hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşılamada yeni grup: Kimler aşı oldu, sıra kimlerde?

    Aşılamada yeni grup: Kimler aşı oldu, sıra kimlerde
    expand

    Aşılama programına yeni gruplar ekleniyor. Birinci ve ikinci gruptakilerin aşılaması neredeyse tamamlanmak üzere. "Sırada hangi gruplar var?" sorusu da merak ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TRT Haber'in haberine göre, Dünyayı saran koronavirüs kabusuna karşı en büyük silah aşı. Türkiye de aşılama çalışmalarını en hızlı yürüten ülkelerin başında geliyor. Koronavirüse karşı geliştirilen aşı, ağır hastalıktan koruyor, virüsün bulaşıcılığını en aza indiriyor. Maske, sosyal mesafe ve temizliğin etkisiyle aşının koruyuculuğu daha da artıyor.

    Planlanan aşı takvimi 4 aşamadan oluşuyor. Risk durumuna göre belirlenen takvimde 3. aşamaya geçilmesine kısa bir süre kaldı. Aşı programına her gün yeni grupların dahil edilmesiyle nüfusun büyük bölümünün aşılanması planlanıyor.

    İlk aşıyı Sağlık Bakanı Koca oldu

    Türkiye’de ilk aşıyı 13 Ocak’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Kameralar karşısında geçen Bakan Koca, Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından ilk CoronaVac aşısını Ankara Şehir Hastanesinde Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte yaptırdı.

    Yeni dönemin ilk günü başladı

    Bakan Koca, “Bugün bizi bir yıl boyunca yıpratan, her hanemize temas eden küresel bir salgının yıkıcı etkisini durdurmak üzere başlattığımız yeni bir dönemin ilk günüdür” sözleriyle yeni bir başlangıcın da mesajını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık ordusu aşıda öncelikli

    Tarihler 14 Ocak'ı gösterdiğinde ise artık Türkiye'de aşılama programı resmen başladı.

    İlk olarak koronavirüse karşı en ön safta mücadele veren sağlık çalışanlarının aşılanmasına geçildi. Yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık personeli virüse karşı mücadelede aşılandı. İlk etapta Çin'den Sinovac aşısı 28 gün arayla sağlık ordusuna yapıldı.

    Koronavirüs geçirenlere ise antikor seviyelerine bağlı olarak 6 ay sonra aşılama yapılıyor. 

    Sağlık Bakanlığının aşı programında sağlık kurumunda çalışanlar, tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil olmak üzere eczane çalışanları da bulunuyor.

     

     

     

    65 yaş üstüne aşılama

    Sağlık çalışanlarının aşı programı devam ederken 65 yaş üstü kişilerin aşı çalışması 12 Şubat'ta başladı. Kademeli olarak 70 yaş üzeri kişilerin aşı uygulaması hızla devam etti.

    65 yaş üzerindeki kişilerde aşılamanın etkisi görüldü. 1 Ocak'ta yüzde 17,7 olan pozitiflik oranı 18 Mayıs tarihinde yüzde 8,2'ye kadar düştü.

    Sağlık ordusu bu süreçte kar-kış demeden 65 yaş üstü ve evlerinden çıkamayan kişilere aşı yapmaya gitti.

    Bu grupta 65 yaş üzerindeki vatandaşlara ek olarak engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar da eklendi.

    90 yaş üstü kişiler başta olmak üzere sırayla 85-89 yaş arası bireyler aşılarını oldu. Sıralama 65 yaşa kadar kademeli olarak devam etti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow