'si oranında kamusal destek sağlanması, stajyer gençlerimizin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması ve MESEM'lerin zorunlu eğitimin bir parçası olması gibi adımlar bu anlamda çok önemliydi."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow