Askerlik yeri sorgulama 98/1 e-Devlet sayfasında nasıl sorgulanır?
Türkiye Cumhuriyeti e-Devlet sayfasında askerlik yeri sorgulamanın sayfası yayınlandı. Buna göre; 98/1 olarak vatani görev yapacak olan Türk vatandaşları sorgulama üzerinden celp yerini öğrenmek isteyenler e-Devlet’in sorgu sayfasında görebiliyor. Öncelikle sorgulama yapmak için kişinin e-Devlet şifresi alması gerekmektedir. Peki şifre nasıl alınır? Sorgulama nasıl yapılır? Askerliğe dair merak edilen sorular ve cevaplar…
Askerlik yeri sorgulama 98/1 üzerinden Şubat ayında askere gidecek olan vatandaşlar için Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi web sayfası e-Devlet’ten sorgulama yapabiliyor. Sorgulama yapılabilmesi için öncelikle bireyin e-Devlet şifresi alması gerekiyor. Şifre PTT’den alınabilmektedir. Şifre aldıktan sonra ‘er sınıflandırma sorgulama ve ASAL sevk başvurusu” sayfasından sorgulama yapabilmektedir.
ASKERLİK YERİ SORGULAMA 98/1 SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
Öncelikle PTT'den şifre alındıktan sonra alınan şifrenin muhakkak değişmesi gerekir. Peki şifre nasıl değiştirilir? İşte cevabı...
ASKERLİĞE DAİR MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLAR
Tecil bozdurma işlemleri nasıl yapılır?
Tecil bozdurmak için ihtiyacınız olan belgeler nüfus cüzdanı ve diplomanızdır. Bunlarla birlikte en yakın askeri birliğe gitmeniz tavsiye edilir. Askeri birlikte ise size tecil bozdurmanız için bir dilekçe verilecektir, bu dilekçeyi doldurduktan sonra belgelerinizle birlikte teslim edeceksiniz.
Askerde hasta olununca prosedür nasıl işlemekte?
Askerlik döneminde geçirdiğiniz günler sivil hayatta geçirdiğiniz günlerden her anlamda çok farklıdır. Her anlamda bu farkı hissedebilirsiniz. Bazen hayatınızın en zor gününü yaşayabilir bazen de hayatınızda asla unutmayacağınız bir gün yaşayabilirsiniz. Çok farklı ruh hallerinde olacağınız askerlik günlerinizin en zor diyebileceğimiz günlerden biri hasta olduğunuz günler diyebiliriz. Zaten gurbette olmanız sizin için günleri biraz zorlaştırmıştır buna bir de hastalığın eklendiğini düşünürsek sizin için oldukça zor bir olacaktır. Peki, askerdeyken hasta olmak dünyanın sonu mudur? Tabi ki değil. Sivil hayattayken hasta olduğunuz zaman nasıl bir doktor imkânınız varsa askerdeyken de bu imkânınız vardır. Yalnız burada prosedürler sivil hayattan bira farklı işlemektedir.
Eğer hastalığınız çok acil bir durum değil ise bölüğünüzdeki revir sorumlusu olan çavuş ya da onbaşı sabah içtiması sırsında adınızı listeye alır. Durumunuzun çok acil olup olmadığına bakar şayet durumunuzda acil olan bir durum var ise sizin revire gitmeniz gerektiğine karar verir ve bunu o gün nöbetçi olan subaylara söyler subaydan da onay aldıktan sonra uygulanması gereken tıbbi prosedürler uygulanmaya başlanır. Sizin revire gitmeniz gerektiğine karar verilirse bağlı bulunduğunuz birliğin revirine yönlendirilirsiniz. Burada gerekli kontrol ve yapılması gereken tedaviler uygulanır ve gerekli ise size istirahat yazılır. Ama durum tahmin edilenden daha ciddi bir boyutta ise ve teçhizat olarak bağlı bulunduğunuz birliğin reviri yeterli değil ise sizi daha donanımlı bir askeri hastaneye sevk ederler. Bu tür durumlarda an fazla karşılaşılan sorunların başında üşütme ve terlik istirahatı gibi durumlar gelmektedir. Bu tür vakalarda doktorun verdiği rapor bölüğünüzün subayının inisiyatifine kalmıştır. Yani terlik istirahati almış olmanız nöbete çıkmayacağınız ya da istirahat yapacağınız anlamına gelmemektedir. Bunun kararını bağlı bulunduğunuz birliğin bölük subayı verebilmektedir. Tabi durum çok ciddi ise doktorun size verdiği istirahati farklı yerlerde geçirebilirsiniz ama eğer yazılan istirahat süresi 21 günden daha az ise çoğunlukla hava değişimi verilmemektedir ve bu durumda memleketinize gidemezsiniz.
Çifte vatandaş askerlikten mahrum mudur?
Çifte vatandaşlıkları bulunan kişilerin askerlikten muaf olup olmayacakları konusu, 1111 sayılı Askerlik Kanununda belirtilmiştir. Kanuna göre yurtdışında doğmuş veya 18 yaşına kadar yurtdışına giderek farklı bir ülkenin vatandaşlığını kazanan Türk vatandaşları, 38 yaşına kadar askerliklerini erteleyebilirler. Bu şart, iki tarafta da askerlik görevinin yapılmadığı durumlarda geçerlidir.
Diğer vatandaşlığı bulunduğu ülkede askerlik görevini yerine getirmiş olan kişiler için ise Türkiye’deki askerlik görevinden muaf olup olmayacağı sorusu akıllara gelmektedir. Bunun için kanunda belirtilen karar açıktır. Vatandaşlığınızın bulunduğu diğer ülkede askerlik görevinizi yaptıysanız bu durumu belgelediğiniz takdirde Türkiye’deki askerlik görevinizden muaf tutulursunuz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Türkiye Bu Cinayetleri Konuşuyor: Büyükçekmece, Avcılar ve Esenyurt'ta 4 Kişiyi Öldürüp İntihar Etti
SON DAKİKA! Erdoğan 'Hiçbir Kesimi Ezdirmeyeceğiz' demişti... Maaş zamları için gözler Kabine'de...
Son Dakika... Yurtta Kar Esareti: Okullarda 'kar tatili' haberleri peş peşe geldi! İşte okulların tatil edildiği 27 kent...
İstanbul'da dehşet: 4 kişiyi öldürüp intihar etti
Özel kurumda otizmli çocuğa şiddet iddiası