Bakan Çelik, inşaattaki çalışmayı durdurdu
Bursa'da bir yakınını ziyaret etmek için geldiği hastanenin camından karşıdaki inşaatta hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını gören Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, müfettiş çağırıp çalışmayı durdurttu.
Merkez Nilüfer ilçesindeki özel bir hastanede tedavi gören amcasını ziyaret için gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir binada işçilerin kurulan iskelede güvenlik önlemi almadan çalışmalarına tanık oldu.
10 katlı binanın en üstüne kadar bu iskelede tırmanarak çıkan işçiyi görünce gözlerine inanamayan Çelik, İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata'yı arayarak olayı bildirdi. İnşaat alanına gelen müfettişler yaptıkları incelemede iş bir güvenlik önlemi almayan, askı halatı dahi kullanmadan iskeleye çıkan işçiyi görünce yasal işlem başlattı.
Bakan Çelik anında müdahale etti
Çalışmayı durduran müfettişler gerekli önlemler alınıncaya kadar inşaatı mühürledi.
"Gerekli önlemler alınıncaya kadar inşaat çalışmasını arkadaşlar durdurdu"
Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Çelik şöyle konuştu:
"Bir hasta ziyareti için hastaneye geldik. Vali beyle otururken, hastanenin arkasında yüksek bir iskelenin yapıldığını gördük. İskelenin üzerinde git gel yapan, sallanan her türlü iş güvenliği önlemlerinden uzak bir çalışmanın olduğunu bizzat müşahade ettik. Bölgede bulunan teftiş kurulumuz geldiler, baktılar gerçekten de iş güvenliği kurallarına hiç uymayan, bu kadar yaşanan olaylardan sonra bugünkü sıkıntılı zamanlarda, yaşanan iş kazalarında bir duyarlılığın oluşmasını insan bekliyor. Ama bunun olmadığını bizzat kendi gözlerimizle gördük.
Teftiş kurulunda arkadaşların yaptığı görüşmelerde, 'Allah yazdıysa olur' tarzında bir yaklaşım ortaya konmuş. Mutlaka Allah ne yazmışsa o olacak. Peki tedbir nerede? Siz tedbir almazsanız bunu bu kadar ucuz şekilde kadere havale etmek doğru değil. Gerekli önlemler alınıncaya kadar bu iskele ve cephe çalışmasını arkadaşlar durdurdular.
Bu benim hasta dolayısıyla müşahede ettiğim ve arkadaşlarımın durduğu bir olay. Türkiye'de binlerce cephe giydirmesi, yüzlerce inşaat faaliyeti devam ediyor. Bu farkındalık oluşmadığı sürece kazalarla yüzleşmeye devam edeceğiz. Böyle bir çalışma ortamını ne bir işçimiz hak ediyor, ne de Türkiye'nin geldiği durum hak ediyor. Onun için herkesi sorumlu ve vicdanlı olmaya davet ediyorum. Buradan işçi kardeşlerime de sesleniyorum, 'Böyle bir çalışma ortamında siz çalışma zorunluluğunda değilsiniz, çalışmama hakkınız var.' Ama bizzat işçi kardeşim bunu almış ve riske giriyorsa candan daha önemli bir şey var mı?
Bunun için bizzat bu sıcak ortamda şahit olduğumuz çok müessif olayın meydana gelmesi, yüksek tabloyu gözlerimizle görme imkanımız oldu. İnşallah başka yerlerde böyle devam eden işler varsa buna ne işçi kardeşim, ne de işveren fırsat vermez ve kazalar da yaşanmaz temennisinde bulunuyorum."
"Cüzdanlar düşünülüyorda, vicdanlar niye düşünülmüyor"
Denetimlerin her alanda devam ettiğini açıklayan Çelik, "Ama şu anda bu sabah başlanan bir iş. Bu sabah başlanan ve aynı gün meydana gelebilecek bir kazayı düşünebiliyormusunuz? Yani bunu denetimle izah edilebileceğini düşünüyormusunuz? Bu ancak farkındalıkla izah edilebilir. Bu olayın farkında olup, yanlışın içinde olmayacaksınız, güvenlik kurallarına uyacaksınız bunun başka bir izahı yok. Bu iş, saniye başı, sabah, akşam denetimle olabilir mi? Herkesin aklı var, yaptığı iş, vicdanı var. Cüzdanlar düşünülüyor da, vicdanlar niye düşünülmüyor? Niye vicdan harekete geçmiyor, onun için herkesi bir kez daha sorumluluğa davet ediyorum. Sabah sabah burada sorumsuz bir davranış ve iş yapma örneğiyle karşı karşıya kaldık. Bütün samimiyetimle söylüyorum vali bey de yanımızdaydı, iskele böyle 10-20 santimetre gidip geliyor ve bu insan 15 metre yükseklikte" diye konuştu.
Asansör sorumlusu: "Hiçbir şekilde eğitimden geçmedim"
"Mevzuat düzenlemesi yapıyorsunuz sabahleyin vatandaş kafasına göre iş yapıyor"
İşçilerin inşaattan yürüyerek indiğini ve kemer takmadığını belirten Çelik, "Bunun dışında bir çok şey daha yok. Katlar arasında merdiven yok, sağlıklı tutacak bir mekanizme yok. İşçiyi güven altında tutacak, bir kemer yeri bağlı değil. Hiçbir şey yok. Bu kadar konuşuyorsunuz, bu kadar mevzuat düzenlemesi yapıyorsunuz sabahleyin kalkmış vatandaş kafasına göre iş yapıyor. Böyle olmaz. Bu yasa 2 yıllık bir yasadır. Biz iş sağlığı güvenliği yasasını 2 , 2.5 yıldır rayına koymaya çalışıyoruz. Böyle bir noktada top yekün bir seferberlikle bu ve benzeri olayların karşısında durulabilir. Yoksa her inşaatı bugünkü gibi gezebilirmisiniz? Kars'tan Van'a, Sinop'tan Mersin'e, Hakkari'den İzmir'e kadar her yerde kalkınma ve inşaat faaliyetleri var. Onun için duyarlılık son derece önemli diyorum. Allah herkesi kazadan korusun" şeklinde konuştu.
İş müfettişleri ise tedbir almadan çalışan işçilerin çalışmasını durdurdu. Binadaki inşaat faaliyeti mühürlendi. Müfettişler işçileri uyarıp bilgilendirirken, gerekli önlemler alınana kadar çalışmanın durdurulduğu açıklandı.
Asansör faciasından hemen sonra çekilen fotoğraflar!
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Turuncu kod verilmişti! Antalya'yı sel aldı: Okulun bahçe duvarı yıkıldı, 5 yıldızlı oteli su bastı!
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler