Askeri kışlaların taşınması için 3 bakanlıktan oluşan komisyon kuruldu
Darbe girişiminin ardından gündeme gelen askeri birliklerin şehir dışına taşınmasıyla ilgili Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarından oluşan komisyon kuruldu. 81 ildeki durumu inceleyecek komisyon, ne kadar askeri alan bulunduğunu, bu alanların şehir içinde mi kalması yoksa taşınması mı gerektiğini, nereye taşınacaklarını belirleyecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, askeri alanların şehir dışına taşınması çalışmalarına yönelik 81 ildeki durumu incelemek üzere Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığından oluşan bir komisyon kurulduğunu açıkladı.
Anadolu Ajansı'na konuşan Bakan Özhaseki, darbe girişimini "bir fırsat ve hayır gibi" diye niteledi. Özhaseki, "Bunun bir iyiliğe, hayra dönüşmesi de mümkün. Bir taraftan FETÖ terör örgütünün elamanlarının temizlenmesi, bir taraftan mal varlıklarına el konulması, bir taraftan da asker-sivil ilişkisinin yeniden doğru bir standarda oturması açısından da sanki bir fırsat ve hayır gibi gözüküyor" dedi.
"Kışlaları daha iyi yapmalıyız"
Kışlaların şehir dışına taşınmasıyla ilgili çalışmaların başladığını belirten Özhaseki, "Bir kızgınlıkla 'bütün askeri alanlar şehir dışına çıkarılsın, yok edilsin. Üsler kapatılsın' gibi bir anlayış yok" diye konuştu. Askeriyenin modernize edilmesini ve daha iyi kışlaların yapılması gerektiğini söyleyen Bakan Özhaseki, Başbakan Binali Yıldırım'ın darbeye merkezlik yapan Akıncı Üssü'nün park yapılacağı açıklamalarına göndermede bulunarak, "Buralar bir an önce yeşil alan olmalı, halka açılmalı, kapatılmalı" yönündeki fikrinin doğru olduğunu ve bu çalışmaların bir an önce yapılacağını belirtti.
"Üç bakanlık komisyon kurduk"
Özhaseki, bunun yanı sıra 81 ilde askeri alanların durumunu tespit etmek üzere 3 bakanlıktan oluşan bir komisyon kurulduğunu açıkladı. Özhaseki, şunları kaydetti:
"Bir an önce onlar yapılacak ama bunun dışında 81 vilayette, üç bakanlık bir komisyon kurduk. Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Ne kadar askeri alan var, askeri alanlar şehir içerisinde kalmalı mı, doğrusu nedir? Taşınacaksa nereye taşınmalı, taşıdığımız zaman içerisinde hangi binaları yapmalıyız? Bütün bunların çalışmaları başladı. Bizi ilgilendiren tarafı şehir içinde kalan askeri birliklerin nereler olduğu, bunların nasıl kullanılacağı, belediyelerin ve vatandaşın bu askeri kışlaların dönüşmesinde ne istedikleri, fonksiyon olarak ne yüklenmesini istiyorlar. Biz bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Temel prensipleri söyleyecek olursak, bir buraların şehir içerisinde kalan yerleri yeşil alan, rekreasyon alanı ve halkın beklediği sosyal tesisler olarak kullanılacağı kesin. Bu ana temel prensip ama ufak tefek de olsa, istisna da olsa belki kentsel dönüşüm uygulanan yerlerde, biraz şehir dışlarında kalan rezerv alan olarak kullanacağımız alanlar da çıkabilir. Bunları da raporluyoruz zaten zaman içerisinde Bakanlar Kurulu'nda Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza arz ederiz, doğru olan kararları veririz burada."
"Askeri alanların ranta açılacağına" yönelik haberleri ise gerçek dışı olarak niteleyen Özhaseki, "Şehir içlerinde ne kadar yer kalmışsa ve özellikle buralar da yeşilse, vatandaşın kullanımına açık olarak orada bulunacak ve bundan sonra da hayatlarını böyle devam ettirecekler" diye konuştu.
FETÖ'ye ait 300 taşınmazın devri engellendi
Bakan Özhaseki, FETÖ'ye ait taşınmazların üçüncü şahıslar üzerine geçişini engellemek üzere yürütülen çalışmalara yönelik de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bu konuda bir talimat verdiğini hatırlattı.
Özhaseki, "Tapu Kadastro'yu, 'Kanun Hükmünde Kararname'de yer almayan, listede olmayan ama sizin bildiğiniz bu yapıya ait birtakım araziler, vakıflar, dernekler olabilir. Bunların da devrine göz yummayın.' yönünde uyarmıştım. Çünkü o bölgede, o yörede yaşayan tapu müdürlükleri bu yapıyı çok iyi bilirler. Herkes birbirini biliyor zaten. Gözden kaçarak listeye girmemişse o anda devir işlemleri ile üçüncü iyi niyetli şahıslara satabilirler. Bunun önüne geçmek amacıyla uyarmıştık arkadaşlarımızı." ifadelerini kullandı.
Bu çalışmaların önemli sonuçlar verdiğini belirten Özhaseki, "Hakikaten şu anda 300 civarında diye biliyorum. 200'ü İzmir'de çıktı. 35 tanesi Konya'dan çıktı. 6 tanesi Diyarbakır'dan çıktı. Değişik illerden de 3'er, 5'er bu şekilde geliyor ve 300 civarında gayrimenkulü de arkadaşlarımızın titizliği sayesinde böyle yakaladık. Bunlar da tabi ki Maliye'ye, Milli Emlak'a kalıyor. Milletin oluyor." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
76 kişiye mezar olan yangında ihmaller ne? Uzman isim tek tek anlattı
Üşümeye hazır olun! Meteoroloji uyardı: İstanbul dahil birçok ilde soğuk hava alarmı!
Korkunç olay! Taksici yol kenarında boğazı kesilmiş halde bulundu
Kirlilik ve Su Kaybı Ürkütüyor!
Son Dakika! Bolu'daki 'Grand Kartal' Otel Yangınında Can Kaybı 66'ya Yükseldi: Bakanlardan Son Açıklamalar