Bakan Işık'tan Fırat Kalkanı yorumu: Yeni operasyonlar yapılabilir
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, sona eren Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin güvenliğine tehdit oluştuğunda hiç tereddüt etmeden bertaraf etmek için yeni operasyonlar yapılabileceğini belirten Işık, "Ama bu operasyonun ismi başka olacak" dedi.
Sabah saatlerinde özel uçakla Trabzon'a, oradan karayolu ile Gümüşhane'ye gelen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Valiliği ziyaret etti. Vali Okay Memiş'ten brifing alan ve memleketi Gümüşhane'de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Bakan Işık, kentin büyük gelişim gösterdiğini anlattı.
Son dakika: Bakan Işık'ın konvoyunda kaza
Bir gazetecinin sona erdiği açıklanan Fırat Kalkanı operasyonuna yönelik sorusunu yanıtlayan Bakan Işık, iki bin kilometrekarelik alanın DEAŞ'den tamamen temizlendiğini söyledi. Bu bölgeden Türkiye'ye yönelen tehdidin önüne geçildiğini belirten Işık, şunları söyledi:
"Bu yapılırken aynı zamanda PYD'nin kantonları birleştirme hayalide özellikle suya düştü. O bölgenin alt ve üst yapısı ile yaşama hazır hale gelmesi sonrasında Türkiye'ye o bölgeden göç eden insanların tekrar bölgeye dönmesi ile ilgili çalışmalar da sürdürülüyor. Bu, bundan sonra ihtiyaç duyulduğunda başka bir operasyon yapılmayacağı anlamına gelmiyor. İhtiyaç duyulduğunda, Türkiye'nin güvenliğine tehdit oluştuğunda hiç tereddüt etmeden bertaraf etmek için başka operasyonlar yapaılacaktır. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın. Ama bu operasyonun ismi başka olacak. Fırat Kalkanı operasyonunun bitmiş olması, 'Türkiye'ye yönelik tehditler sona erdi. Dolayısıyla biz hemen geri dönüyoruz' anlamı taşımıyor. O bölgede istikrarın kalıcı hale gelmesi, bölgede terörist unsurların hakimiyet kurmasının kesinlikle engellenmesi ve bölge insanının güven içinde kendi şehirlerine dönüp orada yaşamasının sağlanması Fırat Kalkanı operasyonunun temel amacıydı. Operasyon bitti ama bundan sonra yapılması gereken işler yapılmaya devam edecek."
'Kılıçdaroğlu gizli evet'e mi çalışıyor bilemiyorum'
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, daha sonra Gümüşhane Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katıldı. Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi'nde konuşan Bakan Işık, kentin altını ve gümüşü olduğunu ancak bunlardan kıymetli insanı bulunduğunu belirterek Gümüşhane Üniversitesi'nden mezun olanların insan tanıma özelliğine de sahip olacağını söyledi.
16 Nisan'da Türkiye'nin hangi hükümet sistemi ile yönetileceğinin belirleneceği bir oylama yapılacağını hatırlatan Bakan Işık, dünyadaki parlamenter ve başkanlık sistemlerinden örnekler verdi, Türkiye'deki parlamenter sistemle çatışmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Türkiye'deki hükümet sisteminin çift başlı olduğunu ve bunun sürdürülemeyeceğini ifade eden Bakan Işık, şunları söyledi:
"Türkiye'de arabanın direksiyonu solda, İngiltere'de ise sağda. Şu anda bizim hükümet sistemimizde de aynı arabanın hem sağında hem solunda direksiyon var. iki tane de şoför var. Var da ne oluyor? Ya duvara toslar ya da uçuruma yuvarlanır. Başka bir imkanı var mı? Bizim askerlerin, 'Bir gemiyi iki kaptan batırır' diye güzel bir sözü var. Kılıçdaroğlu diyor ki, 'Uçakta da iki pilot var'. Kılıçdaroğlu'nun gafımı yoksa gizli Evet'e mi çalışıyor bilemiyorum. Bir uçakta iki pilot var. Birisi birinci pilot ve tam yetkili, diğeri ikinci pilot ve onun yardımcısı. Yani yönetimde, idarede teklik var. İki başlılık yok."
'Siz ne öneriyorsunuz?'
15 Temmuz ihanet girişiminden sonra Türkiye'nin bu sistemle artık bir yere gidemeyeceğini ve güçlü iktidarların olmadığı dönemlerde Türkiye'nin çok büyük bedeller ödeyeceğini gördüklerini ifade eden Bakan Işık, "Sayın Bahçeli'de gördüğü için bir çağrı yaptı, 'gelin bu sistemi tartışalım' dedi. AK Parti ile MHP oturdu, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi dediğimiz bir değişiklik paketini, 18 maddeyi hazırladı. Bu TBMM'de görüşüldü, bazı değişiklikler yapıldı ve kabul edildi. Gönül arzu ederdi ki bu bizim değişiklik teklifimize 'hayır' diyenler kendi tekliflerini hazırlasınlar. Bugün bu sistemin sürdürülemez olduğunu bilmeyen var mı? 'Bu çift başlılık böyle gider, Türkiye'de bundan zarar görmez' diyebilecek insan var mı? Biz bu sistemi önerdik. Siz ne öneriyorsunuz? Ana muhalefet olmak sorumluluk gerektirmez mi? Bir öneri paketi de CHP hazırlasaydı, AK Parti ve MHP'nin sunduğu gibi meclise sunsaydı ve milletvekilleri ikisini de kıyaslasaydı çok daha iyi olmaz mıydı? Ama olmadı. Şimdi sadece olumsuz siyaset. Türkiye için en kötü durum bugünkü durumdur. Bundan daha kötüsü olmaz. Yönetimde çift başlılığın meydana getireceği felaketi başka hiçbir yerde göremezsiniz. Onun için Türkiye'de bu değişikliği yapmanın zamanı gelmişti" dedi.
Basına kapalı devam eden soru cevap bölümünün ardından Bakan Işık, cuma namazına gitmek üzere Gümüşhane Üniversitesi'nden ayrıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor
43 ilin geçiş noktasında 'yarıyıl' yoğunluğu: Akın akın gittiler!
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Kar, sağanak, çığ, buzlanma...
HABER || Doktorlar görünce şaşkına döndü: Bütün iç organları ters yerde!
İstanbul'un barajlarında doluluk oranı yüzde 50'nin üzerine çıktı