Atatürk Kültür Merkezi(AKM) nerede, nasıl gidilir? AKM binası ile ilgili bilgiler..
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile yeni Atatürk Kültür Merkezi(AKM) 29 Ekim’de açıldı. TOKİ tarafından yenilenen ve 13 yıl aradan sonra yeniden kapılarını açan AKM açılış etkinlikleri kapsamında çok sayıda sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapacak. AKM’ye gitmek isteyen vatandaşlar ise nerede, nasıl gidilir sorgulamalarını yapıyor. İşte AKM binası ile ilgili bilgiler..
Yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin nerede olduğu ve nasıl gidildiği açılış töreninin ardından öne çıkan başlıklardan oldu. Opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan AKM, ilk defa 1969 yılında dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete girmişti. İşte 95 bin 600 metrekare kapalı alana sahip 5 ayrı bloktan oluşarak yenilenen Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili bilinmesi gerekenler..
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ NEREDE?
Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda yer alıyor. Buraya çeşitli ulaşım yolları bulunuyor. Vatandaşlar metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarının Taksim meydan durağında inerek binaya ulaşabilecek.
AKM BİNASININ ÖZELLİKLERİ
Opera binası olarak 1946'da temeli atılan AKM, 1969'da tamamlandı. O zamanki adı İstanbul Kültür Sarayı olan yapı, 1970'te çıkan yangında hasar gördü. Tadilatın ardından yapı bu kez Atatürk Kültür Merkezi adıyla 1978'de yeniden açıldı.
Uzun yıllar İstanbul'un en önemli sanat merkezi olarak faaliyet gösteren ancak restorasyon ihtiyacı iyiden iyiye hissedilen yeni AKM'nin temeli, 2019'da atıldı. AKM'nin ikonik yapısı ve karakteristik özellikleri korunurken, eski AKM'de bulunan seramik sanatçısı Sadi Diren'in duvarı birebir yeniden yapıldı.
Opera fuayesindeki döner merdiven de aslına sadık kalınarak yeniden inşa edildi. Yenilenen AKM'nin girişindeki çelik konstrüksiyonlu dev kürenin içinde opera salonu yer alıyor. Kürenin yapımında 15 bin özel seramik parça kullanıldı.
İki bin 40 kişilik izleyici, 118 kişilik de orkestra kapasitesine sahip opera salonunda sahne mekaniği ve sistemlerinde son teknoloji kullanıldı. AKM’nin içerisindeki salonlar aynı zamanda akustik konser salonu olarak da tasarlandı. İkinci bölümde bulunan 805 kişilik tiyatro salonunun yanı sıra AKM'de, 4 bin 500 metrekare fuaye alanı, modern dizayn edilmiş prova salonları, çalışma atölyeleri ve ofisler de yer alıyor.
Bina içerisinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, kültür sokağı, iki katlı kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema ve sergi salonu, müzik platformu, kafeler, tasarım dükkanı ve restoranlar da bulunuyor. AKM'nin "kalbi" olarak nitelendirilen opera binası ise 14 katlı ve 49 bin metrekarelik alana sahip.
AKM içerisinde yapılan kültür sokağında; sanat galerisi, sinema, restoran, kafe, kitap kafe, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, kütüphane, tasarım dükkanı ve çok amaçlı salon da bulunuyor.
AKM'de 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde 4 bodrum, sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathaneleri de yer alıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Meteoroloji uyardı: İstanbul dahil birçok ilde soğuk hava alarmı!
Korkunç olay! Taksici yol kenarında boğazı kesilmiş halde bulundu
Kirlilik ve Su Kaybı Ürkütüyor!
Son Dakika! Bolu'daki 'Grand Kartal' Otel Yangınında Can Kaybı 66'ya Yükseldi: Bakanlardan Son Açıklamalar
Son Dakika! İYİ Parti'den İstifa Eden Kürşad Zorlu, AK Parti'ye Katıldı: Rozetini Erdoğan Taktı