AYİM kararını tekrar etti: "Terfi ettirilmeliler"
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), iki general ve bir amiralin "bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali" istemini yerinde bulduğu kararı hakkında Başbakanlık, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarının düzeltme talebini reddetti, "Komutanlar terfi ettirilmeli" dedi.
Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, "Yüksek Askeri Şura'nın 1-4 Ağustos 2010 tarihlerinde yaptığı toplantıda alınan terfi kararının kendileri yönünden uygulanmaması işleminin iptali" istemiyle dava açmışlardı.
AYİM Daireler Kurulu'nda 24 Aralık 2010 da yapılan görüşmede oybirliğiyle işlemin iptaline karar verilmişti.
AYİM'in işlemin iptaline ilişkin gerekçeli kararında, davacıların bir üst rütbeye terfine kanunen bir engel bulunmadığı belirtilerek, "Genelkurmay Başkanlığı tarafından, ilgili bakanlıklar makamına teklif edilen terfi kararnamesinin imzalanmayarak, geri çevrilmesi ve bunun zorunlu sonucu olan bi rüst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin hukuka aykırı olduğu değerlendirilmiştir" denilmişti.
Başbakanlık, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları AYİM'in kararına itiraz ederek, kararın düzeltilmesini talep etmişlerdi.
Diğer taraftan, 22 Kasım 2010 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından söz konusu generaller ve amiral açığa çıkarılmışlardı.
AYİM, 3 Aralık 2010'da, komutanların açığa alınmasıyla ilgiliişlemin yürütmesinin durdurulması istemini ise oy çokluğuyla reddetmişti.
AYİM Daireler Kurulu'nda bugün görüşülen karar düzeltme talebi, oybirliğiyle reddedildi.
Konuya ilişkin başsavcılık görüşünde de "kararda düzeltilecek bir husus bulunmadığı" belirtilmişti. AYİM Daireler Kurulu'nun 10 üyesinden 6'sı, bu yılın başında değişmişti.
Gerekçeli karar açıklandı...
Kararın gerekçesinde, 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nun 66'ıncı maddesinde "kararın esasına etkisi olan iddia ve itirazların kararda karşılanmamış olması, bir ilamda birbirine aykırı hükümler bulunması, kararın usul ve kanuna aykırı bulunması" sebeplerinin varlığı halinde kararın düzeltilebileceğinin talep edilebileceği belirtildi.
Yapılan incelemede, davalı dairelerce karar düzeltme dilekçelerinde ileri sürülen hususların tamamının düzeltilmesi istenilen kararda ayrıntılı bir şekilde ele alınıp değerlendirildiği ifade edilen kararda, "Karar düzeltme talebini içeren dilekçede kararın esasını etkileyecek farklı bir iddia ve itirazın ileri sürülmediği, düzeltmeye konu kararın birbirine aykırı hükümler içermediği, usulve hukuka aykırı olmadığı değerlendirildiğinden, davalı idarelerin kararın düzeltilmesi istemlerinin reddine oybirliği ile karar verildi" denildi.
Kararda başsavcılık görüşününde de "Kararın düzeltilmesi isteminin reddinin gerekeceği" yolunda olduğu belirtildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da kan donduran olay! Eşini öldürüp aracın bagajına koydu
Göçmen kaçakçısı şüphelisinin yakınından gazetecilere tepki: Adam mı öldürdük ne çekiyorsunuz
Kağıthane’de ilginç olay! Çamaşır makinesi yürüyünce itfaiye devreye girdi
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ PERSONEL ALIMI BAŞVURU TARİHLERİ 2025! Namık Kemal Üniversitesi 50 personel alımı başvuruları ne zaman, şartları neler?
Son Dakika! Bursa'daki Bıçaklı Saldırı Görüntüleri Şoke Etmişti: Saldırdığı Kişi Amcası Çıktı!