hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Çavuşoğlu: “Yunanistan’ın gönderdiği vatandaşlarının yüzde 99’unu kabul ettik.”

    Bakan Çavuşoğlu: “Yunanistan’ın gönderdiği vatandaşlarının yüzde 99’unu kabul ettik.”
    expand

    Yunanistan Dışişleri Bakanı ile görüşen Çavuşoğlu: “Yunanistan’ın gönderdiği üçüncü ülke vatandaşlarının yüzde 99’unu kabul ettik” açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, Yunanistan’ın özellikle göndermek istediği üçüncü ülke vatandaşlarının yüzde 99’unu Türkiye’nin almayı kabul ettiğini bildirerek, “Son 860 civarı başvuru vardı, bugünlerde bine çıkıyor. Bunların yüzde 99’unu Türkiye almayı kabul etti. Bu mekanizmaları çok iyi işletmemiz lazım” dedi.

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Geri Kabul Anlaşması’na ilişkin soruya, “Bizim Yunanistan’la geri kabul anlaşmamız var, Bulgaristan’la da var. İki komşu ülke olarak AB ile de Geri Kabul anlaşmamız var ve Haziran ayında bu anlaşma yürürlüğe girecek. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz.

    Yunanistan’la anlaşmamız çerçevesinde geçmişte de Yunanistan’ın geri göndermek istediği üçüncü ülke vatandaşlarını kabul ettik. Ama bu konudaki teknik görüşmeleri daha da sıklaştırdık. Bazı mekanizmalar var bunları iyi işletmeye başladık. Son zamanlarda bunun neticesini de görmeye başladık” yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Kaçak göçün önlenmesi konusunda da kararlılığımız var

    Yunanistan’ın özellikle göndermek istediği üçüncü ülke vatandaşlarının yüzde 99’unu Türkiye’nin almayı kabul ettiğini bildiren Bakan, “Son 860 civarı başvuru vardı, bugünlerde bine çıkıyor. Bunların 99’unu Türkiye almayı kabul etti. Bu mekanizmaları çok iyi işletmemiz lazım. Türkiye’nin bu konuda gizlisi saklısı yok, kararlılığı var. Kaçak göçün önlenmesi konusunda da kararlılığı var, Yunanistan’la olan anlaşmamızı uygulama konusunda da kararlılık var.

    Türkiye’ye gelen bu üçüncü ülke vatandaşlarının geldikleri kaynak ülkelere gönderilmesi ile de ilgili çalışmalarımız var. O ülkelerle de Geri Kabul Anlaşması imzalamaya başladık. 14 ülkeye Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Faz, Cezayir gibi ülkelere de Geri Kabul Anlaşması önerisinde bulunduk” dedi.

    “İnsani konuları siyasi konulara malzeme etmeyiz”

    Çavuşoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Size göre Yunanistan hava sahası ihlal ediliyor. Bize göre Türkiye’nin hava sahası ihlal ediliyor. Hukuki ve siyasi görüşlerimiz farklı. İstikşafı görüşmeleri bu yüzden yapıyoruz. Barışçıl çözüm getirmek için yapıyoruz. Buradaki tutumlarımızın farklı olduğunu biliyoruz. Ama şunu söylemek isterim, insani konular söz konusu olduğu zaman, biz ne ‘defacto’ durum oluşturarak bundan avantaj sağlamaya çalışırız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “NATO’nun faaliyetlerinde olduğu gibi ne de insani konuları siyasi konulara malzeme ederiz. Burada bir kaza olmuşsa, Yunanistan’da bir yangın olduğu zaman, deprem olduğu zaman Türkiye’den yardım geliyor mu? Türkiye’den de Yunanistan’a geliyor. Zaten bizi ilk yakınlaştıran olaylar, bir depreme ihtiyacımız yok bizim ama deprem zamanlarında oldu” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Dolayısıyla arama kurtarma operasyonları birbirimizin uluslararası haklarını ihlal etme anlamına gelmez. Bunlar insani konulardır, siyasi konulara da malzeme yapılmaması gerekiyor. Herhangi bir yerde anlaşamadığımız adalarda bile, bir mülteci sığınmışsa o insanları kurtarırken de de işbirliği yapmamız lazım. Senin adan mı benim adam mı diye baktığımız zaman insanları ölüme de terk edebiliriz” şeklinde bir açıklama yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow