Ankara Üniversitesi: "Türkiye'de yetişen mısırda GDO yok"
Ankara Üniversitesi’nde yapılan 2 yıllık araştırmada Türkiye'de yetiştirilen mısır analiz edildi. Buna göre, aflatoksin yani, zehirli ve kanserojen maddeler ile GDO yönünden incelenen mısır, güvenli sınırlar içinde. Mısırda 2013'te yüzde 7,06 olan limitlerin üzerindeki aflotoksin oranının iyi üretim uygulamalarıyla düştüğü belirtilen çalışmaya göre, Türkiye'de yetişen mısırda GDO ise yok.
Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nevzat Artık liderliğinde yapılan ve iki yıl süren "Türkiye’de Üretilen Mısırlarda Aflatoksin ve GDO Analizi" başlıklı araştırmada, Türkiye’de yetiştirilen mısırın kalitesi ele alınarak aynı zamanda ülke tarımı ile ilgili söylentilere de cevap arandı. Araştırma kapsamında, Türkiye çapında birbiri ile komşu olmayan farklı il ve bölgelerde yüzlerce tarladan toplanan mısır örnekleri, aflatoksin ve GDO açısından incelendi.
Mehdi Eker'den zehirli pirinç iddialarına yanıt
Yurdun bazı bölgelerinde ikinci ürün olarak ekilebilen mısırın iki hasat dönemi bulunuyor. Yapılan araştırmada, Türkiye’nin en fazla mısır yetiştirilen 22 ilinde, birbirine komşu olmayan tarlalardan, her iki hasat döneminde alınan örnekler laboratuvarda analize tabi tutuldu. Analizlerde 2013 yılında 538 tarladan alınan numunelerin 38’inin (yüzde 7,06) limitlerin üzerinde aflatoksin içerdiği belirlenirken, bunların 17’sinin birinci, 21’inin ise ikinci hasat döneminde toplanan numuneler olduğu gözlendi. Takip eden yılda (2014) ise limitlerin üzerinde aflatoksin görülen numune sayısı sadece 2 oldu. Bu ciddi düşüş, hava koşullarına ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına bağlandı.
İthal GDO'lu yem kullanıyoruz!..
Tüm numunelerde yapılan yüksek hassasiyete sahip GDO analizlerinde ise hiçbir numunede kalıntıya rastlanmadı. Ülkemizde yürürlükte olan Biyogüvenlik Kanunu, GDO ürünlerin üretilmesine ve gıdalarda GDO bileşenlerin kullanılmasına izin vermiyor. Yapılan çalışma ile ülkemizde yetiştirilerek gıdalarda kullanılan mısıra güvenilebileceği ortaya konulmuş oldu.
Mersin'de 400 ton GDO'lu mısır ele geçirildi.
Aflatoksin nedir?
Aflatoksin, günlük yaşantımızda her yerde karşılaştığımız küflerden bazılarının, ürettikleri birçok kimyasal maddeden biridir. Bu kimyasal maddeler arasında bazıları insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olduğu için bir tür zehir özelliği taşımaktadır ve aflatoksin de bunlardan biridir. Aflatoksin kelimesi de, onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus) ve zehir anlamına gelen "toksin" kelimesinden türetilmiştir. Bu madde, bir çok organın yanısıra esas olarak karaciğer üzerinde etkili olmakta ve giderek karaciğer kanserine yol açmaktadır. Aflatoksin, bu toksini üreten küf sporlarının gıda maddesine bulaşması ve çoğalmasıyla oluşur. Türkiye'de gıda maddelerinde bulunmasına izin verilen aflatoksin düzeyi 5 ppb, yani milyarda 5'tir. Örneğin 1 kg'da 5 mikrogram, 1 tonda 5 miligram, bin tonda 5 gram anlamına gelir. Bu sınır, Avrupa ülkelerinde ise 2 ppb'dir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü