Atatürk'ün kullandığı 'Kurtuluş Yolu' 98 yıl sonra ortaya çıkardı
Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’yi başlatmak için Bandırma Vapuru’yla Samsun’a gelişinin ardından Amasya’ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik ’Kurtuluş Yolu’, 98 yıl sonra Samsun Büyükşehir Belediyesinin başlattığı proje ile tekrar ortaya çıkarıldı.
Yaklaşık 2 yıl önce tarihçilerden yararlanılarak başlatılan proje kapsamında yapılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün yapılan çalışmalar kapsamında ise yeni tarihi bulgular elde ediliyor. Bugün tarihi izleğin yeniden yaşatılacağı Kurtuluş Yolundaki çalışmaları yerinde inceleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Kurtuluş Mücadelesi’nin Samsun sınırları içindeki her kilometresini birer birer o günleri yaşatacak şekilde yeniden inşa ediyoruz" dedi.
Çanlar tarihe ışık tutacak
Kurtuluş meşalesinin yakıldığı yolda Atatürk’ün Samsun’dan Havza çıkışına kadar olan yolculuğunu ziyaretçilere o günlerin şartlarıyla anlatmak üzere Kurtuluş Yolu Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz geçmişte yol gösterici olarak yapılan çanların tekrar kullanılacağını belirterek, “Ladik’ten kalkan minibüsler Doruk’a, Diphan’a, Üçhanlar’a, Kavak’a ve Samsun’a diye yolcu çağırıyorlarmış. Biz de Doruk, Diphan ve Üçhanlar’ı belirgin objeler haline getireceğiz. Güzergah belirleyici çanları yerlerine koyacağız. Bu çanlar fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergahını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara güzergah göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı bir cihaz şeklinde güzergah göstericisi olarak kullanılmaktaydı. Biz de bunu tekrar hayata geçireceğiz” diye konuştu.
"Yaşananları tekrar canlandıracağız"
Kurtuluş Yolunda çalışmaları tarihçiler ve o günlere şahitlik edenlerle birlikte eski haline benzetmeye çalıştıklarını anlatan Yılmaz, “Samsun Tütün İskelesinden başlayan yolculuğun Samsun’daki süreci Havza çıkışında son bulmuş, Atatürk buradan Amasya’ya uğurlanmıştı. Atatürk’ün yolculuk boyunca eşkıyaların saldırılarından korunmak için alternatif olarak kullandığı bu yolu yoğun çalışmalarımız sonucunda tekrar belirledik. Burada yaşananları tekrar canlandıracağız. O zamanın şartlarını ziyaretçilerimize göstermek istiyoruz” şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD - KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Kabine Toplantısı saat kaçta? Kabine Toplantısı gündem maddeleri neler? Memur ve emekli zammı, 2025 asgari ücret zammı...
MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURULARI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? 19 farklı alanda 50 uzman!
İşte 2024'ün Kelimesi: TDK ve Üniversite Oylamasına 1 Milyon Kişi Katıldı
Muğla'daki ambulans helikopter kazası... Gözyaşları yüreklerdeki yangına aktı! Hayatını kaybedenler için Antalya'da tören düzenlendi