Alaattin Çakıcı, Ergenekon'da tanıklık yaptı
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında Alaattin Çakıcı tanık olarak dinlendi. Mahkeme Başkanının, Veli Küçük'ü tanıyıp tanımadığını sorduğu Çakıcı, "Ona sorun" diye yanıt verdi. Tanıklık için doğru söyleyeceği üzerine yemin etmesi istenen Çakıcı, Mahkeme Başkanına, "Ben yalan söylemem, öldüreceğim adama bile önceden haber veririm" dedi. Çakıcı'nın yakınları duruşmayı izlemek için Silivri'ye Türk bayrakları, Atatürk ve Abdülhamit posterleriyle donatılmış otobüslerle geldi.
Susurluk Komisyonu ifadeleri soruldu
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmada, tanık olarak dinlenilen organize suç örgütü elebaşı Hadi Özcan'a, Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, bu davada yargılanan bazı sanıkların isimlerini okuyarak, bilgisini sordu. Tanık Hadi Özcan, 1994-1995 yıllarında cezaevine gelen TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu tarafından bilgisine başvurulduğunu ifade ederek, "Bana Mehmet Ağar'dan İbrahim Şahin'e kadar her şeyi sordular" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Çalmuk, Veli Küçük'ün de isminin geçip geçmediğini sorması üzerine Özcan, "O zamanlarda Veli Küçük ismi yoktu" dedi. Özcan, üzerinden 15 yıldan fazla geçtiği için Susurluk Araştırma Komisyonu'na ne ifade verdiğini tam olarak hatırlayamadığını söyledi.
Abdullah Çatlı ile ilişkisi soruldu
Savcı Mahmet Ali Pekgüzel, "Soruşturma aşamasında tanık sıfatıyla ifadenizi savcı Zekeriya Öz ile birlikte almıştık. İfadenizde Abdullah Çatlı ve Veli Küçük ile ilgili bildikleriniz olduğunu ve bunları daha sonra anlatacağınızı söylemiştiniz. Nedir bunlar, anlatır mısınız?" diye sordu.
Özcan, Veli Küçük'ü tanımadığını ifade ederek, o dönemde Abdullah Çatlı ile ortak petrol temizleme ihalesine girdiklerini söyledi. Bu sırada savcı Pekgüzel, "Abdullah Çatlı olarak mı tanıdınız?" diye sordu. "Çatlı" olarak tanıdığını belirten Özcan, "Çatlı beni öldürecekti. Bunu Yeşil'e söyledim. O da bana 'Çatlı, ortak iş yaptığı herkesi öldürür. Onun böyle bir ahlakı vardır' dedi. Halbuki Çatlı, resmi evraklar, silahlar ve polisler ile gezerdi. Devlet olarak bilirdim. Yeşil'den sonra da İbrahim Şahin'e gittim. O zaman Özel Harekat Daire Başkanvekili idi. Onu da devlet olarak bilirdim. Çatlı konusunda yardım istemek için Şahin'e gittim. Devleti şikayet etmek için devlete gittim. Daha ne yapayım? İbrahim Şahin, halledeceğini söyledi ama beni başından savmış" şeklinde konuştu.
Savcı Pekgüzel'in, "İbrahim Şahin, Abdullah Çatlı'yı tanıyor muydu da Çatlı olarak şikayet ettiniz?" sorusuna Özcan, "Tanımaz mı?" karşılığını verdi. Tanık Özcan, anlatacak çok şeyin olduğunu ancak bu dava ile ilgisi olmadığını söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Çalmuk, "Bu dava ile ilgili olarak seni buraya çağırdık. Dava dışı anlatacaklarını gider savcıya anlatırsın" dedi.
Alaattin Çakıcı tanıklık yaptı
Özcan'ın ifadesinin tamamlanmasının ardından tanık sıfatıyla ifadesine başvurulmak üzere kürsüye organize suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı çağrıldı. Mahkeme Başkanı Çalmuk, bu davada yargılanan sanıkları tanıyıp tanımadığını sorması üzerine Çakıcı, "Sedat Peker ve İbrahim Şahin'i tanırım" dedi.
Başkan Çalmuk'un, Veli Küçük'ü tanıyıp tanımadığı sorusuna Çakıcı, "Ona sorun" cevabını verdi. Çalmuk'un, "Biz sana soruyoruz" demesi üzerine Çakıcı ısrarla bu sorunun Küçük'e sorulmasını istedi.
Hüsnü Çalmuk, Çakıcı'ya "Burası mahkeme nasıl yönetileceğine biz karar veririz. Sorularımıza cevap ver, eğer cevap vermek istemezsen buna da hakkın var. Ancak bu şekilde ters davranmaya devam edersen sana söz hakkı vermem" diyerek uyardı.
"Öldüreceğim adama bile önceden söylerim"
Başkan Çalmuk, doğruyu söylemen için yemin edeceksin demesi üzerine tanık Çakıcı, "Ben yalan söylemem, öldüreceğim adama bile önceden haber veririm" dedi.
Çakıcı, davanın sanıklarından Sedat Peker'i 19 yaşından beri tanıdığını, 1991 yılından 2003 yılına kadar görmediği Peker'in 2003 yılında bir kez evine geldiğini anlattı.
Sanıklardan İbrahim Şahin'i 2. Şube Emniyet Müdür Yardımcısı görevini yürütürken tanıdığını belirten Çakıcı, "İbrahim Şahin, yaptığı iki operasyon nedeniyle bir kahramandır. Ama onun dışında kahramandır da kahraman değildir de diyemem" dedi.
"Engin Alan Red Kit gibiydi"
Korkut Eken'i MİT'ten tanıdığını, Engin Alan'la da Eken'in arkadaşı olması nedeniyle tanıştığını anlatan Çakıcı, "Engin Alan'ı en son 1978 yılında gördüm. O zamanlar Red Kit gibiydi, şimdi kilo almış" şeklinde konuştu.
"Hesap soracaksanız Tansu Çiller'e, Mesut Yılmaz'a sorun"
Davanın sanıklarından Hayrettin Ertekin'i kardeşiyle ortak kuyumcu dükkanı olmasından dolayı tanıdığını ancak en son 26 yıl önce gördüğünü belirten Çakıcı, Mehmet Ağar'ı da tanıdığını ve sevdiğini, Ağar ile ilişkilerinin polis-mahkum ilişkisi olduğunu söyledi.
Çakıcı, "Bunları Mehmet Ağar'a kim yaptırdı? Hesap soracaksanız Tansu Çiller'e sorun. Hesap soracaksanız Mesut Yılmaz'a sorun" diye konuştu.
Başkan Çalmuk'un rahatsız göründüğünü belirterek, isterse oturarak ifadesine devam edebileceğini söylemesi üzerine Çakıcı, "Oturamıyorum. 11 hastalık var bende. Neyle yaşıyorsun dersen, iman gücüyle yaşıyorum" diye konuştu.
Yakınları otobüslerle geldi
Öte yandan, Alaattin Çakıcı'nın çok sayıda yakını otobüslerle duruşmayı izlemek için Silivri'ye geldi. Otobüslerin önüne asılan Türk bayrakları ile Atatürk ve Abdülhamid posterleri dikkat çekti.
Doğan Öz cinayeti, Özel Harp bağlantısı araştırılacak
"Ergenekon" davasına bakan mahkeme heyeti, 1978'de işlenen Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz cinayetiyle ilgisi olduğu anlaşılan Özel Harp Dairesi konulu Meclis araştırma raporunun TBMM Başkanlığı'ndan istenmesini kararlaştırdı. Öz'ün hazırladığı ve 1977'de Bülent Ecevit'in hükümeti kurmasından hemen sonra Başbakanlığa verdiği raporun istenmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, bu konuya ilişkin soruşturma evrakının da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden istenilmesini öngördü.
Kararda, "Savcı Doğan Öz'ün katledilmesiyle ilgili iddianame ve bu iddianame kapsamında açılan dosya içerisinde varsa Doğan Öz'ün hazırladığı raporun Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'nden gönderilmesinin istenmesi" talep edildi.
MHP'ye "Kızıl Elma" sorulacak
Mahkeme heyeti, MHP Genel Merkezi'ne de yazı yazılarak, kamuoyunda "Kızıl Elma Mitingi" olarak bilinen 30 Ağustos 2003 tarihinde yapılan mitinge parti olarak destek verilip verilmediğinin, verildiyse mahiyetinin bildirilmesinin istenmesini kararlaştırdı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'ne de yazı yazılarak, Mehmet Perinçek'e hangi tarihte, hangi karara istinaden koruma tahsis edildiğinin bildirilmesi ve koruma tarafından tutulan raporların gönderilmesinin istenmesine hükmeden mahkeme heyeti, sanıklar Okan İşgör, Hüseyin Yanç ve Ulaş Özel'in itirafçı olmaları sebebiyle Terörle Mücadele Kanunu kapsamında koruma taleplerine ilişkin mahkemeye sundukları dilekçelerin İstanbul Valiliği'ne gönderilmesine karar verdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sıcak havalar için uyaran Meteoroloji mühendisi Özdemir'den İstanbul'a kar açıklaması
Yurdun Her Yeri Risk Altında! Türkiye'deki Deprem Riskleri Artıyor: 2024’te 31 Bin 890 Sarsıntı Kaydedildi
Mert, Mesut, Egemen... Aynı şehirde 2 günde 3 genç hayatını kaybetti! 3'ünün de ölüm sebebi aynı
Mavi Vatan 2025 Tatbikatı: Türkiye’den Yunanistan’a Güç Gösterisi
Son Dakika | Türkiye’nin Güvenlik Stratejisi: Yeni Süreçte Hedefler ve Operasyon İhtimalleri