Akşehir Gölü kuruyor

Konya'nın Akşehir İlçesi'nde 5 temmuz günü düzenlenen 'Uluslararası Nasreddin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri' töreninde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın sembolik olarak maya çaldığı Akşehir Gölü kuruyor.
353 kilometrekare yüzölçümüne sahip Akşehir Gölü, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu 1997 yılından itibaren kurumaya başladı.
2008 yılında ise tamamen kuruduğu için haritadan silinme noktasına geldi. Her yıl düzenlenen Uluslararası Nasredin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri programında ise o dönemlerde temsili Nasreddin Hoca, göle maya çalmakta zorlandı.
2006 yılında gölde su bulunmadığı için gölün kenarındaki bir kanalda, 2007 yılında gölün kenarına taşıma suyuyla oluşturulan bir kanalda, 2008 yılında da ilçe merkezi içinde gölü besleyen bir dereye maya çalındı.
2008 yılı sonbaharından itibaren yağışların sayesinde göl su tutmaya başladı. 2009 yılında gölün yüzölçümü 30 kilometrekareye, 2010 yılında 45 kilometrekaraye, 2011 yılında da 80 kilometrekareye ulaştı.
Ancak kuraklık ve halen devam eden bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle geçen yıl yeniden yaklaşık 25 kilometrekarelik düşüş görüldü. Bu yıl temmuz ayı başlarında gölün yüzölçümünün yaklaşık 55 kilomterekare olduğu saptandı.
Fakat, 5 temmuz günü Akşehir'de düzenlenen 'Uluslararası Nasreddin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri' töreninde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın sembolik olarak maya çaldığı Akşehir Gölü kenarı kurudu. Törenler sırasında yaklaşık 55 kilometrekare olan göldeki sulak alan, kuraklık nedeniyle yaklaşık 40 kilometrekareye düştü.
Göl tamamen kuruyabilir
Mayanın çalındığı gölün kenarının beldesi sınırları içinde olduğunu belirten Gölçayır Belediye Başkanı Hüseyin Cavit Kılınç, yaklaşık 20 gün içinde göldeki su seviyesinin hızla azaldığını ve maya çalınan alanın kuruduğunu belirtti.
Gölün önlem alınmadığı takdirde yaklaşık 1 ay içinde tamamen kuruyabileceğini ifade eden Kılınç, şunları söyledi:
"Göl hem kuraklık nedeniyle hem de halen devam eden bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle kuruyor. Önlemler alınmaya çalışıldı. Ama yavaş adımlarla ilerliyor. Hızlı bir şekilde adım atılmalı. Gölü besleyici gerekli kanallar gözden geçirilmeli. Yeraltı su seviyesinin yükselmesi için, tarımsal su tüketiminde tasarrufa gidilmeli. Şu an gölde biraz su görüldüğünde çevresindeki köy ve beldelerdeki çiftçilerimiz, su tasarrufuna dikkat etmeden tarlalarını suluyorlar. Bazı bölgelerde hale damlama sulama yöntemini kullanılmıyor. Bunlara dikkat edip önlem almak gerekir."
Akşehir Gölü, bacasız fabrikaydı
Akşehir Gölü'nün yaklaşık 20 yıl önce bacasız bir fabrika olduğunu hatırlatan Hüseyin Cavit Kılınç, "Akşehir Gölü, başta beldemezi olmak üzere gölün çevresindeki köy ve beldelerdeki binlerce kişinin ekmek kapısıydı. Balığından, sazlıklarından yararlanılıyordu. Su bol olduğu içinde tarımda kullanılıyordu. Mevyelerin özellikle 'Napolyon' olarak adlandırdığımız Akşehir kirazının kaliteli olmasını sağlıyordu. Çünkü sabahları göl sayesinde çiğ oluşur ve bu, kiraz üzerinde buğu yapardı. Bu da, tat ve aroma oranını arttırırdı. Şimdi tamemen değişti. O yüzden biran önce hızlı bir şekilde önlem alınmalı ve göl eski seviyesine yeniden kazandırılmalıdır" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
29 NİSAN İSTANBUL'DA DEV ELEKTRİK KESİNTİSİ: Tam 85 Bölgede Elektrikler Yok! İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ - AYEDAŞ Elektrik Kesintisi Sorgulama
Katiliyle aynı karede! Önce cinayeti itiraf etti ardından 'O benim dostumdu' dedi
HABER... Şener Üşümezsoy o noktaları tek tek işaret etti: İşte büyük deprem riski olan yerler!
SON DAKİKA! Naci Görür: Silivri Fayı 6.2'yle Kırıldı! Adalar Fayı da Kırılacak! 7.5'lik Deprem Bekliyoruz