hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara Barosu Başkanından idam cezası açıklaması

    Ankara Barosu Başkanından idam cezası açıklaması
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    16 Nisan referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen idam cezasıyla ilgili konuşan Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, “Türkiye’de ölüm cezası, 1984’ten beri fiilen ve 2004’ten beri de hukuken yok. Ama tartışması hâlâ sürüyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birgün'ün haberine göre, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, “Türkiye’de ölüm cezası, 1984’ten beri fiilen ve 2004’ten beri de hukuken yok. Ama tartışması hâlâ sürüyor” dedi.

    Erdoğan: Bir halk oylaması da onun için yaparız

    Türkiye Barolar Birliği(TBB) ve Ankara Barosu tarafından düzenlenen Kriminoloji Konferansı’nın açılışında konuşan Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, idam cezasının 2001 yılında "savaş tehdidi ve terör suçları dışındaki suçlar" için, 2002 yılında "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartıyla kaldırdığını, 2004’te de Anayasa’dan ve Türk Ceza Kanunu’ndan çıkartıldığını anımsattı. Canduran, “Türkiye’de ölüm cezası, 1984’ten beri fiilen ve 2004’ten beri de hukuken yok. Ama tartışması hâlâ sürüyor” diye konuştu.

    15 Temmuz darbe girişiminin ardından idam tartışmasının yeniden alevlendiğine dikkat çeken Canduran, “Vatandaşlar, meydanlarda ‘idam isteriz’ sloganları atmaya başladılar. Meclis’teki dört partiden ikisi, idamın geri getirilebileceği sinyali verdi. Sayın Cumhurbaşkanı, Meclis’ten geçmesi halinde idamı geri getirecek düzenlemeyi onaylayacağını ilan etti. Belki önümüzdeki süreçte bir kez de idam referandumu için sandık başına gideceğiz” diye konuştu. Ankara Barosu olarak idam cezasına karşı olduklarını vurgulayan Hakan Canduran, gerekçelerini de şöyle sıraladı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Çünkü idam, çağ dışı bir cezadır. Evrensel insan hakları ve evrensel hukuk değerlerine aykırıdır. Temel insan haklarının ilk sırasında, ‘yaşama hakkı’ vardır. Ve evrensel hukukun görevi, önce bu hakkı güvence altına almaktır. Kaldı ki idam cezası, telafisi imkânsız yargısal hatalara neden olan tek cezadır. Tarih, idam edildikten sonra masum olduğu anlaşılan binlerce insanla doludur.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow