Askerlik yol parası ne zaman yatar, nereden alınır? Askerlik yol ücreti ne kadar, nasıl hesaplanır?
Askere gidecek adaylar Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilen yol masrafı paralarının ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek istiyor. Milli Savunma Bakanlığı askere gidecek olan kişilerin yol masraflarını karşılamak adına 'Askeri Yol ve İaşe Bedeli' öder. Bu bedel halk arasında yol parası olarak bilinmektedir. Peki, askerlik yol masrafı nereden ve nasıl alınır? İşte askerlik yol parası yatma tarihi detayı…
Askerlik yol parası, askere giden ya da terhis olan er ve erbaşlara, seyahatleri sırasında kullanmaları için verilen bir ödemedir. Askerlik yol parası, yolculuk için gerçekte ne kadar harcandığına bakılmaksızın, belirlenen bir tarife üzerinden ödenir. Ödeme, askerlerin gidecekleri yere olan uzaklık ve taşıma aracının türüne göre değişkenlik gösterebilir.
ASKERLİK YOL PARASI NE ZAMAN YATAR?
Askeralma Yönetmeliği’nin 102’nci maddesine göre Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ücretler, hesaplara yatırılacak. Askerlik yol ücreti, yükümlüler yola çıkmadan hesaplara aktarılmaktadır. Yani sevke ilişkin yol masrafı sevk evrakı alındıktan sonra 3 iş günü içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
YOL MASRAFI NEREDEN VE NASIL ALINIR?
Yol masrafı PTT'ye aktarılmaktadır. Herhangi bir PTT şubesine başvuruda bulunularak; kimlik belgesi ile "Asal Ödemeleri" olduğunu beyan ederek yol masrafı alınabilir.
ASKERLİK YOL PARASI NE KADAR?
Bedelli askerlik yol parası nüfusa kayıtlı olunan il/ilçe merkezinden sevk edilen yerin bulunduğu merkezine kadar olan mesafeye göre hesaplanır. Askerlik yol parası hesaplanırken öncelikle belediyeler tarafından askerlik şubelerine yapılan otobüs yol ücretleri dikkate alınıyor. Bu noktada kilometre hesaplaması devreye giriyor. Sonrasında aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurularak askerlik yol parası hesap edilmektedir. Buna göre; nüfusa kayıtlı olduğunuz yerin bulunduğu il/ilçe merkezinden, sevk edildiğiniz yerin bulunduğu il/ilçe merkezine kadar olan mesafenin;
400 kilometreye kadar olan mesafeler için gidilecek mesafenin 1,6 katının,
400 ile 799 kilometre için gidilecek mesafenin 1,4 katının,
800 ile 1200 kilometre için gidilecek mesafenin 1,2 katının,
1201 kilometre ve daha fazla olan mesafeler için gidilecek mesafenin,
Güncel memur maaş katsayısı ile çarpılması ile bulunan tutar yol ücreti olarak belirlenir. Ayrıca, iaşe bedeli de yol ücreti ile birlikte ödenir.
Yol masrafı = ( KM x Memur Maaş Katsayısı x Mesafe Katsayısı) + İaşe Bedeli
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
SON DAKİKA! Bebek katilleri için hesap günü: Yenidoğan çetesi davası başlıyor!
POMEM 32. dönem alımları lisans ve ön lisans kadro dağılımı! 12 bin polis alımı başvuruları ne zaman?
SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AK Parti'ye Cumhur İttifakı uyarısı