Aydın bayram namazı saat kaçta? Aydın 2019 bayram namazı vakti
Diyanet, Aydın Kurban Bayramı namazı saatini resmi internet adresi üzerinden açıkladı. Aydın genelinde bayram namazı kılacak olan kişiler erken saatlerde camilere akın edecek. Peki, Aydın bayram namazı vakti saat kaçta?
Aydın bayram namazının saat kaçta kılınacağı belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı il il bayram namazı vakitleri içerisinde hangi ilde Kurban Bayramı namazının saat kaçta kılınacağını açıkladı. Buna göre Aydın bayram namazı saat 06.56’da kılınacak.
İL İL BAYRAM NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazları cemaatle kılınır. Namaz vakti girince, ezan ve kamet getirilmeksizin imam-hatip, Ramazan veya Kurban bayramı namazına niyet eder. Cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imam-hatibe uymaya niyet eder.
İmam, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden "Sübhâneke" duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Sonra aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa "sübhanellâhi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır. İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, "Fatiha" ve "zamm-ı sûre"yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Peşinden aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa "sübhânellahi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde "Allâhü ekber" diyerek rükûa varılır. Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. "Tahiyyât", "Salli" "Bârik", "Rabbenâ âtinâ" ve "Rabbena’ğfirlî" duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namazdan çıkılır.
Buna göre bayram namazlarının her iki rekâtında, diğer namazlara göre fazladan üçer tekbir getirilmiş olur ki bunlara "zevâid tekbirleri" denir. Bu tekbirleri getirmek vaciptir.
Şafiî mezhebine göre her iki rekâtta da Fatiha sûresinden önce olmak üzere, birinci rekâtta yedi, ikinci rekâtta beş tekbir alınır.
Selam verildikten sonra İmam-hatip minbere çıkıp bir hutbe okur. Bu hutbe Cuma hutbesinde olduğu gibi iki kısımdan oluşur. Hutbeye "Allâhu ekber, Allâhu ekber, lâ ilâhe illallâhu vellâhu ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd" diye tekbir getirilerek başlanır. Cemaat de tekbire katılır.
İmam-hatip, bayram hutbelerinde genel olarak bayramın birleştirici özelliğinden bahseder. İslâm kardeşliği, yardımlaşma gibi konulara değinir. Ayrıca, Ramazan bayramı hutbesinde, zekât ve sadaka ibadetleri; Kurban bayramı hutbesinde ise Kurban ibadeti ve teşrik tekbirleri hakkında bilgiler verir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika... Hafta Sonu Hava Nasıl Olacak? Meteoroloji'de kar ve sağanak alarmı!
Balıkesir'de kahreden yangın: 4 ve 2 yaşındaydılar! 2 kardeş can verdi...
SON DAKİKA HABERİ... Merakla bekleniyordu açıklandı: Engelli maaşı | 65 yaş aylığı | Evde bakım parası | Kıdem tazminatı tavanı! İşte yeni ücretler
HABER || Ankara'da tarihi anlar! Kritik görüşmeye dair tüm detaylar
Ferdi Tayfur'un sevenleri hastaneye akın etti! Dua edip gözyaşı döktüler