Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan konuştu
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin 54. kuruluş yılı töreninde konuştu. Sık sık hukukun üstünlüğüne değinen Arslan, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurulardan ve bu başvurularla ilgili çalışmalardan bahsetti. Arslan, ''Teröre teşvik eden ifadeler, ifade özgürlüğü altında değildir'' dedi. Törende en çok dikkat çeken ayrıntı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile tokalaşmaması oldu.
Konuşmasından satır başları:
Bu toprakların ruh köklerinde ifadesini bulan, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı insan odaklı siyaset devlet felsefesini ifade eder. Aynı şekilde hukuk ve adaletin devlet için önemini yaklaşık 1000 yıl önce kaleme alınan Kutadgu Bilig'de görebiliriz. Beyliğin temeli adalet yoludur sözüyle adaleti devletin ve siyasi nizamın temeline oturtmuştur.
Bu anlayış da göstermiştir ki, devletin varlık nedeni adaleti tesis ederek insanı yaşatmaktır. Diğer yandan insanın hak ve hürriyetlerini güven içinde kullanarak yaşamını sürdürebilmesi devletin varlığını gerekli kılmaktadır.
Bir devlete sahip olmanın temel hakları kullanma bakımından ne derece önemli olduğu, bölgemizdeki çatışmanın sonucu olan mülteci sorunu dikkate alındığında çok daha iyi anlaşılacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanım,
Adalet temelinde insanı ve devleti yaşatma günümüz demokratik toplumlarının ortak amacı haline gelmiştir. Anayasa Mahkemeleri de bu amacı gerçekleştirmek üzere varlık kazanan kurumlardan biridir. Bugün demokratik ülkelerin çok büyük bir kısmında kanunların uygunluğunu denetleyen Anayas Mahkemeleri bulunmaktadır. Diğer yandan, bireylerin anayasal haklarının ihlal edildiği iddiasıyla doğrudan Anayasa Mahkemelerini sağlayan bireysel başvuru gittikçe yaygınlaşarak bu mahkemelerin bir parçası haline gelmiştir.
"Hukuk devleti nitelendirmesi tarafsız savcı ve hakimlere bağlıdır"
Rejimlerin hukuk devleti olarak nitelendirilmesi de tarafsız savcı ve hakimlere bağlıdır. Anayasa mahkemesi insan haklarının ve özgürlüklerinin başlıca nitelediği yargı bağımsızlığını korumak içindir. Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir. Bu bağlamda İbni Rüşd'ün hakimin erdemli olmasına dair asırlar önce söyledikleri bugün de geçerlidir.
İbni Rüşd'e göre ahlakı kötü olan bir hakim adil olamaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aidat tepkisi
İngiltere'de Erdoğan'a şiir yarışması
Hukukun üstünlüğü
Hukukun üstünlüğünün sağlanması bir ülkenin geleceğinin teminatıdır. Hukuk devleti insan haklarına dayanan, hak ve özgürlükleri güçlendiren, anayasaya aykırı durumlardan kaçınan, yargı denetimine açık olan devlettir.
Hukuk devleti için yargı bağımsız olmalı, hakim de adil olmalı.
İstatistiklere baktığımızda bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden bu yana yapılan toplam bireysel başvuru sayısının 59 bin 833 olduğunu görüyoruz. Bu başvuruların 37 bin 536'sı yani yüzde 63'ü mahkememiz tarafından sonuçlandırılmıştır.
Gelen başvuruları sonuçlandırma oranı her geçen yıl artmaktadır.
1215 ihlal kararının dağılımına baktığımızda bunun yüzde 73'ünün adil yargılama hakkının ihlaliline ilişkin olduğunu görüyoruz. Adil yargılamaya ilişkin ihlallerinin yüzde 75'nin makul sürede yargılanmamalarının olduğu görülüyor.
Bireysel başvuruların yüzde 63'ü mahkememiz tarafından sonuçlandırılmıştır. Gelen başvuruları sonuçlandırma oranı her geçen yıl artmaktadır.
215 ihlal kararının dağılımına baktığımızda bunun yüzde 73'ünün adil yargılama hakkının ihlaliline ilişkin olduğunu görüyoruz. Adil yargılamaya ilişkin ihlallerinin yüzde 75'nin makul sürede yargılanmamalarının olduğu görülüyor.
Bireysel başvurunun biri pratik diğerleri dönüştürücü olmak üzere 3 etkiden bahsedilebilir. Bunlardan birincisi AİHM'e Türkiye aleyhine yapılan başvuruların azaltılmasıydı. İstatistikler de gösteriyor ki bu noktada büyük başarı elde edilmiştir.
Toplumun kronikleşmiş ve bir açıdan siyasallaşmış sorunlarının da bireysel başvuru yoluyla yargımızın önüne taşındığını görmekteyiz. Mahkeme ülke gündemini uzun süre meşgul eden başörtüsü, evli kadının soyadı, usulsüz telefon dinlemeleri ve basına sızdırılması, gizli tanıklık ve internet haberciliği gibi pek çok konuda karar vermiştir.
Teröre teşvik eden ifadeler, ifade özgürlüğü altında değildir
Ülkemizin yıllarca mücadele ettiği terörle ifade özgürlüğüne değinmek istiyorum. 100'den fazla insanımızı kaybettiğimiz Ankara Garı saldırısı sonrası bir konferansa katılmıştım. İfade özgürlüğü demokrasilerde en yakıcı konuları bile tartışma ve konuşma imkanı sağlamaktadır. Teröre ve şiddete teşvik eden ifadeler ifade özgürlüğü altında değildir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu ile tokalaşmadı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, törenin yapıldığı salona girerken bakanlar ve diğer protokol üyeleri ayağa kalktı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da anons üzerine ayağa kalktı.
Törenden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu "Sayın Cumhurbaşkanının el sıkmama konusu çok önemsenecek bir konu değil. Şöyle bakıyorum, bu topraklar Mevlana'yı yetiştirdi, Hacı Bektaşı Veli'yiyetiştirdi, Yunus Emre'yi yetiştirdi. Bu topraklarda bize kin tutmamamız gerektiğini söylediler. Kinin insana özgü bir olay olmadığını bize öğrettiler. Ben o gelenekten geliyorum, o inançtan geliyorum. Ellerim de temiz, gönlüm de temiz, kalbim de temiz. Kin, başkaları yüreğinde besliyorsa onu herhalde insan yerine koymamak lazım."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
SON DAKİKA! Bebek katilleri için hesap günü: Yenidoğan çetesi davası başlıyor!
POMEM 32. dönem alımları lisans ve ön lisans kadro dağılımı! 12 bin polis alımı başvuruları ne zaman?
SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AK Parti'ye Cumhur İttifakı uyarısı