hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali Babacan Annapolis yolunda

    Ali Babacan Annapolis yolunda
    expand

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Suudi Arabistan ve Suriye'nin konferansa katılma kararını memnuniyetle karşıladık" dedi. Babacan, bazı ülkelerin katılıp katılmayacağı konusunda tereddütler olduğunu, ancak bu konuda görüşmelerde bulunduklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Babacan, Washington yakınlarındaki Annapolis kentinde bugün akşam yemeğiyle başlayacak olan ve iki gün sürecek Ortadoğu konferansına katılmak üzere Ankara'dan ayrıldı.
     
    Yoğun sis yüzünden Ankara'dan yaklaşık 5.5 saat geç ayrılmak zorunda kalan Babacan, Ankara'dan Frankfurt'a hareket etti. Babacan, bu sabah Frankfurt'tan ABD'ye gidecek.
     
    Dışişleri Bakanı Babacan, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Ortadoğu bölgesinin kritik bir dönemden geçtiği sırada Annapolis kentinde yapılacak Ortadoğu konferansına katılmak üzere Washington'a gideceğini belirterek, toplantının odak noktasının İsrail-Filistin meselesi olduğunu kaydetti.
     
    Konferansın kapsamlı ve kapsayıcı olmasını istediklerini ve bu isteklerini ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a ilettiklerini söyleyen Babacan, ilgili bütün ülkelerin toplantıya davet edildiğini belirtti.
     
    "Telefon trafiği yaşandı"
     
    Babacan, konferansa bazı ülkelerin katılıp katılmayacağı konusunda tereddütler olduğunu ve bununla ilgili görüşmelerde bulunduklarını kaydederek, son iki gün içinde İsrail, Filistin ve Suriyeli yetkililerle telefon trafiği olduğunu söyledi.
     
    Ali Babacan, bir gazetecinin, "Suriye konferansta temsil edilecek mi?"sorusuna, "Suriyeliler de toplantıyla katılma kararı almışlar, Suudi Arabistan ve Suriye'nin katılma kararını memnuniyetle karşıladık" yanıtını verdi.
     
    Babacan, ayrıca toplantının bölge için faydalı olmasını ve somut sonuçlar getirmesini dilediklerini kaydetti.

    Ortadoğu konferansında, İsrail-Filistin meselesinin yanı sıra bölgedeki diğer konulara da yer verileceğini umduklarını belirten Babacan,"Özellikle Ortadoğu barış sürecinin diğer kanallarının da bu toplantıda konuşulmasını bekliyoruz" diye konuştu.
     
    Babacan, konferansta ABD, İsrail ve Filistin'in yanı sıra Ortadoğu Dörtlüsü, Arap Birliği İzleme Komitesi üyesi olan 12 ülke ve bölgede barış ve istikrarın tesisine katkıda bulunabilecek ülkelerin davet edildiğini ve bu ülkeler içinde Türkiye'nin de bulunduğunu kaydetti.
     
    Konferansın gündemi resmen açıklanmasa da önceki gece Washington ile, dün sabah Şam ile yapılan görüşmelerde, gündemin Türkiye'nin arzu ettiği şekilde barış sürecinin diğer kanallarını da içereceğini anladıklarını bildiren Babacan, "Bu toplantıyı, Ortadoğu barış sürecinin tekrar canlandırılması için önemli bir fırsat penceresi olarak görüyoruz. Ortadoğu barışına giden yolda önemli bir kilometre taşı olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.
     
    "Filistin sorunu çözülmeden barış olmaz"
     
    Filistin meselesinin Ortadoğu'daki tüm meselelerin odağında yer aldığını vurgulayan Babacan, Filistin meselesi çözülmeden Ortadoğu'da gerçek anlamda kalıcı bir barışın tesis edilmesinin mümkün olmadığını düşündüklerini ifade etti.
     
    "Toplantı sonunda barış sürecinde açılım sağlayacak ve bundan sonraki aşamanın genel çerçevesini ortaya koyan bir belge üzerinde mutabık kalınmasını bekliyoruz" diyen Babacan, bu belgede Annapolis toplantısından hemen sonra nihai statü müzakerelerinin başlayacağının açıklanmasını, müzakerelerin hangi yöntemde yapılacağını ve hangi konuların hangi sırayla ele alınacağının belirtilmesini beklediklerini dile getirdi.
     
    Müzakerelerin ne zaman tamamlanacağına konusunda somut bir takvimin de ortaya koyulmasının yararlı olacağına ilişkin görüşler olduğunu belirten Babacan, "Biz de bu görüşlere katılıyoruz" dedi.
     
    Türkiye'nin İsrail-Filistin ihtilafıyla ilgili tutumumun çok açık olduğunu belirten Babacan, "Diyoruz ki, bu ihtilafın çözüme kavuşturulması, ilgili BM kararları,yol haritası, Arap barış planı bağlamında olmalıdır. Barış içinde yan yana yaşayan iki devlet vizyonu temelinde olmalıdır. Bu yöndeki çabalara da Türkiye yapıcı katkı vermeye devam edecektir" dedi.
     
    Bakan Babacan, Ortadoğu ile ilgili tüm temaslarda konferansa ilişkin görüşleri ve Türkiye'nin tutumunun muhataplara iletildiğini de kaydetti.
     
    "Türkiye'nin girişimleri takdir ediliyor"
     
    Ortadoğu bölgesinin refahı için barış ve istikrarın tesis edilmesi gerektiğini belirten Babacan, Ortadoğu ile ilgili çabaların, yapılan ziyaretler ve imzalanan anlaşmaların AB'de takdir edildiğini söyledi.
     
    Salı günü yapılan troyka toplantısının gündem maddelerinin çoğunun da Ortadoğu ile ilgili meseleler olduğunu belirten Babacan, bu durumun yayımlanan İlerleme Raporu'na da yansıdığını söyledi.
     
    Babacan, Ortadoğu konferansında Irak'ın kuzeyindeki istikrarsızlık ve PKK terörü konusunu gündeme getirip getirmeyeceğine ilişkin soru üzerine ise, "Biz, Kuzey Irak'la ilgili meselelerimizi, PKK terör örgütüyle ilgili sıkıntılarımızı zaten 3 aydır çok yoğun bir şekilde her platformda işliyoruz" dedi.
     
    Annapolis toplantısının ana gündem maddesinin İsrail-Filistin olduğunu kaydeden Babacan, orada bulunan dışişleri bakanlarından bu konuda talep gelmesi durumunda bu konuların da görüşülebeliceğini belirtti.
     
    Dışişleri Bakanlığı'ndan Ortadoğu konferansıyla ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye, bölgede barış ve istikrar arayışlarına ve bölgemizin ortak geleceğinin inşa edilmesine dönük çabalara aktifkatkılarını sürdürecektir" denilmişti.
     
    Annapolis konferansıyla, 7 yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez İsrail ile Filistin arasında ciddi barış görüşmelerine başlanmış olacak.
     
    Zirveye, 40'ın üzerinde ülke davet edildi. Annapolis'te ayrıca BM, IMF ve Dünya Bankasından yetkililerin de bulunması bekleniyor.
     
    Suriye de konferansa katılıyor
     
    Bu arada, Suriye, Ortadoğu barışı için yapılacak Annapolis konferansına katılacağını açıkladı.
     
    Diplomatik kaynaklar, konferansa katılacak heyetin başkanı olarak Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Miktad'ın görevlendirildiğini söyledi. Kaynaklar, Şam'ın, konferansta İsrail-Suriye barışı konusunda da bir  oturum düzenleneceğini öğrenmesinden sonra Annapolis'e katılmayı kabul  ettiğini söyledi.
     
    Suriye, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri gündemde olmazsa barış  konferansına katılmayacağını açıklamıştı.
     
    İsrail, Suriye'nin kararından memnun
     
    İsrail ise, Suriye'nin Annapolis'te başlayacak barış konferansına katılma kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
     
    İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü Miri Eisin, Washington'da yaptığı açıklamada, İsrail'in, esasen İsrail-Filistin barışıyla ilgili olan ancak Ortadoğu barışı konusunda da yollar açabilecek konferansa Suriye'nin üst düzey katılımını olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini söyledi.
     
    Rice, İsrail ve Filistinlileri biraraya getirecek
     
    ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bugün İsrailli ve Filistinli baş müzakerecileri bir araya getireceği bildirildi.
     
    İsrailli ve Filistinli yetkililer, salı günü yapılacak uluslararası katılımlı Annapolis zirvesine sunulacak ortak belge üzerinde mutabakat sağlanmasına çalışmak üzere Rice'ın İsrail heyetinden Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistin heyetinden de başmüzakereci Ahmed Kurey'i biraraya getireceğini ve görüşmenin bu akşam saatlerinde yapılmasının beklendiğini açıkladı.
     
    Aynı kaynaklar, Rice'ın da toplantıda hazır bulunacağını kaydetti.Taraflar, salı günkü zirve için bugüne kadar ortak bir belge üzerinde anlaşamamıştı.
     
    Zirve öncesinde Suudi Arabistan'da bulunan Ürdün Kralı Abdullah, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile bir araya geldi.
     
    Suudi Arabistan'ın resmi ajansı SPA'daki haberde, iki kralın Annapolis zirvesini ve bölgedeki barış süreci için harcanan uluslararası çabaları ele aldığı belirtildi.
     
    Haberde, iki kralın görüşmesine dair ayrıntılar ise yer almadı.
     
    Suudi Arabistan ikna edildi
     
    Suudi Arabistan, uzun süren ikna çabalarından sonra 23 Kasım'da önümüzdeki hafta başlayacak Ortadoğu Barış Konferansı'na "katılacağını" açıkladı.
     
    Suudi Arabistan, hem masadaki 'Arap Barış Planı'nın en önemli finansal destekçisi hem de Filistin'de, El Fetih ve Hamas arasında uzlaşma sağlayabilecek ülkelerden biri olarak görülüyor.
     
    Toplantı 27 Kasım'da
     
    ABD'nin girişimiyle Washington yakınlarındaki Annapolis'te yapılacak Ortadoğu Barış Konferansı'nın tarihi 27 Kasım olarak belirlendi.
     
    Toplantıya, Ortadoğu barış sürecinde rol oynayan 50'den fazla ülke ve kuruluş davet edildi. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil edeceği toplantıda AB, BM, IMF ve Dünya Bankası'ndan yetkililer de bulunacak.
     
    Toplantı 26 Kasım'da bir akşam yemeğiyle açılacak. Asıl oturum ise 27 Kasım'da yapılacak. Konferansı ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yönetecek. ABD Başkanı George W. Bush, zirvenin açılışında bir konuşma yapacak.
     
    Katılımın yoğun olmasını isteyen ABD, İsrail-Filistin görüşmelerini yeniden başlatmayı umuyor.
     
    Annapolis zirvesi ile 7 yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez İsrail ile Filistin arasında ciddi barış görüşmelerine başlanmış olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow