hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ataşehir'i iş merkezine çeviren plana onay

    Ataşehiri iş merkezine çeviren plana onay
    expand

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Merkez Bankası'nın yapımı için ayrılan arsayı da içeren Ataköy Toplu Konut Alanı'nın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğini onayladı.

    TOKİ'nin teklifi üzerine, Ataşehir Toplu Konut Alanı kapsamında kalan ve Anadolu Otoyolu kuzeyinde konumlanan bölgenin konut alanından merkezi iş alanına çevrilmesini öngören plan değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.
     
    CHP grubu Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının ek trafik ve nüfus yükü getireceğini savunarak plana karşı çıkarken, değişiklik AKP gurubunun oy çokluğuyla kabul edildi.
     
    Oylama öncesi söz alan CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıma kararını "Fermanvari bir talimat" olarak tanımlayarak, konunun kamuoyunda yeterince tartışılmadığını öne sürdü.
     
    Özyedierler, daha önce İstanbul'a göçü engellemek için vize gibi radikal önlemleri savunan Başbakanın, kente daha fazla nüfus ve yoğunluk çekecek olan bu projeyi ortaya koyarak kendisiyle çeliştiğini söyledi.
     
    AKP Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu ise, CHP gurubunun açıklamalarına savunma niteliğindeki konuşmasında, halkın iradesinin gözardı edilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, "Birkaç kişinin isteği doğrultusunda davranamayız" şeklinde konuştu.
     
    Evliyaoğlu, konunun herkesin gözü önünde ele alındığını ve yasalar usulünce sürece müdahale edilebileceğini söyledi.
     
    "Ankara Cumhuriyetin Simgesidir" şeklindeki değerlendirmelerle Merkez Bankası'nın İstanbul'a karşı çıkanlara ise, "Türkiye'nin 81 ili, her köşesi Cumhuriyetin simgesidir, vazgeçilemez" sözleriyle karşılık verdi.
     
    Kararın ideolojik olmadığını savunan Evliyaoğlu, kararın ihtiyaçlardan doğduğunu belirtti.
     
    Merkez Bankası'nın taşınmasıyla ilgili planları değerlendiren CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar ise, "Bu olayın siyasi yanı tartışılırken insani yanı ihmal edilmemelidir. Merkez Bankası'nda çalışan binlerce memur var. Bu memurların aileleri ve bir düzenleri var. Merkez Bankası İstanbul'a taşınırsa trafik ve nüfuz yükünün yanısıra, Ankara'daki çalışanları için yeni sorunlar getirecektir" dedi.
     
    Akar, böylesine çok yönlü etkiler doğuracak bir kararın daha uzun sürede, en ince ayrıntısına varıncaya dek, incelenmesinden yana olduklarını ifade etti.
     
    AKP adına tekrar söz alan Evliyaoğlu, vatandaşların mağdur olmaması için azami gayretin gösterilmesinden yana olduklarını belirterek, "Bu meclis kendi hatalarını düzeltebilecek bir yapıdadır. Varsa bir itiraz veya öneri, değerlendirilir" sözleriyle alınan kararların yasalar çerçevesinde şekillenebileceğini hatırlattı.
     
    CHP gurubu bir aylık askı süresi boyunca karara itiraz edebilecek. Karar tekrar onanırsa CHP konuyu yargıya götürmeye hazırlanıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow