hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | AYM'den kritik imar affı kararı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Anayasa Mahkemesi, imar barışıyla ilgili kritik bir kararın altına imza attı. Oy birliğiyle alınan kararda; yüksek mahkeme, yapı kayıt belgesi verilerek yasal hale getirilen kaçak ya da imara aykırı yapıların depreme dayanıklılığı konusunda sadece bina sahiplerinin değil, kamu kurumlarının da sorumlu olacağına hükmetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından imar barışıyla ilgili önemli bir karar verdi. Buna göre, artık yapı kayıt belgesi verilen binaların deprem ya da kendiliğinden çökmesi gibi durumlarda oluşacak zararların giderilmesi için sadece bina sahiplerine dava açılmayacak.

    Oy birliğiyle alınan kararla beraber, devlet kurumları aleyhine de tazminat davaları açılabilecek. Yani imara aykırı yapılardan kamu da sorumlu tutulacak.

    Video Haber | AYMden kritik imar affı kararı

    İmara aykırı ve kaçak yapılar konusunda; 18 Mayıs 2018’de yürürlüğe giren "7143" sayılı kanunla bir düzenlemeye gidilmişti. O değişiklikle birlikte yapının depreme dayanıklılığı konusunda bina sahibinin sorumluluğu olduğu belirtilmişti. Bir anlamda; idarenin olası bir deprem hasarı ya da çökme gibi durumlarda tazminat gibi sorumluluklar altına girmeyeceği kaydedilmişti.

    Bakanlık tarafından çıkarılan yapı kayıt belgesi verilmesine dair tebliğe de söz konusu hükümler aynen yansımıştı. Tebliğin yayımın ardından bazı hükümlerinin iptali için Danıştay 6’ncı Dairesi’nde dava açıldı. Yapılan incelemeler sonrası daire, bir hüküm yönünden Anayasa’ya aykırılık tespit etti. İtiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapma kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Video Haber | AYMden kritik imar affı kararı

    23 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda görüşülen itiraz başvurusu karara bağlandı. Yüksek Mahkeme, "Yapı kayıt belgesi verilen yapının depreme dayanıklılığı konusunda idarenin değil sadece bina sahibinin sorumlu olacağına" dair hükmün iptali talebini kabul etti. Sadece bina sahibi değil, devlet kurumlarının da imara aykırı durumlardan sorumlu tutulacağı yönünde karar verdi. Karar, oy birliğiyle alındı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow