hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bahşişe ve motokuryeye yeni vergi yok!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi getirilmeyecek. İddialara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklama yaptı. Şimşek, “Motokurye gelirlerine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni vergi düzenlemelerini içeren paket gündemde. Paketle birlikte bazı iddialar da gündeme geldi. Onlardan biri ödenen bahşişe ve motokuryelere de yeni vergi geleceği iddiasıydı.

    Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları o iddialara açıklık getirdi. Bakanlık kaynakları hazırlıkları yürütülen pakette, vergilendirmede kolaylık isteyen sektörlerin taleplerinin değerlendirildiğini, ilgili sektörlerin başvurusu üzerine, bahşiş gelirleri ile ilgili yeni vergi alınmadan vergilendirme usulünün kolaylaştırılması için çalışma yapıldığı ifade etti.

    Banka kartı, kredi kartı ve diğer ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte müşteriler yeme içme bedeline ilave olarak bahşiş ödemelerini de kartla yapmaya başladı. Bu durumda, ayrı gösterilemediği için bahşiş olarak yapılan ödeme, yeme içme hizmetinin matrahına dahil bir unsur olarak kabul ediliyor ve KDV’ye tabi tutuluyor.

    Sektör temsilcilerinden gelen talep üzerine bakanlık bir çalışma yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazırlanan taslak çalışmaya göre, bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde bu bedelden ayrı gösterilecek. Ücret niteliğindeki bu gelirler banka hesabında toplanacak ve tamamı çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar çalışanlara dağıtılan paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve tarife yerine sadece yüzde 10 gelir vergisine tabi olacak.

    Bahşiş ödemelerinin hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilmesi şartıyla ücret niteliğinde olan bu ödemeler, işveren tarafından hizmet bedeline dahil edilmeyecek ve dolayısıyla KDV’ye tabi tutulmayacak.

    Düzenleme, yeme içme sektöründe faaliyette bulunan işletmeleri, yemeği paket servis ve diğer şekillerde sunanlar da dahil müşteriye servis hizmeti sunan işletmeleri kapsayacak.

    Ve motokuryeler..

    Kuryeler, bir işverene bağlı olarak çalışıyorsa elde ettikleri gelir ücret olarak vergilendiriliyor. Bağımsız çalışıyorsa elde edilen gelir ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve teslim hizmetleri KDV’ye tabi tutuluyor. Ticari kazanç mükellefi olarak faaliyette bulunan 126 bin 112 motokurye bulunuyor.

    Motokuryeler ve mesleki birliklerden gelen talepler üzerine, bakanlık bir çalışma yaptı. Ticari kazanç mükellefi olan motokuryelere bu hizmetleri karşılığı yapılan ödemelerden belli oranda tevkifat yapılacak...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu uygulamaya geçenlerin, defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülükleri olmayacak. Ayrıca, bunların hizmet ifaları KDV’den de istisna tutulacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow