Antalya'daki devlet okullarıyla ilgili uyarı: "Çocuk ölümleri riski çok büyük"
Okul binaları ne kadar güvenli? Antalya'da bir ilkokulda çıkan yangının ardından bu soru tartışılıyor. Eğitim-Sen kentteki devlet okullarının alt yapı sorunlarına dikkat çekerek, "Çocuk ölümleri yaşanma riski çok büyük" uyarısı yaptı, özel okullara ayrılan ödeneklerin devlet okullarına ayrılmadığı eleştirisinde bulundu.
Antalya'da önceki gün Faruk Tugay İlkokulu'nda elektrik tesisatındaki yangın sonrası okul binalarının güvenilirliği tartışılmaya başlandı. Eğitim - Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, Antalya'daki okulların ciddi bir bölümünde altyapı eksikleri olduğunu iddia etti.
İlkokula din kültürü ve ahlak bilgisi dersine kabul
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütün özel okullara para verdiği halde devlet okullarının elektrik, su tesisatı gibi altyapılarının çürümüş durumda olduğuna dikkat çeken Kadir Öztürk, okulların altyapılarının yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bu çalışmaların idarece bilerek, istenerek yapılmadığını savunan Öztürk, "Çocuk ölümleri yaşanma riski çok büyük. Özel okullara ayrılan paranın bir kısmı ayrılsa bu tür kötü olaylar yaşanmaz" dedi.
2.5 milyar dolarlık "kantin" ekonomisi!
Faruk Tugay İlkokulu'ndaki yangın sırasında öğretmenlerin canla başla çocukları tahliye ettiğini dile getiren Kadir Öztürk, MEB'in okullarda güvenlik tedbirleri adı altında yazılı talimatta bulunduğunu kaydetti.
Finlandiya eğitim sisteminin başarı sırları
Yüzde 50'si riskli
"Logar, elektrik panoları, su ve elektrik tesisatları, yani eğitim öğretim faaliyetleri ve güvenlik tedbirleri" diye gönderilen ve öğretmenin mesleği dışındaki tüm işlerin öğretmenin üzerine yıkıldığını vurgulayan Başkan Öztürk, ilgili bakanlığın bu hizmetler için ne bütçe ayırdığını ne de altyapı tedbiri aldığını vurguladı. Antalya'da yaklaşık 1000 okulun en az yüzde 50'sinde elektrik, su tesisatlarının eski ve yetersiz olduğunu, acilen bu altyapı eksiklerinin giderilmesi gerektiğine dikkati çeken Öztürk, Kepez Endüstri Meslek Lisesi, Antalya Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu liselerinin birçoğu, çok sayıda ilk ve ortaokulla, lisede bu tehlikenin olduğunu ifade etti.
Bütçe yetersiz
MEB bütçesinin yüzde 88'inin personele ve sigorta, geri kalan yüzde 12'nin de okul ihtiyaçlarına harcanması gerektiğini ama yetmediğini vurgulayan Öztürk, Diyanet, Savunma gibi alanlara eğitim ve sağlığa ayrılan bütçeden daha çok bütçe ayrılmasını da eleştirdi. Okullardaki elektrik, su tesisatı gibi altyapı çalışmalarının aslında çok pahalı olmayan işler olduğunu ve örneğin Milli Eğitim Müdürlüğü içinde düzenlenen konferans salonuna harcanan parayla 4-5 okulun altyapı yenileme çalışmalarının yapılabileceğini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Dürzi Lider Canbolat Ankara'da: Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabul Etti
2025 MİLLİ PİYANGO BİLET FİYATLARI! Milli Piyango yılbaşı çeyrek, yarım, tam bilet ne kadar, kaç TL?
Evinde 1050 litre sahte içki ele geçirildi! 'Pes' dedirten savunma: Yılbaşında içecektim
Aman dikkat! Dolandırıcılar deşifre oldu: Milyonlarca liralık senede imza atabilirsiniz
Zar zor yürüdü! Serdar Ortaç hakim karşısında: Aylık gelirim 500 bin TL