Alzheimer hastalığı nedir? | 21 Eylül Alzheimer Günü
21 Eylül, Alzheimer günü olarak bilinir. Tıp dünyasının en zorlandığı hastalıklardan olan Alzheimer hastalığı tam olarak nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? Nasıl korunur? Hastalığı ilk bulan kişi kimdir ve nasıl bir yol izlemiştir?
21 Eylül, Alzheimer günü olarak bilinir. Tıp dünyasının en zorlandığı hastalıklardan olan Alzheimer hastalığı tam olarak nedir, belirlileri nelerdir?
Alzheimer hastalığını bulan kişi Alman Alois Alzheimer, kendisi 1864 - 1915 yılları yaşamıştır
Bu hastalık bir hasta tarafından keşfedilir. Auguste Deter, Alzheimer'e gittikten sonra, doktor bu hastada bir şey keşfeder. Baş ağrıları ve unutkanlığın hat safhada olduğunu gören doktor, hastasını yakından incelemeye başlar. Hasta Nisan 1906’da ölür ve beyni Alzheimer’a gönderilir. Alzheimer Auguste’nin beynini mikroskop altında inceleyecek ve bulgularını 1907 yılında yayınlayacaktır. O zamana dek benzeri bulguların daha yaşlı insanlarda görüldüğüne inanıldığından ve bu gibi hastalarda Alzheimer’in bulduğu beyin bulgularına benzer bulgular rapor edilmediğinden Alzheimer’in bildirisi ilgiyle karşılanır. Bu gelişme üzerine, yanında eğitim gördüğü Dr.Emil Kraepelin hastalığa Alzheimer hastalığı adını vermiştir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, hastalık üzerine bir takım açıklamalarda bulundu.
Dr. Cerit, hastalığının belirtilerini zihinsel bozukluklar, genellikle ilk belirtisi unutkanlık, öğrenme güçlüğü, konuşma zorluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü, davranışsal bozukluklar, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme, depresyon olarak sıraladı.
3 SÜREÇ ÖNEMLİDİR
1) Erken dönemde, hafif ve genellikle ihmal edilen belirtiler vardır. Unutkanlık, yorgunluk, kelimeleri hatırlayamama, yeni şeyleri öğrenememe, sosyal davranış ve karar verme bozukluğu olur.2) Orta dönemde, günlük yasam aktivitelerinin sürmesini engelleyen belirgin düzeyde belirti ve problemler ortaya çıkar.Kaybolmalar, motor yetilerde bozulma, huzursuzluk, agresyon, sosyal ilişkilerde bozulma ve paranoya vardır.3) İleri dönemde hasta bakım verenlere tam bağımlı hale gelir, fiziksel bozukluklar da eklenir
HASTALIĞIN KESİN TEDAVİSİ "MAALESEF" YOKTUR
Dr. Cerit "Yapılan tedaviyle hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir, bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır." açıklamasında bulundu.
KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Dr. Cerit hastalıktan korunmak için şu açıklamaları yaptı. Hastalıktan korunmak için egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak, zihni aktif tutmak, sosyalleşmek gerektiğini kaydeden Dr. Cerit, "Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır. Alzheimer hastaliğini geri döndürmek mümkün değil ama yavaşlatmak elimizde
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'nin En Soğuk Noktası! Baraj Gölü Dondu: Hava Sıcaklığı Eksi 26 Dereceye Düştü
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Kahreden detaylar: Aynı aileden 14 kişi can verdi! Yangın esnasında annesini arayıp helallik istemiş
Ümraniye'de Hastane İhmali İddiası: Doğumuna Bir Hafta Kalan Bebek Kurtarılamadı
SON DAKİKA... Kartalkaya'da otelde ölenlerin bazılarının kimliği belirlendi