Altılı masadan ortak mutabakat metni: İmamoğlu ve Yavaş için özel madde
6'lı Masa tarafından yapılan ortak açıklamada, "İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır." ifadeleri kullanıldı.
6'lı masanın cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın adını geçirmemesi dikkat çekti. CNN Türk yayınına katılan Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın adının geçmemesinin nedenini ve 12. madde formülünün detaylarını açıkladı.
Hande Fırat, bulunan ara formülü şöyle anlattı:
"Niye Mansur Yavaş ve İmamoğlu'nun adı yok... Ara formül bu açıklamanın yapılması. Detayı da şu; eğer seçilirse Kılıçdaroğlu uygun gördüğü tarihte iki Büyükşehir Belediye Başkanını,başkan yardımcısı olarak atayacak. Uygun gördüğü tarihte atayacak, hemen değil. 12 madde geldi. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları; uygun görülen tarihte tanımlanmış görevlerle atanacaklar."
Adayın açıklanmasının ardından 6 partinin imzası ile yayımlanan 12 maddelik metinde şu ifadeler yer aldı:
1. Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
2. Güçlendirilmis Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
3. Geçiș Sürecinde Millet lttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardimcısı olacaktır.
4. Bakanlıkların dağılımı, Millet lttifakını olușturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. ittifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.
6. Geçis Sürecinde Cumhurbașkanı, yürütme yetkisini ve gőrevini katılımcılık anlayışı, istisare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çikarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
8- Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
9- Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
10- Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının - varise - siyasi parti üyeliği sona erecektir.
11- Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13.Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
12- İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlere Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir Gece Ansızın Gelebiliriz" Mesajının Arkasında Ne Var?
Metrobüste korku dolu anlar! Rastgele etrafa ateş etti
Son dakika | İstanbul'a kar ne zaman yağacak? Tarih belli oldu
'Jack Sparrow' kostümüyle Ankara sokaklarında gezdi
Seçil Erzan'ın Bozcaada'daki Evi İcra Yoluyla Satıldı! Borçlarını Ödemeye Yetecek Mi?