hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atıklar mikroorganizmaları çoğaltıyor

    Atıklar mikroorganizmaları çoğaltıyor
    expand

    İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi araştırma ekibi, Marmara denizinin yüzeyini köpük gibi kaplayan esrarengiz maddeyi iki yıldır gözlemliyor. Araştırmacılar, bunun bitkisel tek hücreli bir organizma olduğunu belirledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi ise, "Bu canlı neden aşırı şekilde çoğalıyor?" sorusuna cevap aranıyor.
     
    Marmara denizi yüzeyinde bulunan ve yosunu andıran madde, 'diatome' adında tek hücreli bir canlı.
     
    İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi araştırma ekibi Prof. Bayram Öztürk başkanlığında bu canlıyı incelemek için 'Yunus S' gemisi ile Marmara denizine açıldı.
     
    Önce Marmara denizinin farklı derinliklerniden örnekler alındı. Daha sonra bu örnekler, detaylı olarak incelenmek üzere şişelendi. Deniz suyu, özel filtrelerle süzüldü.
     
    Bu canlı türünün deniz tabanındaki etkisini görmek için dalış da yapıldı. Yaklaşık 25 metreye yapılan dalışta elde edilen görüntüler, bu canlının aşırı çoğalarak Marmara denizini esir aldığını düşündürüyor.
     
    Mikroorganizmalardaki artış balıkçılığı bitirdi
     
    Araştırmalar sonucunda bu maddenin tek hücreli bir organizmaya ait olduğu belirlendi. Ancak bir organizmanın neden bu kadar hızlı arttığına henüz cevap bulanamadı.
     
    İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Yelda Aktan, "Özellikle ilkbahar ve sonbaharda yoğun olarak rastlıyorduk. Ancak bu dönemde ilk kez bu kadar yoğun olarak rastlıyoruz. Hem iklimlerde bir değişim söz konusu hem yüzey sularında ısınma söz konusu. Daha çok iklimdeki değişimle ilgili olarak insan baskısının olduğu, özellikle evsel atıklarının sanayi atıklarının girdiği bölgelerde, bir nevi bu atıklar deniz suyu için bu organizmalar için gübre görevi görüyor ve bunların artışını destekliyor" diyor.
     
    Aşırı artış denizde canlıların yaşama alanlarını daraltıyor, balıkçılık da bundan olumsuz etkileniyor.
     
    Ağların nefesini kesen bu canlı, Marmara denizinde balıkçılığı yapılamaz hale getirdi. Küresel ısınma ve insan kaynaklı evsel atıklar bu canlının artışını tetikliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow