hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AKP'lilere göre yasalarda türban yasağı yok

    AKPlilere göre yasalarda türban yasağı yok
    expand

    AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Türk hukuk sisteminde kılık kıyafetle ilgili yasak olmadığını savunurken, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, "Olmayan bir yasağı kaldırmaya çalışıyoruz" dedi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Türk hukuk sisteminde, cumhuriyet kurulduğundan bu yana kıyafetle ilgili iki tane yasa ve yönetmelik bulunduğunu ifade ederek, "Bunların hiç bir tanesinde yasakla ilgili bir düzenleme söz konusu değil, halkla, vatandaşla ilgili olarak" dedi.
     
    Ergin, TBMM'de gazetecilerin "Başörtüsü konusuyla" ilgili soruları üzerine, geçen hafta başlayan sürecin devam ettiğini söyledi.
     
    "Şu anda sizinle paylaşacağımız yeni bir gelişme yok" diyen Ergin, MHP'nin, Anayasanın 10'uncu maddesiyle ilgili somut bir önerisi olduğunu anımsattı.
     
    Ergin, "Bu öneri üzerinde... Arzu edilen neticeyi karşılar mı karşılamaz mı? Bunun teknik, mutfak çalışmasını yaptığımızı ifade etmiştik" diye konuştu.
     
    Sadullah Ergin, "Devam eden bu çalışmanın bitiminde, kendi görüşlerimizle beraber, MHP ile bu konuyu müzakere etme ihtiyacımız doğar. Ama şu anda henüz bu incelememiz bitmiş değil, bittikten sonra MHP ile konuyu tekrar değerlendirdiğimizde yeni gelişmeleri sizinle paylaşma imkanımız olur. Ama şu süreçte sizinle paylaşabileceğimiz, onun ötesinde bir gelişme söz konusu değil" ifadesini kullandı.
     
    "Anayasanın 10'uncu maddesine ilaveten, sizin de 42 ve 24'üncü maddeleri de kapsayacak şekilde, türban değişikliğine ilişkin Anayasa paketi üzerinde çalıştığınız söyleniyor? Ne diyeceksiniz? sorusuna ise Ergin, "Bu detay çalışması teknik bir çalışmadır. Gelinen noktayı sonuç itibariyle sizinle paylaşırız daha sonra" cevabını verdi.
     
    Sadullah Ergin, "Anayasa'da, yasalarda veya mahkeme kararlarında, başörtüsüyle ilgili bir yasak var mı şu anda?" sorusu üzerine ise, "Kimine göre bunu var diye değerlendirebilirim ama Türk hukuk sisteminde cumhuriyet kurulduğundan bu yana kıyafetle ilgili iki tane yasa var, yönetmelik var. Bunların hiç bir tanesinde yasakla ilgili bir düzenleme söz konusu değil, halkla ilgili, vatandaşla ilgili olarak" dedi.
     
    Sadullah Ergin, "Yani siz, olmayan bir yasağı mı kaldıracaksınız?" sorusuna da "Teşekkür ediyorum. Bunu ilerleyen günlerde konuşacağız" yanıtını verdi.
     
    Bekir Bozdağ: "Olmayan  yasağı kaldırmaya çalışıyoruz"
     
    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da gazetecilerle odasında yaptığı sohbet toplantısında, "Başörtüsü" konusuyla ilgili soruları yanıtladı.
     
    Bozdağ, başörtüsü konusunda, "Olmayan bir yasağı" kaldırmaya çalıştıklarını söyledi.
     
    Bozdağ, bu konuda bir anayasal düzenleme arayışında olduklarını belirterek, "Ancak, henüz oluşmuş bir karar yok" dedi.
     
    Bozdağ, MHP'nin başörtüsüyle ilgili önerisi hakkında Anayasa uzmanlarından görüş aldıklarını ve "MHP'nin önerisinin, sorunu çözmeye tam yetmeyeceği" yönünde bir kararın ortaya çıktığını söyledi.
     
    Kendilerinin, Anayasa'nın 42'nci maddesinde bir düzenleme ile ya da başka maddelerde yapılacak değişikliklerle "sorunun çözülüp-çözülmeyeceği" üzerinde çalıştıklarını anlatan Bozdağ, "Anayasa değişikliği üzerinde duruyoruz; yasa değişikliği değil" dedi.
     
    Bekir Bozdağ, çalışmaların devam ettiğini ve ortaya net bir sonucun çıkmadığını ifade ederek, "Anayasa'ya bakıyoruz, türban konusunda bir yasak yok. Yasalara bakıyoruz, orada da yok. Anayasa Mahkemesi'nin dayanak olarak gösterilen kararında da böyle bir şey yok... Sadece gerekçesinde bu yönde ifadeler var ve bu dayanak yapılarak bir yasak uygulanıyor" diye konuştu.
     
    Bir gazetecinin, "Olmayan bir yasağı mı kaldırmaya çalışıyorsunuz?" sorusu üzerine Bozdağ, "Evet, olmayan bir yasağı kaldırmaya çalışıyoruz. Sorun, Anayasa, yasa sorunu değil, uygulama sorunudur. Anayasa ve yasalarda değil, mahkeme kararında da olmayan bir gerekçeye dayanıyor bu uygulama" dedi.
     
    AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, türban konusunda ortaya çıkan durumu, "Bir hukuk garabeti, hukuk ayıbı" olarak niteledi ve rektörlerin bu yasağı uygulamaması halinde sorunun kendiliğinden çözüleceğini savundu.
     
    Erdoğan'ın tartışma yaratan açıklamaları
     
    16 Ocak'ta İspanya dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda bir açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, türban tartışmaları için, ''Türkiye hala bu sorunu çözemiyorsa, bu özgürlükler noktasında ciddi sıkıntıdır. Bunu beraber aşarız. Yeni anayasayı beklemeye de gerek yok. Bunun çözümü çok kolay. Otururuz beraberce mutabık kaldığımız bir cümleyle bu çözülür" dedi.
     
    Gerekirse muhalefetten randevu talebinde bulunacağını belirten Erdoğan, "Biz çözmeye varız. MHP de 'varım' diyor. CHP 'yokum' diyor. Yoksa yok, olanlarla yola devam ederiz" diye konuştu.
     
    İspanya gezisi sırasında türban tartışmalarına değinen Erdoğan, 14 Ocak'ta yaptığı bir açıklamada da, "Siyasi simge olarak türban takmak suç mu? Simgelere, sembollere bir yasak getirebilir misiniz?" demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow